Sony Ericsson Xperia Ray

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 02 november 2011 13:54

Apps & Software

De nieuwste topmodellen Android-smartphones proberen elkaar af te troeven met steeds een groter scherm en betere specificaties. De Sony Ericsson Xperia Ray doet hier niet aan mee en is veel bescheidener. Toch betekent dat niet dat de smartphone uw aandacht niet waard is.

De Sony Ericsson Xperia Ray is een opvallend mooie verschijning. Het toestel is compact en strak vormgegeven met bijvoorbeeld een subtiel indicatielampje rond de home-knop. Tijdens het gebruik van het toestel wordt snel duidelijk dat ook de nauwkeurigheid van het opvallend heldere 3,3inch-beeldscherm weinig onder doet voor zijn groot geschapen concurrentie. Hoewel u op een groter scherm het schermtoetsenbord natuurlijk makkelijker bedient. Een voordeel ten opzichte van een groter scherm is een langere batterijduur. Ook de 8,1megapixel-camera volstaat prima. De processor en het intern geheugen stellen ons echter teleur. De 1GHz-processor in combinatie met 512 MB geheugen laat het toestel al vrij snel schokkerig lopen wanneer u bijvoorbeeld meerdere applicaties open hebt staan. Gelukkig merkt u hier bij gewoon gebruik niet heel veel van.

De smartphone ziet er strak vormgegeven uit.

Sony aanpassingen

De Xperia Ray draait op Android 2.3 met daarover een Sony-schil, die een stuk subtieler is dan wat bijvoorbeeld HTC en Samsung met het besturingssysteem doen. En dat werkt prettig. Een pluspunt is dat sommige ongewenste voorgeïnstalleerde applicaties gewoon te verwijderen zijn. De ontwikkelaars hebben wel een vreemde hardwarematige verminking aangebracht, waardoor niet iedere koptelefoon of headset werkt op het toestel. Wanneer u een niet-ondersteunde headset aansluit, krijgt u de melding "apparaattype wordt niet ondersteund", waarna het geluid door het speakertje blijft gaan. Dit is ook het geval bij headsets die op andere Android-telefoons wel gewoon werken. Helaas blijkt dit ook het geval met de andere Xperia-telefoons. Uit navraag bleek dat Sony Ericsson bij toekomstige toestellen dit probleem verhelpt. Hebt u al een headset en overweegt u een aanschaf van een Xperia (Ray), ga dan van tevoren na of deze twee samenwerken.

Conclusie

Uiteindelijk zijn wij enthousiast over de Xperia Ray, vooral het handzame formaat, mooie vormgeving en het prettige beeldscherm maken het een smartphone die gezien mag worden én efficiënt werkt. De enige kritiekpunten die we hebben zijn de ietwat tegenvallende specificaties en de gebrekkige ondersteuning van headsets. Twee punten die in het gebruik weinig hinder veroorzaken en daarom niet zwaar hoeven te wegen in het oordeel.

Sony Ericsson Xperia Ray

Straatprijs los toestel € 325,-

Verkrijgbare kleuren Goud, zwart, roze en wit

Processor 1 GHz

Geheugen 512 MB

Opslag 300 MB

Scherm 3,3 inch (8,4 cm) lcd-scherm (480 x 854 pixels)

Camera 8,1 megapixel (achterkant)

OS Android 2.3 (Gingerbread)

Accu 1500 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n, gps

Formaat 11,1 x 5,3 x 9,4 cm (h x b x d)

Gewicht 98,9 gram

Oordeel 8/10

Pluspunten

Mooie vormgeving

Prettig, klein formaat

Helder en nauwkeurig beeldscherm

Minpunten

Matige processor/geheugen

Niet compatibel met iedere headset

0 Reactie(s) op: Sony Ericsson Xperia Ray

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.