Sony H.ear on - Overal kraakhelder geluid

Door: Joris Peterse Joris | 16 december 2015 09:12

Overige elektronica

Hoofdtelefoons van goede kwaliteit gaan vaak voor honderden euro's over de toonbank. De H.ear on van Sony is wat lager geprijsd en biedt een uitstekend alternatief voor wie wel een goede en mooie koptelefoon zoekt, maar daar niet meer dan 200 euro voor neer wil tellen.

De koptelefoon is in vijf verschillende kleuren verkrijgbaar. Naast zwart kun je ook kiezen voor blauw, geel, rood en roze. De H.ear on is mooi ontworpen: de over-ear oorschelp (driver) heeft een subtiel formaat en sluiten comfortabel aan op je oren. Bovendien zorgt de aluminium afwerking voor een licht gewicht, wat in combinatie met inklapbaarheid en het draagzakje dat je erbij krijgt van de H.ear on een ideale koptelefoon maakt om mee op pad te nemen. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit

Heerlijk helder

Veel koptelefoons in dezelfde prijsklasse pompen de bas flink op, zodat je een zwaar geluid te horen krijgt dat vooral bij muziek met veel beats lekker klinkt. Niets daarvan bij deze koptelefoon. De H.ear on geeft juist en kraakhelder geluid, met alle tonen in een prima balans. Hierdoor kun je bij muziek verschillende instrumenten, hoe ver ze ook naar de achtergrond gemixt zijn, uitstekend onderscheiden. Maar natuurlijk komt dit bij andere soorten muziek beter tot zijn recht, dan bij muziek waar een diepe bas een hoofdrol speelt. Bijkomend voordeel is echter dat het heldere geluid het ook erg prettig maakt om films te kijken. Wil je onderweg dus even een filmpje bekijken op bijvoorbeeld je tablet of laptop, dan is de H.ear on ook een handige koptelefoon om in je tas te steken.

Sommige fabrikanten, zoals Sony, maar ook Philips, brengen apparaten uit die betere geluidskwaliteit (high-res audio) geven. In feite wordt hiervoor een hogere bitrate gebruikt. Ook de H.ear on ondersteunt dit. Maar sommige apparaten bieden ook de mogelijkheid om gewone mp3's in verhoogde high-res audiokwaliteit af te spelen. Hierdoor klinken nummers nogal opgeblazen en of het beter klinkt verschilt per track. Ook in combinatie hiermee is de geluidskwaliteit van de koptelefoon prima, het heldere geluid zorgt ervoor dat de muziek niet dubbel opgepompt wordt.

Het lage gewicht en de inklapbaarheid zorgen ervoor dat je de koptelefoon makkelijk overal mee naartoe neemt.

De koptelefoon heeft een snoer van 1,2 meter, waaraan een knop zit om de muziek te pauzeren en starten. Helaas ontbreken hier wel knopjes bij om naar het volgende of vorige nummer te gaan. De kabel is wel los te koppelen van de koptelefoon, fijn, want zo kun je in geval van draadbreuk de kabel omwisselen of de hoofdtelefoon beschermen wanneer het kabeltje ergens achter blijft hangen.

Conclusie

Hou je van diepe bas en muziek die hard door je koptelefoon knalt? Dan ben je niet goed af bij deze H.ear on. Het geluid is helder en gebalanceerd, waardoor muziekinstrumenten goed te onderscheiden zijn, maar het geluid van films en series klinkt ook prima. Tel daarbij op dat de koptelefoon makkelijk mee te nemen is.