Sony Smartwatch 3 - Vierkante polsassistent

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 28 mei 2015 17:09

Overige elektronica

Hoewel Sony al meerdere wearables op de markt heeft gebracht, is de Smartwatch 3 de eerste smartwatch van het bedrijf dat Android Wear draait. Is het horloge je Android-assistent waar je op zit te wachten?

Score
60
 • Pluspunten
 • Waterdicht
 • Scherm
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Beperkte functionaliteit
 • Geen hartslagmeter

None

Sony Smartwatch 3

Prijs:

€ 209,- (zwart, wit of geel rubberen bandje), € 279,- (metalen bandje)

Besturingssysteem:

Android Wear 5.1

Scherm:

1,6 inch (320x320 resolutie)

Processor:

1,2 GHz (quadcore)

Geheugen:

512MB RAM, 4GB opslag

Formaat:

3,6 x 5,1 x 1 cm

Gewicht:

45 gram

Communicatie:

Bluetooth 4.0, wifi, NFC

Overig:

Micro-usbpoort, waterdicht

De Smartwatch 3 komt in twee verschillende varianten: met een rubberen bandje of met een stalen horlogebandje. De rubberen bandjes komen wat goedkoop over en omdat de Smartwatch 3 wat minder geschikt is als sporthorloge (waar we later in de review op terugkomen), lijkt het stalen bandje de beste optie. Alleen betaal je daar wel zo'n 70 euro meer voor. Overigens is het wel mogelijk om van bandje te wisselen. Het horlogeblok-klik je zo uit het bandje en zet je eenvoudig over op een ander bandje. Overigens kunnen er geen gewone horlogebandjes worden gebruikt. Lees ook: Apple Watch - Heeft Apple opnieuw succes in handen?

Het horloge heeft een vierkant scherm en oogt als een flink blok aan je pols wanneer je hem draagt. Een probleem waar alle smartwatches op dit moment nog mee kampen. De afwerking is echter erg netjes gedaan en het 1,6 inch (4 cm) scherm is helder en scherp. Toch is het uiterlijk van een smartwatch iets wat je persoonlijk aan moet spreken, meer dan alle andere tech-producten wordt je ermee gezien. Persoonlijk spreken mij de ronde smartwatches zoals de G Watch R en Moto 360 me meer aan, omdat de vierkante blokken me ontzettend doen denken aan rekenmachine-horloges waar alle vervelende mensen op de middelbare school mee liepen.

Je laadt het apparaat direct op via de micro-usbpoort achter het klepje

Android Wear

De Smartwatch 3 draait op de nieuwe versie (5.1) van Android Wear. Deze nieuwe versie brengt ondersteuning voor wifi-netwerken, waardoor het horloge meer is dan alleen een klokje als er geen bluetooth-verbinding is met de Android-smartphone. Een Android Wear smartwatch is in feite een verlengstuk van je smartphone (met Android 4.3 of hoger), je kunt er je meldingen op lezen en berichtjes beantwoorden met voorgeprogrammeerde antwoorden of spraakherkenning. Even een Google-zoekopdracht doen, films en muziek doorspoelen of pauzeren, notities inspreken, het weer checken en best veel meer. Bijvoorbeeld met de app IF. En natuurlijk kan je je horloge gebruiken om de datum en tijd te checken. Maar toch missen we nog een beetje de functionaliteit die Android Wear echt onmisbaar maken, haal je je smartphone uit je broekzak, dan kan je hetzelfde. Keerzijde is ook dat je met een horloge zit dat regelmatig opgeladen moet worden. De accu van de Smartwatch 3 gaat langer mee dan de andere smartwatches die we tot nu toe getest hebben, een dag of twee is net aan haalbaar.

Geen sporthorloge

Er zijn meerdere apps, waaronder Sony's eigen Lifelog, om je sportieve-activiteiten bij te houden. Veel smartwatches beschikken over een hartslagmeter om periodiek ook een meting aan de activiteit toe te voegen. De Smartwatch 3 beschikt echter niet over een hartslagmeter, waardoor je voor een sporthorloge wellicht beter af bent bij een andere wearable. Het horloge is wel waterdicht, iets dat zowel sportievelingen als minder actieve mensen prettig is.

Conclusie

De Smartwatch 3 is een horloge met een mooi scherm, beste accuduur en goede bouwkwaliteit. Als sporthorloge volstaat de Smartwatch 3 wat minder omdat een hartslagmeter ontbreekt. Ook weet het besturingssysteem Android Wear en de beschikbare apps zich nog niet onmisbaar te maken.

1 Reactie(s) op: Sony Smartwatch 3 - Vierkante polsassistent

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2015 06:22 Anoniem
  Ik begrijp niet waarom mensen iets om hun pols zouden willen hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.