Sony HT-XF9000 - Budget Dolby Atmos

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 augustus 2018 13:30

Sony HT-XF9000 review
Review

Sony bewijst dat het opkrikken van blikkerig tv-geluid helemaal niet peperduur hoeft te zijn. Zo koppelde het Japanse merk aan de nieuwe HT-XF9000-soundbar een prijskaartje van 500 euro. Voor een exemplaar met dolby atmos-ondersteuning is dit bedrag zelfs goedkoop te noemen. Genoeg reden voor een Sony HT-XF9000 review.

Sony HT-XF9000

Prijs
500 euro
Aansluitingen
Hdmi-output, hdmi-input, s/pdif (optisch), analoog (3,5mm)
Draadloos
Bluetooth 4.2
Uitgangsvermogen versterker
300 watt
Afmetingen soundbar
93 × 5,8 × 8,5 centimeter
Gewicht soundbar
2,5 kilo
Website
www.sony.com/nl
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Draadloze subwoofer
  • Eenvoudig in gebruik
  • Minpunten
  • Dolby Atmos-oplossing niet volwaardig
  • Engelstalig menu
  • Geen netwerkmogelijkheden
  • Slechts één HDMI-input

De HT-ZF9000 is met een respectabele lengte van 93 centimeter het kleinere broertje van de eerder besproken HT-ZF9. Logischerwijs zijn er de nodige uiterlijke overeenkomsten in het design, hoewel het hier besproken model eenvoudiger is uitgevoerd. In plaats van drie bevat de HT-ZF9000 maar twee audiodrivers die zich richten op het hoog- en middengebied. Verder ontbreekt er een display. Een draadloze subwoofer is verantwoordelijk voor de laagweergave.

Aansluitingen

Zoals we van meerdere Sony-soundbars gewend zijn, bevinden de aansluitingen zich in een hoekige inkeping aan de achterzijde. Op die manier heb je bij wandmontage geen last van snoertjes. Het apparaat bevat een hdmi-ingang en -uitgang, waardoor je zowel een blu-ray-speler als (4K-)televisie kunt aansluiten.

Sony HT-XF9000 review aansluitingen

Vermeldingswaardig is dat de HDMI-output ARC (Audio Return Channel) ondersteunt, zodat je geluid afkomstig van de smart-tv naar de soundbar terugstuurt. Wil je meer geluidsbronnen verbinden, dan gebruik je hiervoor de optische s/pdif-poort en 3,5mm-geluidsingang. Daarnaast is er nog een usb-poort om een externe schijf of usb-stick met audiobestanden aan te sluiten. Netwerkmogelijkheden zijn er jammer genoeg niet, al is er wel een bluetooth-adapter ingebouwd. Via deze weg speel je alsnog muziek van internetdiensten als Spotify en Tidal af.

In de praktijk

De bediening spreekt voor zich. Met de meegeleverde afstandsbediening schakel je tussen de bronnen tv, HDMI, bluetooth, analoog en usb. Verder pas je het (bas)volume aan en start/pauzeer je Spotify-muziek. Het Engelstalige menu op televisie biedt summiere informatie en instellingen. Hoewel deze soundbar de moderne surround-formaten dolby atmos en dts:x ondersteunt, stelt dat in de praktijk weinig voor. Hiervoor zijn toch echt meer audiodrivers of liever nog meerdere speakers vereist. Het laag en hoog komen goed naar voren, maar jammer genoeg is het middengebied ondervertegenwoordigd. Hierdoor klinken films tijdens bepaalde passages ietwat doffig. Bij muziekstukken is dat helemaal duidelijk te horen, waarbij het voor de kritische luisteraar net lijkt of bepaalde tonen binnenin de soundbar blijven zitten. Via voorgeprogrammeerde equalizerinstellingen pas je weliswaar één en ander aan, maar optimaal wordt het nooit. Overigens is dat meestal het geval bij een audiosysteem op dit prijsniveau.

Conclusie

De HT-ZF9000 is een doorsnee soundbar zonder netwerkfunctionaliteit, waarbij Sony op de dolby atmos-trend probeert mee te liften. Zonder succes, want de zogeheten vertical surround-optie doet geen recht aan deze audiocodec. Ben je een fijnproever op audiogebied, dan kun je misschien beter iets meer geld bijleggen voor een muzikalere soundbar/subwoofer-combinatie. Wie een betaalbare soundbar zoekt die films en series intenser laat klinken, kan de HT-ZF9000 wellicht overwegen.

Sony HT-XF9000 review

0 Reactie(s) op: Sony HT-XF9000 - Budget Dolby Atmos

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.