© PXimport

Sony QX1 - hands-on

Geplaatst: 8 september 2014 - 13:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Evi Maquoi

Sony ziet flink wat toekomst in haar reeks QX-camera's. De fabrikant breidt het gamma uit met een gloednieuwe QX30 met 30x optische zoom en een QX1 met grote sensor en pop-up flitser. Wij gingen aan de slag met het topmodel uit de reeks, de QX1.

De QX-camera's van Sony bundelen het beste van twee werelden: het gebruiksgemak van een smartphone en de kwaliteit van een volwaardige camera. Je koppelt de QX-camera simpelweg via wifi met je smartphone (Android of iOS). Dankzij NFC gaat dat koppelen sneller dan ooit. Fotograferen kan nog steeds standalone of via je telefoon. In de doos zit immers een universele adapter waarmee je de camera aan nagenoeg elke smartphone kunt bevestigen en het touchscreen als zoeker kunt gebruiken. De meegeleverde handgreep is ook erg handig om beelden in kikker- en vogelperspectief te maken. Naast de nieuwe QX30 en QX1 krijgen krijgen de bestaande modellen - QX10 en QX100 - verbeterde functionaliteiten dankzij een firmware-upgrade.

 

© PXimport

Sony breidt het gamma QX-camera's grondig uit.

Nieuwe app

Om je QX-camera aan je smartphone te koppelen, heb je de PlayMemories Mobile App nodig. Deze applicatie kreeg onlangs een grondige update en is een stuk gebruiksvriendelijker als voorheen dankzij een gloednieuwe interface en flink wat nieuwigheden. Gebruik je de cameralens gekoppeld aan je smartphone? Dan kun je nu bijvoorbeeld veel gemakkelijker uit één hand fotograferen door de sluiterknop te bedienen via het touchscreen. Daarnaast zijn er meer soorten rasterlijnen beschikbaar en worden je foto's van geotags voorzien dankzij gps. Voor selfie-lovers is er zelfs een mirror mode.

Grote sensor

Het paradepaardje uit de reeks, de QX1, is uitgerust met een APS-C Exmor CMOS-sensor van maar liefst 20,1 megapixel. Deze sensor is ongeveer 13 keer groter als die in een gemiddelde smartphone en legt dus veel meer details vast. Bovendien is er ook een geavanceerde beeldprocessor aanwezig en dat resulteert in ruisarme beelden, zelfs in situaties met weinig licht. Een andere troef van de grote sensor is dat je gemakkelijk een bokeh-effect kunt verkrijgen. Heb je echt te weinig licht? Dan kun je de iso-waarde optrekken tot maximaal 16.000 of gebruik maken van de ingebouwde flitser. Verwacht echter niet te veel van dat kleine flitsertje, wij vinden het eerder een gimmick.

 

© PXimport

De flitser is eerder een gimmick. Verwacht er niet heel veel van!

Compatibel met andere objectieven

Semi-professionals kunnen met de QX1 alles handmatig instellen, voor amateurs zijn er 11 verschillende scenes om bijvoorbeeld snel een portretje te schieten, sportbeelden te maken of landschappen te fotograferen. Wie zijn foto's achteraf graag bewerkt, kan de QX1 zelfs instellen om in RAW-formaat te schieten. Video? Ja, ook dat kan. Met de QX1 maak je heel eenvoudig filmpjes in MP4-formaat met een resolutie van 1920x1080 (30p).

De QX1 zit in een pakket met een 16-50 mm kitlens maar je kunt ook andere Sony-objectieven met A- of E-mount gebruiken. In combinatie met een optionele adapter kun je zelfs objectieven van andere fabrikanten (Canon, Nikon of Leica) aan de QX1 bevestigen.

 

© PXimport

Doelgroep?

De QX1 is een fraai staaltje technologie waarmee je wondermooie beelden kunt schieten in de meest gekke posities. De mogelijkheid om andere objectieven te gebruiken, kunnen we alleen maar toejuichen. Net zoals de optie om in RAW-formaat te fotograferen. De vraag blijft echter wie de doelgroep is. Je moet al diep in de buidel tasten om de QX1 in huis te halen. Voor niet veel meer haal je een behoorlijke spiegelreflex- of systeemcamera in huis.

Leverbaar in oktober

Alle nieuwe QX-camera's zijn in oktober beschikbaar. De QX1 (inclusief 16-50 mm lens) kost 450 euro, voor de QX30 betaal je 300 euro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten