Sony PlayStation Vita

Door: Elmar Rekers | 22 februari 2012 13:42

Review

We vallen meteen met de deur in huis: Sony's PlayStation Vita is verreweg de beste gaming-handheld van dit moment. Maar zijn brute grafische kracht, tal van online features en een schitterend OLED-scherm anno 2012 genoeg om indruk te maken in de door smartphones en tablets gedomineerde markt van draagbare apparaten?

Ruim zes jaar na de introductie van de PlayStation Portable ziet diens opvolger het levenslicht, in de vorm van de PlayStation Vita. Qua uiterlijk is er misschien niet veel veranderd, kijkend naar de specificaties kunnen we niet anders dan concluderen dat we hier met een zeer vernieuwende krachtpatser te maken hebben. Zo vinden we onder de motorkap een quadcore-processor (ARM Cortex A9) die samen met de SGX543MP4+ grafische processor PlayStation 3-waardige beelden op het OLED-scherm van 5 inch tovert. Daarnaast beschikt het apparaat niet alleen over een aanraakscherm aan de voorkant, ook achterop vinden we een aanraakgevoelig paneel. Beide overigens van het capacitieve type.

Op de Vita verschijnen bekende titels zoals Uncharted: Golden Abyss.

Aanblik

De vormgeving van het apparaat is mooi. Het glimmende oppervlak, de zilverkleurige rand, de subtiele knoppen aan de bovenkant, lichte inkepingen voor grip: werkelijk alles klopt aan het ontwerp. Daarbij ligt hij met zijn 260 gram ook nog eens prima in de hand. Jammer is wel dat de klepjes voor de Vita-cartridge en de accessoire-poort (hoewel netjes weggewerkt) een beetje gammel aanvoelen. De knoppenindeling mag dan grotendeels bekend werk zijn voor de PSP-gamers, Sony heeft gelukkig wel één cruciale verbetering doorgevoerd. Zo vinden we nu een broodnodige tweede analoge joystick op de handconsole, waarmee de voornaamste kritiek op de PlayStation Portable is ontkracht. We krijgen nu daadwerkelijk een echte console-ervaring op zakformaat. Hoewel de joysticks door hun kleine omvang enigszins aan nauwkeurigheid inleveren en ze in tegenstelling tot de PS3-controller niet kunnen worden ingedrukt, valt niet anders te concluderen dan dat het verreweg de prettigste besturing is die we ooit op een handheld zijn tegengekomen.

De interface is duidelijk en snel, maar mooi kunnen we het toch niet noemen.

Om het resultaat van de eerder genoemde hardware optimaal te ervaren, zit er een groot OLED-scherm van 5 inch (12,7 cm) op de Vita, met een resolutie van 960 x 544 pixels. Om een idee te krijgen van de kleurweergave, kijkhoek en de scherpe beelden zou u de Vita toch echt zelf eens in de hand moeten houden. Vooral bij actiegames als WipEout 2048 of Uncharted: Golden Abyss, vloeien de beelden soepel over het scherm en is het verschil met PlayStation 3-graphics moeilijk te ontdekken. Nadeel is echter wel dat het glanzende oppervlak het spelen van games in direct zonlicht hindert.

Unieke gameplay

Naast de zojuist genoemde onderdelen beschikt de Vita ook over een gyroscoop, accelerometer, digitaal kompas, twee (ietwat matige) camera's en natuurlijk de bekende hardwareknoppen. Voor game- en applicatieontwikkelaars meer dan genoeg ingrediënten om gamers de komende jaren van originele gameplay te voorzien. Deze gameplay is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait. Het moet immers de aanschaf van de dure Vita gaan verantwoorden, en dit in een tijd waarin u voor enkele euro's games op een smartphone of tablet binnenhaalt. Sony steekt in ieder geval sterk van wal door een aantal topgames aan te bieden. Uncharted: Golden Abyss, ModNation Racers, Unit 13, WipEout 2048: het is slechts een greep uit de kwaliteitsgames waarmee wij ons uitstekend weten te vermaken. Hoewel het gamen natuurlijk de kern van een handheld vormt, draait het bij de Vita om meer dan dat. Sterker nog: het is een zeer compleet multimediaal systeem dat snel onderdeel zal uitmaken van uw dagelijks leven. Zo voorzien meegeleverde apps ons in onze behoefte aan sociale contacten (vooral locatiedienst Near is een aanrader) en kunnen we via de PlayStation Store nieuwe applicaties downloaden.

Voor de gamer

De Vita is zonder twijfel het meest prestigieuze stukje mobiele gaminghardware van dit moment. Van de talloze besturingsopties tot de diepgravende online mogelijkheden, en van de brute paardenkracht tot het prachtige OLED-scherm: de Vita ademt een en al ambitie uit. De hardcore-gamer zal het pittige prijskaartje van 249 euro voor het wifi-model of 299 euro voor 3G en wifi, dan ook zonder twijfel willen betalen. Voor doorsnee (smartphone-)gamers zijn de prijzen en het geringe aantal beschikbare games echter (nog) een hoge drempel.

Sony PlayStation Vita

Prijs € 249,99 (WiFi), € 299,99 (3G/WiFi).

Prijs geheugenkaart Vita-geheugenkaart van 16 GB voor € 59,99.

Prijs games Vita-games kosten tussen de € 29,99 en € 49,99.

Formaat 182 x 18,6 x 83,5 mm

Gewicht 260 gram (WiFi) of 279 gram (3G/WiFi)

Opslag 4, 8 of 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Scherm 5 inch (16:9), 960 x 544 pixels

Camera 0,3 megapixel aan voor- en achterkant

Connectiviteit 802.11b/g/n, bluetooth 2.1, 3G optioneel

Oordeel 9/10

Pluspunten

Scherm

Besturing

Goede (eerste) games

Snel

Minpunten

Interface

Prijs (console en geheugen)

0 Reactie(s) op: Sony PlayStation Vita

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.