Sony KD-43XF7000 - Heldere LCD-tv voor iedereen

Door: Eric Beeckmans | 15 augustus 2018 13:38

Sony KD-43XF7000 lifestyle
Review

De nieuwe Ultra HD 4K televisie van Sony belooft de mooiste beelden in een tijdloze behuizing. Op het eerste gezicht is het design aardig gelukt, maar hoe goed is deze 4K LCD tv? Je leest het in onze review van de Sony KD-43XF7000.

Sony KD-43XF7000

Prijs
699 euro
Schermtype
LCD
Schermdiagonaal
43 inch, 109,22 cm
Resolutie
3840 x 2160 pixels (4K Ultra HD)
Beeldfrequentie
50Hz
HDR
HDR10, HLG-standaarden
Connectiviteit
3 x HDMI, 3 x USB, composiet, koptelefooningang, optische ingang, WiFi, Ethernet-LAN
Smart TV
Vewd OS
Website
www.sony.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Bijzonder helder
  • Goed contrast ondanks IPS-paneel
  • Uitstekende kleurweergave
  • Lage inputlag
  • Minpunten
  • Smart TV mogelijkheden zijn beperkt
  • Kijkhoek beperkt door IPS-glow

De televisie van Sony heeft een degelijk en vrij slank design, maar maakt wel gebruik van een aparte voeding. Voor dat flinke blok moet je wel wat extra ruimte vrij maken.

Aansluitingen

Het toestel heeft een typische selectie aansluitingen voor deze categorie, met drie HDMI- en drie maal USB-ingangen en een enkele tv-tuner die helaas niet voor satelliet geschikt is. Eén HDMI-aansluiting en de hoofdtelefoon-aansluiting zijn aan de achterkant geplaatst en wijzen naar de wand. Dat is lastig voor wandmontage, zeker voor de hoofdtelefoonaansluiting. De antenne-aansluitingen vind je aan de zijkant, en zit vrij dicht bij de rand, waardoor het mogelijk moeilijk is om de stugge antennekabel netjes weg te werken.

Sony KD-43XF7000

Beeldkwaliteit

Geen top-end beeldprocessor in dit model, maar wel prima resultaten. De ruisonderdrukking is goed, en met Reality Creation geef je het beeld een beetje extra scherpte zonder negatieve bijverschijnselen. Zoals verwacht is de bewegingsscherpte beperkt, maar dankzij motion interpolation kan je wel gestotter in snelle camerabewegingen wegwerken.

De Sony is voorzien van een IPS-scherm met redelijk contrast, dat nog beter wordt dankzij de ‘Geavanceerde contrastverbetering’ instelling. De grijsschaal heeft een amper zichtbare groene toon, maar verder is de kalibratie degelijk, met een prima kleurweergave. Het scherm is op zijn best bij heldere content, maar kan ook leuke filmprestaties neerzetten.

De kijkhoek van het scherm wordt wat beperkt omdat het last heeft van ‘IPS-glow’ waarbij er vanuit een hoek een lichte gloed op het beeld lijkt te liggen, wat zeker zichtbaar is in een donkere omgeving. Dit model komt dan ook beter tot zijn recht in goed verlichte situaties.

Sony KD-43XF7000 overall
Sony KD-43XF7000 hoek

HDR

De XF7000 ondersteunt de HDR10 en HLG-standaarden, en je mag rekenen op flink wat helderheid, nipt onder onze vereiste van 500 nits. Helaas is het kleurbereik veel te beperkt. Ook bij zeer contrastrijke scènes blijkt het IPS-paneel ondanks zijn degelijk contrastprestaties toch te kort te schieten. Matige tot onbestaande HDR-prestaties zijn in deze categorie geen uitzondering, maar met heldere HDR-beelden kan je op deze Sony toch al eens een voorzichtige indruk krijgen van wat HDR te bieden heeft. Opgelet, wie niet de ‘auto’ scéne gebruikt moet handmatig de HDR-weergave activeren.

Smart TV

Deze Sony is niet uitgerust met Google’s Android TV, maar draait een eenvoudigere smart tv omgeving op basis van Linux genaamd Vewd OS. Het systeem is erg responsief en eenvoudig, maar de selectie apps is wel wat beperkt. De drie belangrijke videostreamingdiensten (Netflix, Amazon, YouTube) zijn wel aanwezig, en via de ‘Vewd’ app-store vonden we ook Plex. Ook de mediaspeler is vrij volledig, met ondersteuning voor de belangrijkste video- en audioformaten. Enkel mp4 audio (aac codec en .m4a extensie) speelt hij vreemd genoeg niet af.

Sony KD-43XF7000 VEWD OS

Remote

De bijgeleverde remote is prima, met een handige layout die iets eenvoudiger is dan die bij de meer high-end modellen. Dit is niet gek, vanwege de afwijkende smart tv omgeving. De toetsen drukken wat te los in, waardoor de remote wat goedkoop aanvoelt, al beperkt het zijn functionaliteit niet. Door de eenvoudigere layout is er onderaan de afstandsbediening ruimte voor grotere toetsen, wat de bediening ten goede komt.

Geluidskwaliteit

Verwacht geen overdonderende geluidskwaliteit in dit prijssegment. De Sony presteert prima voor typische tv-omstandigheden, met andere woorden: duidelijke weergave van de dialogen, en zolang je niet te veel volume vraagt, redelijke klank. Voor echte filmervaringen of muziek kijk je beter naar een externe oplossing.

Conclusie

Deze LCD-tv van Sony levert een erg helder beeld met mooie kleurweergave. Het contrast is goed, maar je kijkt best in een normaal verlichtte omgeving om de beperkingen te omzeilen. De televisie is een prima keuze voor het gezin, en gamers krijgen een erg lage input-lag.

De KD-43XF7000 gebruikt een IPS-paneel met redelijk contrast, maar krikt dat nog behoorlijk op met behulp van de beeldverwerking. Knappe kleuren en een hoge helderheid staan garant voor prima beelden. Alleen voor HDR zijn de kleurweergave en contrast te beperkt. Het smart tv systeem biedt de belangrijkste streaming diensten, en werkt vlot, maar is verder beperkt in mogelijkheden.

0 Reactie(s) op: Sony KD-43XF7000 - Heldere LCD-tv voor iedereen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.