Sony Cyber-shot DSC-WX7

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 25 mei 2011 14:58

Overige elektronica

De compacte Sony Cyber-shot combineert Sony’s 16,2 megapixel Exmor-R-beeldsensor met een 5x Carl Zeiss-lens. Daarbij is hij verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan hij filmen in HD-kwaliteit. Een goede keuze als u een allround-compactcamera zoekt?

De Sony Cyber-Shot DSC-WX7 is een compacte 16,2-megapixel camera met 5x optische zoom. De behuizing is erg compact en de achterkant van de camera wordt gedomineerd door het 2,8inch-scherm, waarvan het beeld levendig oogt met sprekende kleuren zoals we van Sony’s compactcamera’s gewend zijn. Naast het glimmende scherm vindt u de bedieningsknoppen met onder andere een scrolwieltje dat tevens dienstdoet als navigatieknop. De bediening is niet heel erg intuïtief, maar met wat oefening is er wel uit te komen. De WX7 stelt licht teleur op het gebied van snelheid. Het duurt bijna twee seconden voordat de camera klaar is als u hem inschakelt en er zit bijna anderhalve seconde tussen het maken van twee foto’s.

De camera heeft een strakke vormgeving.

Qua mogelijkheden onderscheidt de camera zich niet van directe rivalen van bijvoorbeeld Canon of Panasonic. De camera heeft de mogelijkheid om zowel 2D- als 3D-panoramafoto’s te maken en die automatisch aan elkaar te plakken. Een leuke functie, maar we betwijfelen of u hem echt vaak zult gebruiken. De keuze uit 33 voorgedefinieerde scene-instellingen zal door amateurfotografen op prijs worden gesteld. De Superior Auto-modus die drie foto’s samenvoegt tot één optimale foto (HDR-methode) is handig als u wilt fotograferen onder omstandigheden met weinig licht of veel contrast. Qua video behoort de WX7 tot de beste compactcamera’s die we tot nu toe zagen. De Cyber-shot neemt video op in 1080i, waarbij de detaillering van het beeld er prima uitziet. Interlacing is niet zichtbaar in de opnames, tenzij er zeer snelle panbewegingen worden gemaakt.

De bediening is niet heel erg intuïtief.

Fotokwaliteit

In de automatische modus is de WX7 over het algemeen in staat om mooie foto’s te schieten met een goede belichting. Ook in omstandigheden met weinig licht doet de camera het goed, door de hoge ISO-waarden. Foto’s die geschoten zijn tussen ISO 100 en 400 zien er qua detaillering goed uit, mede omdat de ruisonderdrukking dan beperkt wordt toegepast. Vanaf ISO 800 tot de maximale waarde van ISO 3200 wordt de ruisonderdrukking echter een stuk agressiever en gaat er detail in het beeld verloren. De foto’s zijn geschikt om af te drukken op A4-formaat. Als u echter op het scherm naar de foto’s kijkt op ware grootte of ze afdrukt op A3-formaat, dan is toch te zien dat de camera een agressieve vorm van ruisonderdrukking heeft. Foto’s zien er een beetje uitgesmeerd uit en de hele afbeelding oogt wat korrelig. Op de grootste beeldhoek van 25 mm presteert de 5x Carl Zeiss-lens met een diafragmawaarde van F2,6 goed. Zoomen we echter in tot het maximale bereik, dan is de kleinste diafragmawaarde F6,3 en komt er dus veel minder licht binnen. Hierdoor moet er een hoge ISO-waarde gebruikt worden, waardoor de foto’s korrelig en vaag ogen. Niet echt een geschikte camera dus als u vaak maximaal wilt inzoomen.

Conclusie

Het meest teleurstellende aan de DSC-WX7 zijn de matige prestaties op het hoogste zoombereik. Doordat het diafragma bij volledig inzoomen niet zo ver open kan, moet een hoge ISO-waarde gekozen worden, wat zijn weerslag heeft op de fotokwaliteit. Als u overwegend foto’s schiet zonder in te zoomen, dan is dit niet zo’n groot probleem en zal de WX7 zeker voldoen. Een ander probleem, waar minder makkelijk overheen te stappen is, is de agressieve ruisonderdrukking van de camera. Het detail van foto’s is hierdoor zichtbaar minder als u de foto’s op ware grootte bekijkt. Toch is dit geen slechte camera en is de beeldkwaliteit bij goede lichtomstandigheden goed en bij minder licht nog steeds acceptabel.

Sony Cyber-shot DSC-WX7

Prijs € 240,-

Garantie 2 jaar

Megapixel 16,2

Optische zoom 5x

Zoombereik 25 – 125 (35 mm)

ISO-standen 100 - 3200

Lichtsterkte F2,6 – 6,3

Afmetingen 9,2 x 5,2 x 1,9 cm

Gewicht 120 gram

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede beeldkwaliteit

Compacte behuizing

Goede 1080i-video­mogelijkheden

Minpunten

Lichtsterkte bij zoomen

Indeling bedieningsknoppen kan logischer

Agressieve ruisonderdrukking zichtbaar als wordt ingezoomd op foto

0 Reactie(s) op: Sony Cyber-shot DSC-WX7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.