Sony Wireless Stereo Headset 2.0: ideaal om te gamen

Door: gamer-nl | 28 september 2015 13:06

Review

'This is for the Players.' Met die woorden sluit Sony iedere (reclame)uiting af. Dat gamen in Sony's visie centraal staat, blijkt ook uit de Wireless Stereo Headset 2.0. Deze headset is duidelijk geen all-rounder, maar zet met zijn geluidskwaliteit en design volledig in op gamen.

Het is opmerkelijk dat Sony de koptelefoon de naam Wireless Stereo Headset 2.0 heeft gegeven (hoewel ook de naam Gold Wireless Stereo Headset circuleert), want de headset produceert 7.1 virtual surround geluid. Of we echt zeven verschillende geluidssporen horen is moeilijk te zeggen, maar een gevoel van omringend geluid creëert de headset weldegelijk. Dat is fijn, want onze oren zijn belangrijke zintuigen bij bijvoorbeeld het binnensluipen van een vijandige basis.

Het geluid zelf, in de surround-modus of in de gewone stereomodus, is over het algemeen goed. Het klinkt helder, ruis- en storingloos (terwijl de headset draadloos is) en of het nu gesprekken tussen personages zijn, of muziek op de achtergrond, ieder detail is te horen. Wel vallen de bassen een tikkeltje tegen, waardoor een naderende helikopter of inslaande mortieren iets minder indrukwekkend klinken dan met andere headsets. Een voordeeltje is dat de headset daardoor een constant geluid geeft en je zelden aan de volumeregelaar hoeft te zitten, ook als plotseling de virtuele hel uitbreekt.

Bediening

De volumeregelaar en de andere knoppen zitten op de linkeroorschelp. Als je eenmaal weet welk knopje wat doet, is de headset prima te bedienen. Erg handig is de knop vooraan, waarmee je bepaalt of het geluid van je game of van je chat prioriteit heeft, waardoor een handmatige mixer overbodig is. Ook is er een knop aanwezig om je microfoon te muten (de microfoon zit in de linkeroorschelp verwerkt, je hebt dus geen uitstekende microfoon voor je mond) en om het virtual surround geluid in- en uit te schakelen. Het voordeel van deze headset ten opzichte van veel third party-headsets is dat je in de linkerbovenhoek van je televisie een klein controlepaneel te zien krijgt en zo duidelijk ziet wanneer de headset gemute is, hoe hard 'ie staat en of het virtual surround-geluid is ingeschakeld.

Tot slot is er nog een schakelaar aanwezig om te wisselen tussen de twee geluidsmodi van de headset. De headset heeft namelijk een standaard geluidsmodus, maar ook eentje die je zelf met behulp van de Companion App voor de PS4 kunt programmeren. Ook zijn er door Sony gemaakte profielen te downloaden voor bepaalde games, maar helaas blijft dat vooral beperkt tot Sony's eigen games als The Last of Us en Driveclub.

PlayStation-look

Op die laatste schakelaar na zijn alle knopjes van hetzelfde rubberachtige materiaal als de oorschelpen zelf, waardoor ze perfect opgaan in het typische PlayStation-design van de headset. Vooral de blauwe kleur aan de binnenkant valt op en kunnen wij wel waarderen. Minder handig vinden we het inklapbare design. Beide oorschelpen zijn naar binnen te vouwen zodat je de headset gemakkelijk op kunt bergen of mee kunt nemen, maar het gevolg is dat beide oorschelpen gaan wiebelen zodra je de headset afzet. De headset voelt erg gammel aan, terwijl ook het vele plastic niet echt een luxe gevoel of uitstraling geeft.

Heel erg vinden we dat niet. Hoewel er een kabel met een standaard 3,5mm jack is inbegrepen om de headset op bijvoorbeeld je PS Vita aan te sluiten (of Xbox One), zouden we alleen al door de opvallende PlayStation-branding niet zo snel met deze koptelefoon op in het openbaar vervoer gaan zitten. Dat de headset wat goedkoop oogt en voelt vinden we daarom ook ondergeschikt. Veel belangrijker is namelijk dat de headset door de gebruikte materialen heel licht is en door de zachte neplederen oorkussens en binnenvoering van de hoofdband wel erg lekker zit. Zelfs na uren gamen vergaten we soms bijna dat we de headset op ons hoofd hadden. Uiteraard helpt het hierbij dat de headset draadloos is. Pas als je langer dan zeven of acht uur achtereen speelt word je daaraan herinnerd omdat dan de batterij leeg is, die overigens wel in minder dan twee uur weer opgeladen is.

Conclusie

Sony zet met de Wireless Stereo Headset 2.0 een uitstekende headset in de markt. Met het virtual surround-geluid en het lichte en draadloze design is dit de perfecte headset voor tijdens het gamen, maar dan ook echt alleen om te gamen.

Sony Wireless Stereo Headset 2.0

Prijs: 89,99 euro

4/5
4/5

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gamer.nl

0 Reactie(s) op: Sony Wireless Stereo Headset 2.0: ideaal om te gamen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.