Sony Ericsson Xperia Arc

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 11 mei 2011 13:28

Apps & Software

De Xperia Arc is een Android-telefoon met een strak ontwerp. Bovendien heeft het toestel veel aan boord om in de top van het segment te vallen, zoals de nieuwste Android-versie, een (mini-)HDMI-uitgang en een 8,1 megapixel-camera. Toch lijkt de Xperia Arc een beetje in de schaduw te vallen van de Xperia Play, de PlayStation-telefoon.

Het strakke ontwerp van de smartphone is het eerste dat opvalt. Het toestel is vooral dun, en oogt dankzij de gebogen vormgeving nog iets slanker dan hij in werkelijkheid is. Het toestel is dankzij de plastic behuizing een lichtgewicht en weegt 118 gram. Het scherm is met zijn schermdiagonaal van 4,2 inch (10,6 cm) aardig groot. Sony heeft ervoor gekozen indruktoetsen onder het scherm te plaatsen, minpuntje hieraan is echter dat het scherm zich hierdoor makkelijker laat aanraken. Een ander minpuntje in gebruik is dat het toestel behoorlijk warm kan worden bij zwaardere applicaties. Dit valt extra op omdat het plastic kapje bijzonder dun en fragiel is – en bovendien wat speling heeft. Onder het dunne motorkapje zit alles zoals we bij veel smartphones terugzien: een processor van 1 GHz, 512 MB werkgeheugen en 1 GB opslaggeheugen dat uitbreidbaar is met een geheugenkaart en een 1500mAh-accu.

Het toestel springt in het oog vanwege het dunne ontwerp.

Sony UX-interface

De Xperia Arc is voorzien van de (nieuwste) 2.3-versie van Android. Net als andere fabrikanten zoals Samsung en HTC heeft ook Sony Ericsson ervoor gekozen een eigen interface over Android te plaatsen. Gelukkig is hierbij veel van de standaardinterface overeind gehouden. Qua functionaliteit heeft het zelfs zijn voordelen: zo is het applicatieoverzicht te ordenen en zijn er viertal snelkoppelingen te plaatsen die op ieder startscherm vastgepind verschijnen. Helaas is er ook bij de Sony UX-interface een aantal applicaties voorgeïnstalleerd die door de gebruiker niet te verwijderen zijn. Ze voegen weinig toe, zoals PlayNow (een vrij overbodige tweede applicatiewinkel), Timescape (een onhandig alternatief voor de kalender), Postcard (een applicatie om ansichtkaarten versturen), Let’s Golf (een golfspelletje - alleen leuk voor de liefhebber) enzovoort. Het onhandigst is nog wel de PC Companion-software om de telefoon te synchroniseren met uw pc. Gelukkig kunt ervoor kiezen de handigere standaardsynchronisatiemogelijkheid van Android te blijven gebruiken.

Het scherm biedt een heldere weergave.

Conclusie

Uiteindelijk blijven gemengde gevoelens achter bij de Xperia Arc. Qua uiterlijk, scherm en soepele samenwerking tussen de hardware en Android 2.3 scoort het toestel veel punten. Helaas zijn er een paar slordigheidjes die de gebruikservaring licht frustreren. Hetzelfde gemende gevoel blijft hangen bij de UX-interface: qua functionaliteit heeft Sony Ericsson goed doordachte handigheidjes toegevoegd. Helaas wordt dit weer gefrustreerd door een overbodige applicatiewinkel.

Sony Ericsson Xperia Arc

Adviesprijs € 499,-

Beschikbare kleuren Blauw of zilver

Formaat 125 x 63 x 8,7 mm

Gewicht 118 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 512 MB werkgeheugen

Opslag 1 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 4,2 inch (10,67 cm) LCD (854 x 480)

Camera 8,1 megapixel

OS Android 2.3

Accu 1500 mAh

Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 3.0, gps, FM-ontvanger

Aansluitingen Mini-HDMI-uitgang, micro-usb-aansluiting, 3,5mm-geluidsuitgang

Oordeel 7/10

Pluspunten

Uiterlijk

HDMI-uitgang

Android 2.3

Lichtgewicht

Goede camera

Minpunten

Bouwkwaliteit

Overbodige apps

0 Reactie(s) op: Sony Ericsson Xperia Arc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.