SpeedFan

Door: Edmond Varwijk | 20 mei 2011 10:03

Apps & Software

Harde schijven zijn tegenwoordig 'slim' of in het Engels: 'smart'. De afkorting S.M.A.R.T. staat voor Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology. Met deze technologie kan een harde schijf zelf controleren of hij nog wel gezond is en of hij goed functioneert. Zo kan de schijf nog voordat er echt grote problemen ontstaan aangeven dat hij aan vervanging toe is. Om de informatie uit te lezen, is een programma nodig dat de S.M.A.R.T.-informatie begrijpt.

Een bekend voorbeeld daarvan is het gratis SpeedFan. Klik op deze site bij Latest version op de downloadlink en bewaar het programma op uw computer. Open de map waarin het programma is opgeslagen en dubbelklik op installspeedfan.exe. Doorloop vervolgens de installatieprocedure door alle aangeboden keuzemogelijkheden te bevestigen.

Download en installeer software waarmee de S.M.A.R.T.-gegevens van uw harde schijf kunnen worden uitgelezen.

SpeedFan opstarten

Na de installatie is Speedfan terug te vinden in het menu Start. Om onder Windows Vista en Windows 7 goed te kunnen werken, moet Speedfan met administrator-rechten worden gebruikt. Gewoon even snel opstarten werkt bij deze software niet. Klik daarom op Start / Alle programma's. Open de SpeedFanmap, klik met de rechtermuisknop op Speedfan en kies voor Als Administrator uitvoeren. Wacht nu op de prompt van Windows-gebruikersaccountbeheer en bevestig het opstarten van dit programma met de genoemde rechten, door Ja te selecteren of door het wachtwoord van het administrator-account in te voeren. Daarna start SpeedFan en scant het programma het systeem. Dit kan enkele minuten duren.

Om goed te kunnen werken, moet SpeedFan met administrator-rechten worden opgestart.

S.M.A.R.T. uitlezen

Is SpeedFan gestart, dan moet u even goed opletten. U kunt er namelijk ook systeeminstellingen mee wijzigen, zoals de snelheid van de processor en de koelventilatoren. Tenzij u precies weet wat u doet, moet u zich hier verre van houden, want dergelijke veranderingen kunnen grote schade aanrichten en uw computer zelfs flink beschadigen. Het enige tabblad dat in het kader van dit artikel van belang is, is S.M.A.R.T.. Open het door erop te klikken, selecteer in het drop-downmenu de harde schijf en lees onderin het scherm de gegevens van deze schijf. Belangrijk is Status, want bij een gezonde schijf ziet u hier de melding 'No error'. De onderdelen erboven zijn gemarkeerd met OK (in het groen) als ze in orde zijn, en met een rood stopbord als er iets niet goed is. Bij twijfel staat er een geel bord met een uitroepteken. De onderdelen die geen aanduiding hebben, zijn niet belangrijk voor het bepalen van de gezondheid van de schijf. Daar hoeft u dus niet naar om te kijken.

Door SpeedFan in te zetten, kunt u de status van uw harde schijf controleren.

Schijven testen

SpeedFan kan uw schijf ook testen en vergelijken met andere schijven. Selecteer eerst bij Hard disk de schijf die u wilt laten testen. Klik dan op Short test en wacht een paar minuten tot de test is afgelopen. SpeedFan toont de resultaten in het schermdeel eronder. Behalve voor een snelle, kunt u ook voor een uitgebreide test kiezen. Klik daarvoor op Extended test.

SpeedFan kan uw harde schijf testen en de resultaten omzetten in een oordeel over de staat en prestaties ervan.

Internationale wedloop

Door op Perform an in-depth online analysis of this hard disk te klikken worden de resultaten van de test uit de vorige tip via internet vergeleken met de gegevens in een database waarin de resultaten van heel veel andere harde schijven zijn opgenomen. U kunt daarbij precies zien hoe uw harde schijf ten opzichte van andere schijven presteert. Ook rolt er een 'overall fitness'- en 'overall performance'-score uit.

Via de HDDStatus.com-website kunnen de prestaties van harde schijven worden vergeleken.

Fouten gevonden

Wanneer de scores van de SpeedFan-test slecht zijn en een of meer rode stoplichten worden getoond, moet u er in ieder geval voor kiezen om ook een online vergelijking te maken. Kijk daarbij hoe de prestaties zich verhouden tot die van andere schijven. Maak vervolgens een back-up van alle persoonlijke gegevens op de schijf, dus van alle data die niet tot het besturingssysteem of tot geïnstalleerde programma's behoren. Sla die back-up daarna vooral niet op uw interne schijf op, maar kies voor een externe schijf of een dvd-r. De resultaten lijken er immers op te wijzen dat de kans bestaat dat uw harde schijf voor problemen kan gaan zorgen.

0 Reactie(s) op: SpeedFan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.