Sony WF-1000XM3 - concurrentie voor AirPods Pro

© PXimport

Sony WF-1000XM3 - concurrentie voor AirPods Pro

Geplaatst: 14 december 2019 - 15:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:46

Rens Blom

Wie op zoek is naar draadloze oordopjes met actieve geluidsonderdrukking, denkt al snel aan de Apple AirPods Pro. Er zijn natuurlijk meer modellen, waaronder de Sony WF-1000XM3. Dit setje heeft vergelijkbare kenmerken maar is een paar tientjes goedkoper. In deze Sony WF-1000XM3 review vertellen we je of de oordopjes de beste koop zijn.

De WF-1000XM3 is de opvolger van de WF-1000X, die we in 2017 getest hebben. En nee, er is in de tussentijd geen tweede model uitgebracht. De ‘3’ in de naam van het nieuwste setje doet dat vermoeden, maar in feite is dit het tweede model. Sony heeft de naam gelijkgetrokken met de hoofdtelefoons in de XM-serie, waarvan de WH-1000-XM3 het nieuwste model is.

Check de Sony WF-1000XM3 review

Je bergt de WF-1000XM3-oordopjes op in het meegeleverde doosje, dat gemaakt is van rubber en stevig en prettig aanvoelt. Het materiaal trekt wel stof en andere viezigheid aan. De metalen bovenkant komt luxer over maar krast snel, bijvoorbeeld met sleutels in dezelfde broekzak. Het doosje openen gaat eenvoudig met één hand en de oordopjes passen er goed in. Ze klikken magnetisch vast en je haalt ze er snel weer uit. Het doosje is aan de grote kant en groter en zwaarder (80 gram) dan die van bijvoorbeeld de AirPods en AirPods Pro.

Sony WF-1000XM3 case

© PXimport

Als de Sony-oordopjes in het doosje zitten, laden ze automatisch – via de magneetaansluitingen – op. Het opbergdoosje heeft namelijk een eigen accu die de oordopjes drie keer volledig kan opladen. Dat is erg netjes. De WF-1000XM3 laden ook snel op: vijf minuten laden via het doosje is genoeg voor bijna anderhalf uur luisteren. De oordopjes volledig opladen duurt anderhalf uur. Als de oordopjes opladen, zie je dat aan een subtiel rood led-streepje voorop het doosje. Dat streepje had van mij iets feller gemogen. Het doosje zelf laadt in 3,5 uur op via de usb-c-aansluiting op de onderkant. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk. De goedkopere Anker Soundcore Liberty Air 2 en iets duurdere Apple AirPods Pro kunnen dat wel.

Sony WF-1000XM3 usb-poort

© PXimport

Accuduur

De meeste draadloze oordopjes (zonder ANC) gaan drie tot zes uur mee voordat ze leeg zijn. De WF-1000XM3 houden het tussen de vier en vijf uur vol met ANC aan, afhankelijk van op welk volume je muziek luistert. Een prima score omdat de geluidsonderdrukking een extra belasting is op de accu. De AirPods Pro score met ANC aan grofweg hetzelfde. Met ANC op de Sony’s uitgeschakeld kan je ongeveer drie kwartier langer vooruit, maar geef je dus een groot voordeel van de oordopjes op.

Goed om te weten is dat de oordopjes een standaard knoopcelbatterij gebruiken en eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Dit betekent dat je de batterij goedkoop kan (laten) vervangen als de accuduur na een paar jaar terugloopt. De AirPods (Pro) kunnen dit bijvoorbeeld niet omdat de accu is vastgelijmd in de behuizing. Sony’s oordopjes zijn dus meer toekomstbestendig.

Draagcomfort

De WF-1000XM3-oordopjes komen met een standaard maat tips, de verwisselbare siliconen ronde dopjes die in je oren zitten. In de doos zitten nog drie maten van zowel gladder en dun materiaal als stroever en minder flexibel materiaal. Zo kun je de tips gebruiken die het beste bij je oren passen. Handig, want zo zit er zeker wat voor je bij. Jammer genoeg maakt Sony je niet duidelijk welke oordopjes het beste bij je passen. De AirPods Pro doen dit wel via een korte test en dat kan handig zijn.

Het is bij de WF-1000XM3 belangrijk om de dopjes op een goede manier in je oorschelp te draaien. Anders vallen ze (misschien) uit je oren als je wilde bewegingen maakt, bijvoorbeeld omdat je een sprintje trekt om de trein te halen. Het meest gewicht van de dopjes zit namelijk aan de zijkant en die hangt buiten je oor. Als de dopjes goed zitten, heb je er nauwelijks erg in dat je ze draagt. De oordopjes wegen 8,5 gram per stuk.

Dit is niet uw Computer!Totaal-redacteur maar een foto van Sony

© PXimport

Een groot nadeel van de oordopjes is dat ze niet waterbestendig zijn. Je kan ze dus niet dragen in de regen of tijdens het zwemmen. Van zweet worden de WF-1000XM3’s ook niet blij. Houd daar dus rekening mee. Concurrerende oordopjes van bijvoorbeeld JBL, Jaybird en Apple (AirPods Pro) zijn wel waterbestendig.

Bediening via oorschelpen

Je bedient de oordopjes via de aanraakgevoelige oorschelpen en je kan instellen wat de schelpen doen. Een druk op de linkeroorschelp start standaard de Google Assistent en rechts regelt het pauzeren en doorspoelen van de muziek. Als je gebeld wordt, kun je via de knoppen ook opnemen en later ophangen. Als je weinig geeft om de Assistent-spraakassistent, kun je ook instellen dat je met een lange druk op een oorschelp wisselt tussen de verschillende geluidsmodi.

Standaard staan de oortjes op detectie van het omgevingsgeluid, waarop ze het geluid aanpassen. Dit gaat aan de hand van de bewegingssensoren van je smartphone. Ben je aan het lopen of fietsen dan laten ze meer omgevingsgeluid door (ambient mode) zodat je het verkeer beter hoort. Zit of sta je nagenoeg stil en horen de oortjes geluiden die het dankzij een algoritme herkent als vervoer, dan passen ze geluidsonderdrukking (ANC) toe.

Sony WF-1000XM3 ten opzichte van een pen

© PXimport

De oordopjes werken ook automatisch met de modi wandelen en rennen. Die laten iets tot veel meer omgevingsgeluid toe. In de gratis Sony-app (iOS en Android) kan je per modus veranderen hoeveel omgevingsgeluid de oordopjes moeten doorlaten. Dat is erg fijn, want smaken verschillen. Zo heb ik aangegeven dat ik als ik stilsta zo min mogelijk omgevingsgeluid wil horen, waardoor de ANC harder zijn best moet doen. In de app kan je ook instellen hoe snel de oordopjes moeten schakelen tussen modi, bijvoorbeeld wanneer je uit de bus stapt en gaat lopen. Probeer de verschillende standen vooral uit om te kijken wat je fijn vindt.

Geluidsonderdrukking werkt uitstekend

Die geluidsonderdrukking gaat via twee microfoons die samenwerken om geluiden van buitenactief te herkennen en te filteren. Sony’s nieuwste QN1e-ANC-processor in de oordopjes helpt hier ook bij door 24-bit audio door te zetten en tegelijkertijd te functioneren als dac. De oordopjes produceren tegengeluiden voor de omgevingsgeluiden die je oor binnen willen dringen. Deze ANC-methode resulteert in een zachte ruis op de achtergrond, die je alleen hoort als je muziek op een bijzonder laag volume staat.

Belangrijker is dat de geluidsonderdrukking erg goed werkt. Ik heb de WF-1000XM3 de afgelopen maanden regelmatig gebruikt in uiteenlopende omstandigheden, van het vliegtuig en de trein tot de bus en op kantoor. De oordopjes slagen er verrassend aardig in om constante geluiden te minimaliseren, waardoor ze je bijna niet meer opvallen en je rustiger naar je muziek of podcast luistert. Vooral lage tonen als een vliegtuigmotor, optrekkende auto’s en typende collega’s verdwijnen naar de achtergrond. Hogere tonen, waaronder pratende mensen, zijn traditiegetrouw moeilijker te blokkeren. Een dure over-ear-hoofdtelefoon heeft er moeite mee en voor draadloze oordopjes is het helemaal een uitdaging. Dat merk je ook op de Sony-oordopjes. Desalniettemin reduceren ze spraak en andere hoge tonen flink, zeker als je muziek luistert op een wat hoger volume. Het verschil met niet-ANC-oordopjes, zoals de normale AirPods of goedkopere oordopjes met draad, is groot.

Op deze foto zit het oordopje niet goed in het oor, waardoor er meer omgevingsgeluid binnenkomt.

© PXimport

Natuurlijk is de geluidsonderdrukking van de WF-1000XM3 niet zo effectief als die van een over-ear-ANC-hoofdtelefoon van bijvoorbeeld Bose of Sony’s WH-1000XM3 – die ik zelf nu een jaar gebruik. Een over-ear-model sluit het omgevingsluid beter buiten en is daarom geschikter voor bijvoorbeeld het vliegtuig, ook omdat de accu langer meegaat.

Bekende bluetooth-codecs ontbreken

Je verbindt de oordopjes met je toestel via nfc of de normale bluetooth-methode. De bluetooth 5.0-connectie van de WF-1000XM3 is opvallend omdat AAC en SBC ondersteund worden, maar Sony’s betere LDAC-formaat niet compatibel is. AptX-formaten, ook voor beter geluid, worden ook niet ondersteund. Het SDEE HX-formaat verbetert de geluidskwaliteit wat, maar het blijft vreemd dat bekendere technieken niet werken op deze prijzige oordopjes. Helemaal omdat Sony een gerenommeerd audiomerk is.

Geluidskwaliteit

Gelukkig betekent het gebrek aan bekende bluetooth-codecs niet dat de WF-1000XM3’s slecht klinken. Het tegenovergestelde is waar: de oordopjes imponeren met hun geluidskwaliteit, en dan vooral de nauwkeurigheid. Hoge tonen zoals een zangeres zijn goed te onderscheiden van een lekkere drum en een gitaarsolo komt net zo goed tot zijn recht als een nieuwe housemix. De muziek klinkt ruimtelijk, dus niet – zoals bij de meeste goedkope oordopjes – recht je oren in. Ik heb ook veel podcasts geluisterd met de WF-1000XM3’s en vind ze er zeker geschikt voor, al zette ik het volume vaak iets hoger dan wanneer ik naar muziek luisterde. In de Sony-app – waarover zo meer – zit bovendien een equalizer om het geluid naar eigen smaak in te stellen. Dat is fijn als je bijvoorbeeld wat meer bas merkt of juist meer aandacht wilt voor de zang.

Handig is dat de muziek automatisch pauzeert als je één van de oordopjes uit je oor haalt. Stop je hem terug dan gaat je nummer of podcast weer verder. Deze feature vind je ook op concurrerende oordopjes. Ben je er niet van gediend dan kun je de feature uitschakelen in de Sony-app.

Foto van Sony

© PXimport

Sony-app en verbindingskwaliteit

Er zijn al wat woorden gewijd aan de Sony-app, die voluit de Headphones Connect-app heet. De app is niet verplicht om de WF-1000XM3 te kunnen gebruiken omdat je de oordopjes via het bluetooth-protocol kunt koppelen aan je toestel. Toch is de app de moeite waard, want hij biedt zoals eerder gezegd allerlei mogelijkheden om de oordopjes te personaliseren.

In de app kun je ook wisselen van de standaard AAC-verbindingsmodus naar de modus die betere geluidskwaliteit ondersteunt, maar mogelijk minder stabiel is. Ik heb beide modi gebruikt met verschillende smartphones en mijn iPad en heb nauwelijks verschil gemerkt in stabiliteit.

Adaptieve geluidsregeling

© PXimport

Adaptieve geluidsregeling 2

© PXimport

Adaptieve geluidsregeling 3

© PXimport

In mijn eerste weken met de WF-1000XM3’s spotte ik diverse foutjes in de Headphones Connect-app. Zo toonde hij het accupercentage van de oordopjes niet altijd goed en werden mijn voorkeuren soms ongevraagd teruggezet naar de standaard instellingen. Vervelend, en gelukkig verhielp een update deze bugs. Via latere software-updates introduceerde Sony bovendien meerdere nieuwe features voor de oordopjes. Denk aan ondersteuning voor de Amazon Alexa-spraakassistent (Engelstalig), volumebediening via de aanraakgevoelige oorschelp (eindelijk!) en in de app zien hoe vol de accu van het oplaaddoosje is (handig).

Sony WF-1000XM3 doosje

© PXimport

Conclusie: Sony WF-1000XM3 kopen?

De Sony WF-1000XM3 zijn eind 2019 de beste draadloze noise cancelling oordopjes die je kan kopen, vooral als je geen Apple-gebruiker bent. De oordopjes zitten prettig, klinken erg goed en hebben een prima accuduur. Het oplaaddoosje laadt de WF-1000XM3’s snel en tot drie keer op en gebruikt usb-c om zelf te laden. Ook handig is dat je op termijn de batterijen in de oordopjes kan vervangen. Sony’s app heeft veel aanpassingsmogelijkheden en de adaptieve modi zijn een waardevolle feature voor onder andere forenzen. En dat geldt natuurlijk ook voor de geluidsonderdrukking, want die is erg goed. Vrijwel alle omgevingsluiden worden flink gereduceerd en maken je reis of werken in de kantoortuin een stuk rustiger.

Het voornaamste minpunt is dat de oordopjes niet tegen water kunnen, wat voor sommigen een terechte reden kan zijn om verder te zoeken. En fervente Apple-gebruikers kunnen ook kijken naar de AirPods Pro, die iets duurder zijn dan de WF-1000XM3’s. De AirPods Pro klinken bijna even goed, hebben dezelfde accuduur en geluidsonderdrukking en zijn wel waterbestendig. Bovendien werken ze prettiger met Apple-apparatuur, al is de accu weer niet te vervangen. Welke oordopjes het beste bij jou past, hangt dus vooral van je wensen af.

8,5

Ons oordeel

Sony WF-1000XM3

Pluspunten

Uitgebreide Sony-app en updates

Geluidskwaliteit

Adaptieve ANC-modi

Accuduur en opladen

Geluidsonderdrukking (ANC)

Ontwerp en verwisselbare accu

Minpunten

Doosje laadt niet draadloos op

Groot oplaaddoosje krast snel

Niet waterbestendig

Conclusie

**Prijs**€249,- **Freq. bereik**20Hz – 20kHz **Extra functies**Noise-cancelling (ANC) **Verbinding**Bluetooth 5.0 **Gewicht**8,5 gram per oordopjes, 80 gram oplaaddoosje **Kleuren**Goud of zwart **Features**NFC, spraakassistent, adaptieve modi **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/truly-wireless/wf-1000xm3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000