Sony Reader Pocket Edition PRS-350

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 13 oktober 2010 14:21

Overige elektronica

Sony heeft de Reader Pocket Edition vernieuwd en deze nu ook van een aanraakscherm voorzien. Is de Pocket Edition nog steeds de lekker compacte e-reader die we overal mee naar toe kunnen nemen?

Hoe goed er ook is nagedacht over de indeling van knoppen op een e-reader, het blijft voor een doorsnee gebruiker moeilijk om de neiging te bedwingen het scherm aan te raken om te bladeren. Bij de vernieuwde versie van de Sony Reader Pocket Edition, die PRS-350 als modelnummer heeft meegekregen, is dat dankzij een aanraakscherm geen probleem meer. Daarnaast is ook het 5inch-scherm (12,5 cm) zelf vernieuwd. Er wordt nu de derde generatie E Ink-technologie gebruikt die door E Ink de naam Pearl heeft gekregen. Ten opzichte van de vorige generatie (Vizplex) heeft het scherm een beter contrast en zien afbeeldingen in grijstinten er beter uit.

De PRS-350 heeft 2 GB ingebouwd geheugen, waarvan ongeveer 1,4 GB daadwerkelijk te gebruiken is. Flink meer dan bij voorganger Sony Reader Pocker Edition PRS-300 die 512 MB ingebouwd had en dat is wel zo prettig. De Reader Pocket Edition heeft namelijk geen geheugensloten om het geheugen uit te breiden. De PRS-350 wordt opgeladen via de steeds populairdere micro-usb-connector, in tegenstelling tot mini-usb bij de vorige generatie. Micro-usb wordt tot nu toe vooral gebruikt voor mobiele telefoons, maar we vinden het op steeds meer apparaten terug.

Naast het aanraakscherm heeft de PRS-350 nog steeds fysieke bladerknoppen.

Net als bij de vorige Reader Pocket Edition wordt ePub ondersteunt als e-bookformaat. Dit formaat is uitgegroeid tot de standaard, waardoor u e-books bij diverse winkels kunt kopen. Uiteraard worden ook boeken zonder beveiliging ondersteund, die u bijvoorbeeld met het programma Calibre zelf kunt maken. De zwakte van de PRS-350 is het weergeven van pdf, dat is door het kleine scherm niet echt prettig. Al is de pdf-weergave wel verbeterd ten opzichte van het vorige model. Pdf is door de vaste bladspiegel die vaak A4 is, sowieso ongeschikt als formaat voor digitale boeken. Iets dat we missen is ondersteuning voor wifi. Dit hadden we op een moderne e-reader inmiddels wel verwacht.

Aanraken

Het aanraakscherm gebruikt infraroodsensoren om te bepalen waar uw vingers zich bevinden. Dat betekent in de praktijk dat er geen extra hinderlijk spiegelende laag nodig is voor de aanraakmogelijkheid, iets dat bij Sony’s PRS-600 nog wel het geval was en wij erg hinderlijk vonden. De infraroodtechnologie blijkt in de praktijk erg goed te werken en het aanraakscherm reageert goed op lichte aanrakingen. Voor het fijnere werk krijgt u een stylus die opgeborgen wordt in de rechterkant van de behuizing. De aanraakmogelijkheden zijn goed geïntegreerd in de interface. Zo raakt u het scherm aan om te bladeren en door op een woord te dubbelklikken roept u een woordenboek op waarmee u onder andere kunt vertalen van Engels naar Nederlands. Onder het aanraakscherm zit een rij fysieke knoppen waarmee u kunt bladeren, zoomen, het lettertype vergroten en de opties openen. Onder de opties vinden we onder meer de mogelijkheid om het contrast en de helderheid aan te passen. Dit is de eerste keer dat we een dergelijke handige optie op een e-reader zien. Qua tekengrootte hebt u de keuze uit zes groottes van XS tot XXL. De grootste lettergroottes zijn overigens echter niet erg bruikbaar op het kleine scherm, u zult dan erg vaak de bladzijde moeten omslaan.

Conclusie

De Sony Reader Pocket Edition PRS-350 bouwt voort op de voordelen van het vorige model. Dankzij het 5inch-scherm is het apparaat lekker compact en de behuizing is mooi ontworpen. Sony heeft er bij de PRS-350 een uitstekend aanraakscherm aan toegevoegd en het geheugen flink uitgebreid. Bent u op zoek naar een e-reader en vindt u een model met een 6inch-scherm net iets te groot? Dan koopt u met de Sony Reader Pocket Edition PRS-350 zonder meer de beste e-reader van 5 inch van dit moment. Prettig is dat de adviesprijs ten opzichte van het vorige model zonder aanraakscherm is gedaald.

Sony Reader Pocket Edition PRS-350

Prijs € 179,-

Garantie 1 jaar

Taal Nederlands

Kleuren behuizing Zilver, donkerblauw, roze

Afmetingen 14,5 x 10,4 x 0,9 cm (h x b x d)

Gewicht 155 gram

Schermtechnologie E Ink Pearl

Schermformaat 5 inch (12,5 cm)

Schermresolutie 600 x 800 pixels

Intern geheugen 2 GB

E-bookformaten beveiligd ePub (Adobe DRM), BBeB (Marlin DRM)

E-bookformaten onbeveiligd ePub, pdf, txt, rtf, BBeB

Lettergroottes 6

Landschapmodus Ja

Afbeeldingsformaten Jpg, gif, png, bmp

Meegeleverd micro-usb-kabel

Oordeel 8/10

Pluspunten

Compact ontwerp

Helder en scherp scherm

Aanraaktechnologie werkt goed

Minpunten

Geen wifi

Geheugen niet uitbreidbaar

0 Reactie(s) op: Sony Reader Pocket Edition PRS-350

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.