Sony SMP-N100 mediastreamer

Door: Jeroen Boer | 07 december 2010 16:23

Apps & Software

Een mediastreamer is een handige toevoeging op een thuisnetwerk en zorgt er onder andere voor dat u al uw mediabestanden eenvoudig op de televisie kunt kijken. Inmiddels hebben ook de traditionele huiskamermerken als Sony de mediastreamer ontdekt. Is hun SMP-N100 een goed alternatief voor een AC Ryan of Popcorn Hour?

De Sony SMP-N100 is een compact onopvallend zwart vierkant doosje dat qua ontwerp volgens Sony perfect past bij hun televisies. Stiekem vertoont het apparaat veel overeenkomsten met een Sony BDP-S570 blu-ray-speler waarbij Sony het blu-ray-loopwerk heeft weggelaten. Aansluiten op de televisie gebeurt door middel van een HDMI-kabel. Het is eveneens mogelijk om component of composiet te gebruiken. Audio kan via een optische S/PDIF worden doorgegeven. Iets waar Sony in uitblinkt, is de interface XrossMediaBar (XMB) die we bij veel Sony-producten terugvinden, waaronder de blu-ray-spelers en PlayStation 3. Het menu oogt helder en navigeren gaat soepel. De meegeleverde afstandsbediening is (zoals we van Sony gewend zijn) erg netjes. De indeling is duidelijk en er zitten lekker veel knoppen op. Qua bediening is de SMP-N100 een prima mediaspeler. Iets dat opvalt zijn de vele online diensten. Zo hebt u onder andere toegang tot de ‘uitzending gemist’-diensten van Net 5, SBS 6, Veronica en NOS Nieuws. Ook YouTube is uiteraard aanwezig. Wij zijn echter meer geïnteresseerd in de afspeelmogelijkheden van eigen bestanden en juist hierbij stelt de SMP-N100 teleur.

De SMP-N100 is een onopvallend zwart doosje.

Lokale content

Bij het afspelen van eigen bestanden blijkt er nogal wat mis te zijn met de SMP-N100. Het eerste minpunt is dat u niet naar gedeelde netwerkmappen op uw pc of NAS met bestanden kunt bladeren, dus een DLNA-server ergens in het netwerk is de enige manier om bestanden via het netwerk af te spelen. De bestandsondersteuning via DLNA is echter erg beperkt en komt eigenlijk niet verder dan de standaard divx-bestanden. In de handleiding kunt u terugvinden welke bestanden via DLNA ondersteund worden. Via usb is de bestandsondersteuning beter en kunnen bijvoorbeeld mkv’s worden afgespeeld. In dat licht is het onbegrijpelijk dat er alleen een usb-poort aan de voorkant geplaatst is. Het is immers lelijk om hier constant een kabel in te steken en dat is toch echt wel noodzakelijk wil je nog iets met deze mediaspeler kunnen afspelen.

Volgens de specificaties wordt de populaire mkv-videocontainer met h.264 als videocodec en DTS als audiospoor afgespeeld. Sommige van onze testbestanden die aan deze specificaties voldoen werden inderdaad afgespeeld, maar andere werden echter weer niet weergegeven. Tot nu toe speelde alle mediaspelers die dit bestandsformaat af kunnen spelen alle testbestanden probleemloos af. Voor het afspelen van mkv-bestanden kunnen we de Sony SMP-N100 dan ook niet aanraden. Een andere vreemde foutmelding kregen we bij een avi-bestand met DTS-geluid. De speler melde dat de audio niet ondersteund wordt, maar we horen vervolgens wel geluid. ISO’s worden compleet genegeerd door de speler en zijn dus voor zowel dvd als blu-ray niet afspeelbaar. ISO-ondersteuning is wat ons betreft onmisbaar om zowel dvd’s als blu-rays weer te geven.

De afstandsbediening is erg goed.

Conclusie

Qua hardware en interface is de SMP-N100 dik in orde, het zijn de door Sony zelf ingebouwde beperkingen die roet in het eten gooien. Als mediastreamer is het apparaat ondermaats. De bestandsondersteuning via DLNA is erg beperkt en de speler kan niet direct naar gedeelde netwerkmappen bladeren. Dan blijft de lokale opslag over. Hierbij is de bestandsondersteuning beter, maar niet consequent. Bovendien is het niet fraai om constant een usb-apparaat te verbinden via de poort aan de voorkant. Als u op zoek bent naar een mediaspeler om gedownloade films van internet te kijken, dan kunt u de SMP-N100 beter aan u voorbij laten gaan. We verwachten niet dat Sony de bestandsondersteuning gaat verbeteren door middel van een firmwareupdate. Dezelfde beperkingen zien we immers ook bij andere Sony-producten die mediabestanden afspelen en komt vermoedelijk doordat Sony naast hardwarefabrikant ook filmmaatschappij is.

Sony SMP-N100

Prijs € 129,-

Garantie 2 jaar

Afmetingen 185 x 40 x 193 mm (b x h x d)

Videoformaten mpg, m2ts, mts, avi, divx, mkv, mp4, m4v, wmv, asf, h.264

Audioformaten Mp3, aac, wma, wav, ac3, dts

Afbeeldingsformaten Jpg

In- en uitgangen Hdmi, component, composiet, s/pdif (optisch), 10/100 ethernet, usb 2.0

Draadloos 802.11b/g/n

Resolutie 480p, 576p, 720p, 1080p

Oordeel 5/10

Pluspunten

Goede afstandsbediening

Goede interface

DTS omgezet naar stereo

Minpunten

Alleen usb-poort aan voorkant

Slechte bestandsondersteuning

Bestandsondersteuning niet consequent

1 Reactie(s) op: Sony SMP-N100 mediastreamer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 juni 2016 06:18 Anoniem
    Heb hem 5 jaar groote mis koop
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.