Sony SRS-X3 - Zwaargewicht voor zware tonen

© PXimport

Sony SRS-X3 - Zwaargewicht voor zware tonen

Geplaatst: 31 oktober 2014 - 08:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Lennart Koster

Als je aan Sony denkt, denk je al snel aan smartphones, tv's, tablets en PlayStation. Toch heeft Sony veel meer in het assortiment, waaronder een uitgebreide reeks draadloze bluetooth-speakers. De speaker die we er vandaag uitpikken: de Sony SRS-X3.

Het design van de Sony SRS-X3

De SRS-X-lijn van Sony bestaat uit vijf speakers. Deze hebben allemaal ongeveer hetzelfde design: rechte lijnen en een beetje industrieel. Zo oogt ook de X3. Het lijkt een beetje op een baksteen, maar dit is zeker niet negatief. Er zitten geen rare hoeken in en het ziet er gewoon erg netjes uit. Het nadeel is dat hij ook het gewicht van een baksteen heeft. Hij weegt namelijk 850 gram en dat is flink voor een draagbare bluetooth-speaker. Dat maakt hem dus wel wat lastiger om mee te nemen.

 

© PXimport

Het design van deze Sony doet een beetje denken aan een baksteen, maar dat maakt hem zeker niet lelijk.

Op de speaker vind je een aantal knoppen. Zo heb je uiteraard de volumeknoppen en de aan-/uitschakelaar, maar ook een knop om telefoongesprekken te voeren, bluetooth-apparaten te koppelen, af te spelen via een aux-kabel en de "Sound"-knop. Deze laatstgenoemde zou een surround geluid moeten creëren. Achterop vind je nog een micro-usb ingang voor de oplader en de aux-ingang. Ook zie je een reset-knopje. De speaker is te verkrijgen in drie kleuren: zwart, wit en rood.

 

© PXimport

Achterop de speaker vind je onder andere de micro-usb aansluiting om de speaker op te laden.

Waarom een Sound-knop?

De speaker komt met een aantal leuke extra's die de X3 compleet maken. Zo beschikt hij over een microfoon waardoor je gemakkelijk handsfree kan bellen. Ook beschikt hij over NFC, waardoor je gemakkelijk je smartphone kan koppelen.

Het bluetooth-bereik van de Sony SRS-X3 is gesteld op ongeveer tien meter, maar dit streeft hij voorbij. Ook zodra er muren of vloeren in de weg komen te zitten, blijft het bereik stabiel zonder storing. Een knappe prestatie.

Op de speaker bevindt zich ook een mysterieuze Sound-knop. Deze knop moet volgens Sony een surround-effect creëren. Standaard maakt de speaker gebruik van ClearAudio+ technologie, wat de geluidskwaliteit al ten goede moet komen. De Sound-knop doet hier dus nog een schepje bovenop. Toch merk je er qua geluidskwaliteit weinig van als je hem ingeschakeld hebt. Heb je het volume wat opgekrikt, dan merk je wel dat het geluid wat helderder is met de Sound-functie ingeschakeld.

 

© PXimport

Alleen bij een hoog volume komt het nut van de Sound-knop naar voren.

Voor de bas-liefhebber

Het eerste wat opvalt als je muziek afspeelt via de Sony SRS-X3, is de diepe bas. Je bureau trilt letterlijk een beetje mee op de muziek. Dit is zeker een groot pluspunt, want bij veel andere draagbare bluetooth-speakers is dit toch vaak het struikelpunt.

De vele bas wordt gecreëerd door twee speakers die samen een vermogen hebben van 20 Watt. Nu weet je dus ook gelijk waarom de speaker zo zwaar is. Doordat de lage tonen zo goed naar voren komen, merk je wel dat de midden en hoge tonen iets doffer zijn. Dit heeft gelukkig niet zo'n negatieve impact dat het storend is.

 

© PXimport

De twee speakers in de SRS-X3 produceren samen een vermogen van maar liefst 20 Watt.

Die twee grote speakers die zich in de Sony SRS-X3 bevinden hebben naast het gewicht ook nog een ander gevolg. De Sony gaat namelijk ongeveer zeven uur mee op een volle accu en dat is niet denderend lang. Je moet dus wel wat over hebben voor hoogwaardige geluidskwaliteit, maar wat mij betreft zijn de consequenties gering.

Conclusie

Waar het voor veel mensen om draait bij het kiezen van een draadloze bluetooth-speaker, is toch de geluidskwaliteit. Wat deze kleine, draadloze speakers onderscheidt van de wat grotere, niet draagbare speakers, is meestal de bas die niet (of niet voldoende) aanwezig is. De Sony SRS-X3 bewijst dat het ook anders kan. Oké, er zitten een paar kleine nadelen aan. Zo levert de set wat in op de accuduur, draagbaarheid en zijn de midden en hoge tonen ietsiepietsie minder helder. Maar daarvoor krijg je wel een speaker die jou het complete geluidspallet kan laten horen, en dat is in mijn ogen zeer veel waard voor de muziekliefhebber.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Bas

NFC

Minpunten

Gewicht

Conclusie

Sony SRS-X3 ----------- **Prijs:** € 149,- **Vermogen:** 20 W **Accuduur:** Ongeveer 7 uur **Gewicht:** 850 gram **Afmetingen:** 70 x 190 x 70 mm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten