Sony DSC-QX10

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 12 september 2013 14:09

Overige elektronica

Een paar jaar geleden hadden we nog hard gelachen om het idee; fotograferen met enkel een objectief. Als het aan Sony ligt is dit echter de toekomst, en heb je geen cameratoestel meer nodig. Wij namen een kijkje in deze toekomst en gingen aan de slag met Sony's lens-style camera DSC-QX10.

Sony bracht onlangs op de grootste elektronicabeurs van Europa, de IFA de Sony DSC-QX100 en Sony DSC-QX10 uit. Een interessant product, het zijn namelijk objectieven met intern een sensor en geheugenkaart. Er zit geen display in, daarvoor je koppel je de lens aan je smartphone of tablet. Dat hoeft geen Sony apparaat te zijn, het kan via een app die via iOS en Android te verkrijgen is.

De lens-style camera's van Sony zijn eenvoudig te monteren op vrijwel iedere smartphone.

De DSC-QX10 in gebruik

Het koppelen van de DSC-QX10 met je smartphone gaat via wifi of nfc. Wij gebruiken voor deze test de wifi-functie en dat werkt erg simpel. Verschrikkelijk snel gaat dit alles overigens niet, dus doe dit niet net voordat je je kind of die bijzondere vogel wilt fotograferen. Die zullen beiden weg zijn als de lens met de telefoon gekoppeld is.

Er zitten drie knoppen op het objectief: aan/uit, inzoomen en afdrukken. Als er een MicroSD-geheugenkaartje in de DSC-QX10 zit en de batterijen opgeladen zijn, kun je in theorie zo al aan de slag. Helaas zie je, door de afwezigheid van een ingebouwd display, niet wat je doet dus aansluiten op een telefoon is wel zo handig. Je telefoon wordt dus je display en uiteraard kun je hier ook mee inzoomen en afdrukken.

Een klein display toont je de batterijstatus van de DSC-QX10.

Als je fotografeert (via de knop op het objectief of via je telefoon) wordt er een kleine kopie van 1440 x 1080 pixels gekopieerd naar je telefoon. Dit duurt ongeveer 1 á 2 seconden, dus nogmaals de DSC-QX10 is niet geschikt voor sportfotografie. Toch werkt het erg goed. Je kunt via een meegeleverde greep de lens makkelijk op elke telefoon monteren, maar je hebt dus ook de vrijheid om het ding los te gebruiken. Zo kun je rondlopen met de lens en de telefoon aan iemand anders geven om te fotograferen. Ok, je hebt er misschien niet veel aan maar leuk is het wel.

De kleuren lijken wat verzadigd maar de kwaliteit doet zeker niet onder voor een low-end compactcamera.

Kwaliteit

Je kunt weinig instellen op de camera. Diafragma, sluitertijd, iso, vergeet het. Het gaat allemaal automatisch. Toch valt de fotokwaliteit ons niet tegen. Het scherpstellen is soms wat lastig en niet alle foto's zijn dan ook goed scherp. Toch overstijgt het zeker de kwaliteit van de gemiddelde telefooncamera.

De optische zoom (10x) die in de DSC-QX10 zit, haalt onderwerpen goed dichtbij. Daarbij zorgt ook de sterke 18,2 megapixel-sensor voor een mooi eindresultaat. Meer dan een klein scherpte/diepte-effect is hier helaas niet mee te bereiken en het scherpstellen gaat ook niet bepaald snel. Toch overstijgt het zeker de fotokwaliteit van de gemiddelde smartphone en niet te vergeten de goedkope compactcamera's.

Sony lijkt met de DSC-QX10 een hele nieuwe productgroep aan te boren.

Conclusie

Het opstarten, verwerken van foto's en scherpstellen gaat met de DSC-QX10 niet bepaald snel, en ook de beeldkwaliteit laat nog wel wat te wensen over. Toch zijn wij enthousiast, ondanks het hoge prijskaartje van 199 euro. Niet alleen omdat er ook een grotere broer - de Sony DSC-QX100 - beschikbaar is waar de specificaties beter van zijn, maar juist omdat het een vernieuwing is. Er wordt geïnnoveerd bij de camerafabrikanten, met Sony en Samsung voorop. Zij begrijpen dat een camera steeds meer 'connected' moet zijn en dat mensen foto's willen delen, zo snel mogelijk. En waar we een paar jaar geleden nog hard gelachen hadden, klinkt dit concept nu best wel logisch. Wij zijn benieuwd wat de toekomst nog meer brengt!

Bron: Zoom.nl