Review Sony KD-55A1 - Opvallend design met prima geluid

© PXimport

Review Sony KD-55A1 - Opvallend design met prima geluid

Geplaatst: 19 juni 2018 - 09:52

Aangepast: 4 december 2023 - 13:18

Eric Beeckmans

Een OLED-televisie is anno 2018 in de meeste gevallen de beste keuze voor filmfanaten. Deze televisies zijn doorgaans voorzien van de nieuwste technieken en ook de vormgeving is volledig up-to-date. De Sony KD-55A1 oogt indrukwekkend, maar is deze OLED-tv de moeite waard?

Deze Sony is een echte blikvanger. Hij heeft geen zichtbare voet, geen zichtbaar kader en lijkt daardoor alleen maar uit beeld te bestaan. Het superdunne scherm leunt licht naar achter tegen de grote, centrale steun. De rugsteun kan tegen het scherm geklapt worden, waardoor je het geheel met een speciale wandbeugel strak tegen de muur kunt monteren.

Aansluitingen

De A1 is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen die allemaal klaar zijn voor Ultra HD HDR (zoals een Ultra HD Blu-ray-speler of een moderne spelconsole). Alle aansluitingen zitten in de steun en wijzen naar beneden. Daardoor zijn ze erg lastig te bereiken. Wil je regelmatig iets in de USB-aansluiting of hoofdtelefoonaansluiting stoppen, dan kun je er beter een verloopkabel bij aanschaffen.

Sony KD-55A1 achterkant

© PXimport

Sony KD-55A1 bovenkant

© PXimport

Beeldkwaliteit

Bij een OLED-scherm geeft elke pixel zelf licht, en kunnen deze individueel uitgeschakeld worden zodat het beeld perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. Sony levert de A1 bovendien af met een geweldige kalibratie (in de Bioscoop Pro mode), waarbij alleen de helderste tinten een lichtjes te koele (blauwe) tint hebben, maar dit stoort in de praktijk nauwelijks. De uitstekende kleurweergave en natuurlijke huidskleuren zorgen voor een aantrekkelijk en zelfs meeslepend beeld. Het scherm verbergt alleen een klein beetje zwartdetail.

Media has no description

© PXimport

De A1 zet elk beeld met veel finesse om naar Ultra HD resolutie, genereert hierbij geen ruis, en werkt zelfs hinderlijke kleurstrepen weg in zachte kleurovergangen. Het scherm toont ook uitstekend detail in snel bewegende beelden, die het bovendien vloeiend kan tonen.

HDR

Alle eigenschappen die deze OLED-tv zo een indrukwekkend beeld geven, komen ook goed van pas voor HDR-weergave. Het OLED-scherm heeft bovendien een enorm rijk kleurpalet, een belangrijke vereiste voor HDR-beeld. Zoals alle OLED-schermen is zijn lichtopbrengst lager dan die van de beste LCD-tv’s, al is dat alleen merkbaar in heel heldere scènes die op er dit scherm wat donkerder uitzien. Sony ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision, maar voor die laatste standaard heb je een compatibele speler nodig, tenzij je de ingebouwde streamingdiensten gebruikt. Wie gewone content een HDR-tintje wil geven, kan ‘Xtended Dynamic Range Pro’ activeren. Het resultaat is erg mooi, maar natuurlijk niet zo intens als echte HDR-content.

Smart TV

Sony maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring, maar de structuur van de Smart TV-oplossingen van LG en Samsung zijn toch een stuk overzichtelijker. Het bladeren door de Android tv-menu’s mag echt wel iets vlotter gaan, zeker bij een high end model zoals dit. 

Android TV is een speciaal gemaakt voor smart-tv's.

© PXimport

Met de ingebouwde Chromecast kun je eenvoudig video of muziek van je smartphone op de tv afspelen. Een leuke feature schuilt achter de ‘Discover’-toets. Die laat een kleine balk onderaan het scherm zien met favoriete apps die je zelf kunt samenstellen, de mediaspeler, live tv en aanbevelingen uit YouTube en Netflix. Ideaal als je snel wil overschakelen zonder dat je eerst door het menu van Android TV moet navigeren.

Remote

Media has no description

© PXimport

Wie bij deze uniek uitziende televisie een luxueuze afstandsbediening verwachtte, moeten we teleurstellen. Sony levert de A1 met dezelfde remote die je vindt bij de andere Sony televisies. Het is een goede remote, met een handige layout, rubberachtige bovenzijde en toetsen met een zeer laag profiel die makkelijk in te drukken zijn. Hij is uitgerust met een microfoon, zodat je zoekopdrachten kunt inspreken, en in het midden van de remote vind je aparte toetsen voor Netflix en Google Play.

Geluidskwaliteit

Een uniek onderdeel van deze televisie is het ‘Acoustic Surface’. Dankzij deze technologie neemt het scherm de rol op van luidspreker. Het scherm wordt met twee kleine motors aan het trillen gebracht om zo de geluidsgolven (voor midden en hoge tonen) te creëren. Omdat het alleen de hogere frequenties weergeeft, is er geen trilling zichtbaar in het scherm. Een bijkomende subwoofer die achteraan in de steun gemonteerd is, zorgt voor de lage tonen. De geluidskwaliteit is erg overtuigend. Het geluid komt als het ware recht van het scherm, en omdat er twee motoren zijn (links en rechts) beweegt het geluid mee met wat je op het scherm ziet. Dialogen zijn duidelijk en helder, muziek en filmsoundtracks zijn uitstekend gedetailleerd en klinken erg vol. Alleen bij de diepste basweergave schiet de subwoofer iets te kort.

Conclusie

OLED-televisies zijn de uitgelezen keuze voor filmfanaten en dat is bij deze Sony niet anders, dankzij zijn uitmuntende beeldkwaliteit en ondersteuning voor verschillende HDR-standaarden. Sportliefhebbers zullen genieten van de gedetailleerde weergave van snelle acties, maar gamers moeten rekening houden met een iets te hoge inputlag.

Sony gaat Kodi blokkeren op diverse Bravia-televisies.

© PXimport

Sony’s eerste OLED-tv komt in volle vaart uit de startblokken. De KD-55A1 combineert een opvallend design met een knappe, onzichtbare geluidsoplossing, Android TV en natuurlijk OLED-beeldkwaliteit. Geniet van het perfecte zwart, immense contrast, en de intense, natuurlijke kleurweergave. Het ‘Acoustic Surface’ levert prima audiokwaliteit, die voor de meeste televisiekijkers ruimschoots voldoet. Voor al dat moois moet je wel diep in de buidel tasten.

9,0

Ons oordeel

Sony KD-55A1

Pluspunten

Android TV met Chromecast

Rijke kleurweergave

Perfecte zwartweergave en enorm contrast

Ruime kijkhoek

Minpunten

Prijs

Hoge input lag

Niet zo helder als top lcd-modellen

Conclusie

**Prijs** 2.699 euro **Schermtype** OLED **Schermdiagonaal** 55 inch, 138,8 cm **Resolutie** 3840 x 2160 pixels **HDR** HDR10, Dolby Vision, HLG-standaarden **Beeldfrequentie** 60 Hz **Connectiviteit** 4 x HDMI, 3 x USB, bluetooth, CI+-slot, component, composiet, koptelefooningang, Optische audio-uitgang, Ethernet-LAN, subwoofer uitgang **Smart TV** Android TV **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/televisies/a1-series)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000