Sony HT-MT500 - Veelzijdige bariton

Door: lub-snoek | 05 april 2018 10:38

Review

Bij een soundbar denk je aan een balkvormige speaker die het geluid van je televisie weergeeft. Aan die definitie voldoet de Sony HT-MT500, maar de soundbar van de Japanse techgigant kan ook heel wat meer. Wij mochten de televisie van gezelschap voorzien met de Sony HT-MT500.

Sony HT-MT500

Prijs
450 euro
Vermogen
155 Watt
Versterker 2.1-kanaals S-Force Pro Front Surround met A/V-synchronisatie
Connectiviteit
USB, analoog, optisch, ethernet, HDMI-ARC, NFC
Streaming
Bluetooth met LDAC, AAC en SBC, Chromecast, Spotify Connect
Afmetingen
Soundbar: 500 x 64 x 110 mm, Subwoofer: 95 x 383 x 380 mm (B x H x D)
Gewicht
Soundbar: 2 kg, Subwoofer: 6,6 kg
Kleur
Zwart
Overig
Geluidsprofielen, afstandsbediening, aanraakgevoelige knoppen
Website
Sony.nl
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Sound Field
  • Compact met draadloze subwoofer
  • Veel verbindings- en streamingopties
  • Minpunten
  • HDMI-kabel niet bijgeleverd
  • Te aanwezige bas

De Sony HT-MT500 is een compacte soundbar met een losse draadloze subwoofer. Hiermee wordt bedoeld dat de subwoofer draadloos verbinding maakt met de soundbar op het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt. De subwoofer is compact genoeg om onder de bank of naast het televisiemeubel te plaatsen, de soundbar zelf is plat genoeg om voor de meeste televisies te plaatsen zonder het infraroodsignaal te blokkeren. Als dit wel het geval is, kun je altijd nog in de instellingen de IR-repeater activeren.

Installatie

Door de soundbar via de meegeleverde optische kabel te koppelen met je televisie, kun je de HT-MT500 direct gebruiken. Je gebruikt in deze modus de afstandsbediening om het volume van de soundbar te bepalen. De speakers en de volumeregelaar van de televisie worden in veel gevallen uitgeschakeld op het moment dat je de optische uitgang als audio-output selecteert in de instellingen van je televisie. Via de afstandsbediening en de aanraakgevoelige knoppen op de soundbar kun je schakelen tussen de verschillende geluidsmodi die de soundbar rijk is. Zolang de soundbar niet verbonden is met je thuisnetwerk, ben je gelimiteerd tot bluetooth en de optische verbinding met de televisie.

Om alles uit de Sony HT-MT500 te halen, moet je de soundbar verbinden met je thuisnetwerk. Dit doe je door de soundbar via HDMI te verbinden met je televisie. Door over te schakelen naar de HDMI-ingang waar de soundbar mee verbonden is, krijg je een instellingen-menu te zien op het scherm van je televisie. Het menu leidt je door de procedure om de soundbar met je thuisnetwerk te verbinden. Je hoeft alleen maar het juiste WiFi-netwerk te kiezen en het wachtwoord in te voeren. Als je dat gedaan hebt kun je namelijk gebruikmaken van Spotify Connect en de ingebouwde Google Chromecast. De Chromecast in de HT-MT500 kun je koppelen met andere Chromecasts om groepen te maken voor multiroom-audio. Zo wordt de soundbar onderdeel van je multiroom-systeem en kun je gebruikmaken van het vermogen van de Sony HT-MT500 om de hele woonkamer te vullen met je favoriete muziek.

Als je televisie HDMI-ARC ondersteunt, heb je de mogelijkheid om het geluid van je televisie via een HDMI-kabel naar de soundbar sturen. Bij dez verbinding kun je gewoon de afstandsbediening van je televisie gebruiken om het volume te bepalen. Op het moment dat je HDMI-ARC gebruikt, schakelt de soundbar ook automatisch over naar de TV-modus op het moment dat je de televisie inschakelt. Helaas levert Sony geen HDMI-kabel bij de soundbar, waardoor je niet gelijk alles uit de soundbar kunt halen als je geen extra HDMI-kabel binnen handbereik hebt.

Sound Field

Een leuke functie van de Sony HT-MT500 is de mogelijkheid om het geluidprofiel van de soundbar aan te passen. Dit is mogelijk bij het afspelen van het geluid van je televisie en bij het gebruik van Spotify Connect. Je kunt kiezen tussen Standard (geschikt voor de meeste programma’s), Clear (ideaal om stemgeluid te benadrukken), Movie (veel bas en een bijzonder brede geluidsweergave), Music (gebalanceerd met een sterker midden- en laaggebied), Sport (vooral het commentaar en geluid van het publiek krijgt een boost) en Game (een zwoel geluid met veel bas).

De profielen Standard, Clear en Sport verschillen niet heel veel en zijn vooral geschikt voor talkshows en andere praatprogramma’s. De Movie- en Game-stand gaven de bas dusdanig een opkikker dat de stemgeluiden bijna helemaal wegvielen terwijl het televisiemeubel bijna verplaatste met dank aan de subowoofer. Bij het gebruik van de ingebouwde Google Chromecast schakelt de soundbar over naar de Music-stand, die zijn naam eer aan doet dankzij een gebalanceerde weergave met een sterk middengebied. Op het moment dat je de muziek van Spotify via de Chromecast naar de Sony MT-HT500 stuurt, geeft deze op de televisie meer informatie meer dan bij het gebruik van Spotify Connect. Zo krijg je de albumillustratie te zien en Behind the Lyrics.

Met de afstandsbediening kun je schakelen tussen de genoemde profielen en kun je de aanwezigheid van de subwoofer bepalen. Doordat zelfs de Standard-modus nog vrij veel bas bevatte, maakten we gretig gebruik van deze mogelijkheid om reguliere televisie verstaanbaar te maken. Ook kun je kiezen voor Clear Audio+, waarbij de soundbar op basis van de audio het juiste profiel kiest. Schakelen tussen de inputs kun je doen met de afstandsbediening, maar ook via de bijbehorende Sony Music Center-app voor Android en iOS. Gelukkig is de soundbar slim genoeg om zowel de afstandsbediening als app niet vaak nodig te hebben. Bij het selecteren van de Sony HT-MT500 in de lijst met Spotify Connect-apparaten schakelt de soundbar direct over naar Spotify Connect, terwijl de soundbar met hetzelfde gemak overschakelt naar de TV-modus op het moment dat je de televisie aanzet. Met de app kun je ook lokale muziek afspelen, waarbij het de muziekfanaat goed doet om te horen dat de Sony HT-MT500 ook hi-res audio ondersteunt.

Opgelet

In de instellingen van de soundbar stond de mogelijkheid de audio op te schalen naar hi-res audio standaard ingeschakeld. Dit zorgde voor wat vertraging waardoor de audio en video niet meer synchroon liepen. Mocht het bij je televisie niet mogelijk zijn om deze vertraging te corrigeren, schakel deze functie dan uit. Nadat we deze functie uitschakelden, merkten we dat het teveel aan bas in de Standard-modus vrijwel helemaal wegviel en het geluidsbeeld als geheel een stuk gebalanceerder werd.

Conclusie

De Sony HT-MT500 biedt veel verbindingsopties en heeft ondanks zijn formaat genoeg geluid in huis voor de gemiddelde woonkamer. Door de aanwezigheid van Spotify Connect, een Google Chromecast en de ondersteuning van hi-res audio zal de soundbar ook muziekfanaten aanspreken. Wil je je soundbar onderdeel laten uitmaken van je muziekinstallatie en vind je een vrij aanwezige bas geen minpunt? Dan is de Sony HT-M500 zeker het overwegen waard.

0 Reactie(s) op: Sony HT-MT500 - Veelzijdige bariton

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.