Speakers voor buiten - Swingen in het zonnetje

Door: evi-maquoi | 26 juni 2018 10:58

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het is zomer! Het zonnetje straalt en we gaan weer lekker vaak naar buiten. Voor een aperitiefje op het terras, een picknick in het park, een spetternamiddag aan het zwembad of een gezellige barbecue in de tuin. Wil je wat extra sfeer? Dan is een speaker(set) ideaal. Geen idee welk exemplaar je moet kopen? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je een speakers voor buiten wilt aanschaffen.

Tip 01: Locatie

Voordat je naar de winkel rent om een mooie speaker te kopen, kun je beter eerst even goed nadenken, want er zijn érg veel speakers verkrijgbaar. Een van de dingen die je moet bepalen, is waar en op welke manier je de speaker wilt gaan gebruiken. Zit je vaak buiten? En meestal op dezelfde plek op je overdekte terras? Dan kun je overwegen om vaste speakers te (laten) installeren. Wissel je regelmatig van plek in de tuin (bijvoorbeeld om lekker in de zon te blijven zitten), dan is een draagbare draadloze speaker uiteraard een betere keuze. Er bestaan outdoor-speakers die je onder een terrasoverkapping of aan een balkon kunt bevestigen. Er zijn ook onopvallende luidsprekers die je tussen de planten kunt verstoppen en je hebt ook nog een uitgebreid gamma spatwaterbestendige en waterdichte bluetooth-speakers. De eerste knoop die je moet doorhakken is dus: ga je voor vast of draagbaar?

Tip 02: Vaste speakers

Vaste speakers voor buitengebruik hebben ontzettend veel voordelen. Als je ze eenmaal hebt geïnstalleerd, zijn ze er voor altijd. Je hebt er nagenoeg geen omkijken meer naar en je hoeft je geen zorgen te maken over de batterij. Uiteraard moet je wel rekening houden met de eenmalige installatie. Je koppelt zo’n vaste buitenspeaker immers aan een versterker of ontvanger. Mét kabel. Het vermogen is in de meeste gevallen stukken groter dan van een draadloze speaker. Denk voor de installatie goed na over de positie. Vaste speakers worden meestal geleverd met muurbeugels zodat je ze netjes kunt ophangen. Bevestig deze stevig aan de wand en houd rekening met een minimumafstand van twee meter van elkaar. Op vlak van budget zijn er ontzettend veel mogelijkheden. De JBL Control X-set met een adviesprijs van 259 euro bestaat uit twee zwarte of witte speakers met een robuuste behuizing en rubberen afwerking. Dankzij de meegeleverde muurbeugels bevestig je ze eenvoudig aan de wand. Mag het nog wat meer kosten? Dan kun je ook de water- en uv-bestendige Bowers & Wilkins AM-1 overwegen. Deze set van twee compacte luidsprekers kost 549 euro. Discreet op vlak van ontwerp en tegelijkertijd ideaal als je een krachtige sound wilt hebben.

Tip 02 De Bowers & Wilkins AM-1 is een oerdegelijke set van twee waterbestendige speakers.

Tip 03: Luidsprekerkabel

Als je voor een vaste opstelling kiest, heb je uiteraard ook luidsprekerkabel nodig. Die zit in de meeste gevallen niet standaard in de doos. Je moet de kabel dus apart aanschaffen, dat is niet voor niets zo. Allereerst moet je de dikte van de kabel zelf bepalen. In de meeste gevallen is een gewone twee-aderige kabel met een dikte van 0,75 mm voldoende. Tenzij je luidsprekers meer dan 9 meter van de ontvanger of versterker verwijderd staan. Dan is er een dikkere kabel nodig van 1,5 mm. Moet je meer dan 20 meter overbruggen? Dan raden audiospecialisten zelfs aan om een kabel met een dikte van 2,0 mm te gebruiken. Wil je kabels in de muur of ondergronds wegwerken? Dan moet je die in een beschermhuls leggen. Audiokabels kun je op een haspel van bijvoorbeeld 5 meter kopen of per lopende meter. Meet vooraf goed hoeveel meter kabel je precies nodig hebt!

Tip 03 Meestal moet je de audiokabel apart aanschaffen.
Je moet de luidsprekerkabel apart aanschaffen, meestal is 0,75 mm voldoende

IP-code

Om de beschermingsgraad tegen water en stof aan te geven, krijgen elektrische apparaten een zogenoemde IP-code. Zo’n codering bestaat altijd uit de letters IP gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen weer. Het tweede cijfer doelt op de beschermingsgraad tegen vocht. IP54 betekent in dat geval bijvoorbeeld beschermd tegen stof (5) en plensdicht (4). Met onderstaande lijst krijg je een goed overzicht.

IP0x geen bescherming
IP1x grote voorwerpen > 50 mm

IP2x middelgrote voorwerpen > 12,5 mm

IP3x kleine voorwerpen > 2,5 mm

IP4x spitse voorwerpen > 1 mm

IP5x stofbescherming

IP6x stofvrij

IPx0 geen bescherming
IPx1 drupdicht (tegen vallende druppels)

IPx2 drupdicht (gekanteld, tegen vallende druppels)
IPx3 spatdicht (indien besproeid aan 10 liter/minuut)
IPx4 plensdicht (indien besproeid aan 10 liter/minuut)
IPx5 sproeidicht (indien besproeid aan 12,5 liter/minuut)
IPx6 waterbestendig (indien bespoten aan 100 liter/minuut)
IPx7 dompeldicht (30 minuten op 1 meter diepte)
IPx8 waterdicht (blijft bruikbaar)
IPx9 vochtdicht (blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90%)

Tip 04: Ophangsysteem

In tegenstelling tot de audiokabel krijg je bij outdoor-speakers meestal wel muurbeugels geleverd. Logisch, je gaat ze niet gewoon ergens neerzetten. Vaak kun je zelf kiezen op welke manier je de luidsprekers ophangt: horizontaal of verticaal. Gebruik bij de installatie in ieder geval stevige schroeven en voldoende dikke pluggen. Je wilt niet dat ze al na korte tijd loskomen van de muur! Ze moeten ook blijven hangen als er rukwinden zijn. Om het beste geluid te creëren is het aan te raden om de luidsprekers aan dezelfde muur te monteren en niet tegenover elkaar. Zijn er geen beugels meegeleverd of wil je liever andere gebruiken? Kies dan een universeel exemplaar dat geschikt is voor outdoor, zodat het van materiaal is gemaakt dat niet roest, van kleur verandert en wel wat te verduren kan hebben.

Tip 04 Geen beugels meegeleverd? Er bestaan ook universele ophangsystemen voor buiten.

1 Reactie(s) op: Speakers voor buiten - Swingen in het zonnetje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 juni 2018 16:28 willem-de-bruin
    Lekker luid. Fijn voor de buren. En dan tot diep in de nacht,
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.