Sony WH-1000XM2 - Niet eerder klonk stilte zo mooi

Door: Rens Blom | 26 oktober 2017 09:31

Review

Wie op zoek is naar een duurdere over-ear-koptelefoon die goed geluid én goede ruisonderdrukking (noise cancelling) biedt, heeft een aantal opties. Bose komt misschien als eerste in je op, maar de nieuwe Sony WH-1000XM2 lijkt ook een serieuze optie. Computer!Totaal bekijkt (en beluistert) in hoeverre dat waar is.

Sony WH-1000XM2

Prijs € 379,-
Kleuren Champagnegoud en donkerblauw/grijs
Draadloos bluetooth 4.1, nfc
Bereik 4Hz - 40.000Hz
Beloofde accuduur Tot 30 uur (bluetooth) en tot 40 uur (bekabeld)
Aansluitingen Micro-usb, 3,5mm-audiopoort
Gewicht 275 gram
Website www.sony.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Degelijk en fraai ontwerp
  • Uitstekend geluid
  • Goede noise cancelling
  • Handige features en app
  • Lange accuduur
  • Minpunten
  • Kan wat op het hoofd drukken

Het ontwerp van de WH-1000XM2 is minimalistisch, en doet veel denken aan dat van zijn voorganger, de MDR-1000X. Verbeterpunten als de hoeveelheid knoppen en het materiaal van de buitenkant van de oorschelpen zijn bij de tweede generatie aangepakt, waardoor hij wat luxer en logischer aanvoelt. Met je vinger over de rechteroorschelp vegen om onder andere het geluidsniveau te regelen, werkt bijvoorbeeld net wat gebruiksvriendelijker. De schelpen voelen ook minder kwetsbaar aan. Handig is dat wanneer je je hele hand tegen de rechterschelp aanhoudt, de koptelefoon geluid van buitenaf doorlaat en de muziek zachter afspeelt. Zo mis je bijvoorbeeld geen mededelingen op het treinstation. De nfc-chip om een snelle verbinding met een (ondersteunde) smartphone te maken, is nog steeds aanwezig en werkt naar behoren.

Een genot om te dragen

De degelijke behuizing van plastic en metaal, met verstelbare band, komt over alsof hij tegen een stootje kan, al levert Sony (gelukkig) ook een beschermhoes mee. De koptelefoon is verkrijgbaar in de kleuren champagnegoud en donkerblauw/grijs en heeft zachte, inklapbare oorkussens. Desondanks drukken ze naar ons gevoel iets meer op het hoofd dan bijvoorbeeld de eerste generatie Bose Quietcomfort 35, al is dat een persoonlijk iets. Warme (zweet)oren krijg je er niet van, en voor de meeste mensen zal de WH-1000XM2 een genot zijn om een aantal uren achter elkaar te dragen. Dat kan gelukkig ook: de accu gaat moeiteloos twintig uur mee bij bluetooth-gebruik, en meer dan dertig met een kabel. Het opladen gaat snel via micro-usb. Tien minuten opladen staat garant voor meer dan een uur muziek luisteren.

De accuduur van de WH-1000XM2 is indrukwekkend

Automatische ruisonderdrukking

De geluidskwaliteit van de MDR-1000X is goed, maar zijn opvolger klinkt beduidend beter. Op alle fronten presteert hij uitstekend, met een diepe bass, fraaie middentonen en zuivere hoge tonen. De koptelefoon heeft een groot frequentiebereik (4Hz tot 40.000Hz) en biedt ondersteuning voor LDAC en aptX HD, hi-res-audio via bluetooth. De noise cancelling, ook aanwezig op de eerste generatie 1000X, is eveneens verbeterd. De WH-1000XM2 past de mate van ruisonderdrukking automatisch aan op je omgeving, bijvoorbeeld een rumoerige trein of stillere bibliotheek, en doet dat erg goed. Eventueel kun je dit, en meer, ook zelf regelen in de gratis Sony Headphones Connect-app (Android en iOS). De app heeft ook een equalizer zodat je bijvoorbeeld de bass op kunt schroeven.

Conclusie

De Sony WH-1000XM2 is een premium bluetooth-koptelefoon die een bijzonder goede indruk op onze oren achterlaat. Hij heeft een fraai en stevig ontwerp, gaat erg lang mee op een acculading en biedt een indrukwekkende geluidskwaliteit. We zijn ook erg te spreken over de noise cancelling, al vinden we dat de Bose Quietcomfort 35 het in sommige situaties nog nét wat beter doet. Allround presteert de Sony-koptelefoon wel beter, en is hij zijn adviesprijs van 379 euro dubbel en dwars waard.

0 Reactie(s) op: Sony WH-1000XM2 - Niet eerder klonk stilte zo mooi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.