Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 17 januari 2012 13:38

Overige elektronica

De afgelopen twee jaar had Sony in Nederland twee readers in het assortiment: een 6inch-model en een kleiner 5inch-model. Vorig jaar kreeg ook het 5inch-model in navolging van het 6inch-model een aanraakscherm. Dit jaar doet Sony het anders en is er nog maar één reader, de PRS-T1 die voorzien is van een scherm van zes inch met multitouch aanraakbediening.

Bij de introductie was de PRS-T1 de goedkoopste Sony Reader tot nu toe. Met een prijs van 149 euro is hij zelfs flink goedkoper dan het 5inch-instapmodel van vorig jaar, de PRS-350. Waar vorige Sony Readers echter nog van metaal gemaakt waren, is de behuizing van de PRS-T1 vervaardigd uit kunststof. De achterkant is een rubberachtig materiaal met veel grip. De rand van de voorkant is een lelijk glimmend kunststof dat erg gevoelig is voor vingerafdrukken en licht reflecteert. Dit kan irriteren. De reader is door de kunststof behuizing wel lekker licht. Als scherm gebruikt Sony wederom het prima E Ink Pearl-scherm met een afmeting van 6 inch en een resolutie van 600 x 800. Het scherm is aanraakgevoelig en maakt hiervoor gebruik van infraroodtechnologie. Hierdoor werkt het scherm ook met de meegeleverde stylus. Bij ons werkt het aanraken prima, maar in diverse fora over e-readers melden gebruikers problemen met het aanraakscherm. Zo is er een bug die ervoor zorgt dat het aanraakscherm niet goed meer reageert en vanzelf het boek gaat 'doorspoelen'. Wij hebben de bug geprobeerd te reproduceren, maar zijn hem ondanks veelvuldig bladeren niet tegengekomen. Meerdere redactieleden hebben de PRS-T1 gebruikt om te lezen, maar kwamen geen problemen tegen.

Er wordt een stylus meegeleverd met de PRS-T1.

Functionaliteit

Als e-reader is de PRS-T1 een erg fijn apparaat. Handig is een bijsnijd­functie, zodat u de witte marges van een boek kunt wegsnijden. Ook het veranderen van lettertype of -grootte gaat vlot. U kunt net als op een tablet zoomen met twee vingers, maar dit verandert niet definitief de lettergrootte. Verdere functionaliteit omvat een browser die verrassend vlot werkt, handige woordenboeken voor meerdere talen, een notitie-app om met de stylus tekeningen te maken en een kladblok om tekst te typen met het schermtoetsenbord. De PRS-T1 kan verder foto's tonen en muziek weergeven.

Conclusie

De Sony Reader PRS-T1 is een fijne reader waarbij Sony wel de overstap heeft gemaakt naar een goedkopere constructie. Bij de PRS-T1 is gekozen voor kunststof en vooral het glimmende kunststof aan de voorkant vinden we jammer. Het scherm is gelukkig prima in orde en het apparaat reageert vlot. Lezen is een genot op de PRS-T1 en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Ook de extra's als de browser en de tekenfunctie werken goed. Koppel daar een goede prijs van 149 euro aan, waardoor dit een erg goede koop is. Op internet zien we diverse klachten over het een bug in het aanraakscherm, maar wij zijn deze bug niet tegengekomen. We hebben dit dan ook niet in ons oordeel meegenomen. Er is inmiddels een firmwareupdate uit, waarmee de problemen hopelijk voor iedereen zijn opgelost.

Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

Prijs € 149,-

Garantie 1 jaar

Taal Nederlands

Kleuren behuizing Zwart, wit of rood

Afmetingen 173 x 110 x 8,9 mm (h x b x d)

Gewicht 168 gram

Schermtechnologie E Ink Pearl (16 grijstinten)

Schermformaat 6 inch (15,2 cm), (600 x 800)

Intern geheugen 2 GB, 1,3 GB beschikbaar

Kaartslot MicroSD-kaartslot

E-bookformaten beveiligd ePub (Adobe DRM), pdf (Adobe DRM)

E-bookformaten onbeveiligd ePub, pdf, txt

Lettertypen 7

Lettergroottes 8

Landschapsmodus Ja

Afbeeldingsformaten Jpeg, png, gif, bmp

Muziekformaten Mp3, aac

Draadloos 802.11b/g/n

Meegeleverd Micro-usb-kabel, stylus

Oordeel 8/10

Pluspunten

Licht

Goed scherm

Snel

Minpunten

Glimmend kunststof

Optionele hoes met verlichting

Sony heeft uiteraard ook een hoes ontwikkeld voor de PRS-T1. Er zijn twee hoezen, een daarvan heeft ingebouwde verlichting. Helaas is deze hoes met verlichting met een prijs van 50 euro een kostbaar grapje. Bovendien vinden we de materiaalkeuze en de afwerking veel minder fraai dan Sony's hoesjes voor de vorige generaties e-readers. Zo is er niet voorzien in een sluitmechanisme met bijvoorbeeld magnetisme zoals we eerder bij Sony zagen of een elastiek zoals we bij de Kindle zien. Het lampje is dan weer best handig en wordt van energie voorzien door een normale AAA-batterij zodat de accu van de Reader niet door het lampje wordt leeggetrokken. Er is ook een hoes zonder verlichting die 35 euro kost.

0 Reactie(s) op: Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.