Sony HT-ZF9 - Uitgebreide soundbar met Dolby Atmos

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 juni 2018 09:05

Review

Een soundbar met Dolby Atmos, hoe is dat mogelijk? Sony heeft de audiodrivers speciaal gepositioneerd, waardoor luisteraars geluiden van bovenaf ervaren. Tot zover het theoretische verhaal, want we zijn zeer benieuwd hoe deze zogeheten verticale surround-techniek in de praktijk bevalt. Lees hier onze review van de Sony HT-ZF9.

Sony HT-ZF9

Prijs
€ 800,- (soundbar en subwoofer), € 300,- (surround-speakers)
Aansluitingen
Hdmi-output, 2 hdmi-inputs, s/pdif (optisch), analog (3,5mm), ethernet
Draadloos
Bluetooth 4.2, wifi
Uitgangsvermogen versterker
400 watt
Frequentiebereik
45 Hz – 20 kHz
Afmetingen soundbar
100 × 6,4 × 9,9 centimeter
Gewicht soundbar
3,1 kilo
Website
sony.nl
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Draadloze subwoofer en surround-speakers
  • Prima geluidskwaliteit
  • Talloze afspeelopties
  • Veel connectiviteit
  • Minpunten
  • Engelstalig menu
  • Matige oplossing voor Dolby Atmos en DTS:X

De HT-ZF9 bestaat uit een soundbar van een meter breed waarin slechts drie audiodrivers zijn verwerkt. Voor het laag levert Sony een draadloze subwoofer mee, terwijl je optioneel ook nog twee surround-speakers kunt koppelen. Vanwege het gebrek aan speakersnoeren is het een elegante manier om een home cinema-opstelling te creëren. Het design van alle apparaten is vrij simpel, dus met deze geluidsset haal je geen blikvanger in huis. De soundbar heeft aan de bovenzijde enkele bedieningstoetsen en achter de magnetische beschermkap is een bescheiden display verwerkt.

Connectiviteit

De aansluitingen zijn aan de achterkant binnen een hoekige inkeping verwerkt. Daar is goed over nagedacht, want zo zitten er bij wandmontage geen kabels in de weg. Je sluit via de hdmi-uitgang een smart-tv aan en laat via arc-technologie (audio return channel) het tv-geluid terugsturen naar de soundbar.

Verder heeft het apparaat nog een optische s/pdif-poort, 3,5mm-geluidsingang, usb-connector en twee hdmi-aansluitingen voor het koppelen van externe apparaten. Via de ethernetaansluiting of wifi-adapter verbind je de HT-ZF9 met het netwerk. Tot slot zijn er een bluetoothontvanger en Chromecast-module ingebouwd voor het draadloos streamen van audiobestanden. Kortom, aansluitmogelijkheden genoeg!

Afspeelmogelijkheden

Via het Engelstalige menu verbind je de HT-ZF9 met internet en synchroniseer je eventueel de optionele surround-speakers. Zodra er updates zijn, ontvang je hiervan netjes een melding. Met de meegeleverde afstandsbediening schakel je eenvoudig tussen de bronnen, bijvoorbeeld aan aangesloten blu-ray-speler of tv-ontvanger. Opvallend is de ondersteuning voor recente surround-formaten als dolby atmos en dts:x, waarvoor er normaliter meer speakers vereist zijn. Sony lost dit gebrek op door naar eigen zeggen een verticaal surround-geluid te creëren, waarbij effecten van bovenaf lijken te komen. Via een knop op de afstandsbediening schakel je deze modus in.

Hoewel de geluidseffecten ruimtelijker klinken, is het voor dolby atmos-geluid geen waardige oplossing. Bij losse plafondspeakers komt deze surround-techniek veel beter tot z’n recht. Toch klinkt de HT-ZF9 zeker in combinatie met de surround-speakers zeker niet verkeerd voor wie genoegen neemt met een doorsnee surround-geluid. Ook voor muziek biedt deze geluidsset voldoende opties. Zo ondersteunt de geluidsset Spotify en kun je met de Music Center-app muziek vanaf netwerkbronnen streamen. Overigens kan de HT-ZF9 erg luid spelen waarbij er weinig vervorming hoorbaar is.

Conclusie

De HT-ZF9 is een laagdrempelig home cinema-systeem dat je dankzij de draadloze subwoofer en surround-speakers gemakkelijk neerzet. Op het gebied van connectiviteit en afspeelmogelijkheden is deze soundbar zeer veelzijdig, al schiet de eigenontwikkelde verticale surround-techniek voor moderne surround-formaten tekort. Houd rekening met een fors prijskaartje van 1.100 euro inclusief de los verkrijgbare surround-speakers.

0 Reactie(s) op: Sony HT-ZF9 - Uitgebreide soundbar met Dolby Atmos

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.