Spotify voor Logitech Squeezebox

Door: Robbin Ooijevaar | 13 april 2011 14:06

Apps & Software

Dankzij Spotify hoeft u nooit meer cd’s te kopen en behoren mp3’s (bijna) tot het verleden. Voor een klein bedrag per maand kunt u putten uit een reusachtige muziekbibliotheek, afspeelbaar in hoge kwaliteit. Maar hoe krijgt u de muziek naar uw stereo? We bespreken de Spotify-app voor de Squeezebox Radio/Touch.

Hebt u een Logitech Squeezebox Radio of Squeezebox Touch, dan kunt u deze gebruiken om te luisteren naar Spotify. Met de muziekdienst Spotify kunt u muziek streamen uit een muziekbibliotheek die meer dan tien miljoen nummers bevat. Er is een gratis variant waarmee u twintig uur kunt luisteren en betaalde varianten waarmee u onbeperkt zonder reclame kunt luisteren. Om Spotify te gebruiken op andere apparaten, zoals de Squeezebox waar we in dit artikel op ingaan, hebt u Spotify Premium nodig. Dit abonnement kost 9,99 euro per maand. Logitech heeft twee muziekapparaten waarop u apps kunt installeren: Squeezebox Radio en Squeezebox Touch. Beide systemen beschikken over wifi (802.11g) en LAN (10/100 Mbit). U kunt internetradio beluisteren en de muziekcollectie van uw computer afspelen. De Squeezebox Radio is via de koptelefoonaansluiting te verbinden met uw stereo-installatie. De Squeezebox Touch heeft analoge (tulp) en digitale aansluitingen aan de achterzijde. De digitale verbinding is vooral een must voor de muziekpuristen onder ons.

Squeezebox Server

Een Squeezebox heeft de software Squeezebox Server nodig om muziek af te spelen die afkomstig is uit mappen op uw computer. Dit programma is ook vereist voor de Spotify-app. Squeezebox Touch-gebruikers kunnen de serversoftware gebruiken die op het apparaat zelf geïnstalleerd is. Bij de Squeezebox Radio draait het programma extern, bijvoorbeeld op uw computer. De Spotify-app voor Squeezebox is eenvoudig te installeren. Open de instellingen van uw Squeezebox via www.mysqueezebox.com en kies Toep.gallerie / Muziek op aanvraag. Klik op Spotify en vervolgens Toepassing installeren. Kies Configureren en voer de gegevens van uw Spotify-account in. Vanaf nu vindt u Spotify terug in de lijst met geïnstalleerde toepassingen op uw Squeezebox.

Het installeren van de Spotify-app gaat via www.mysqueezebox.com en is eenvoudig.

Praktijk

Wie gewend is aan de computerversie van Spotify, weet dat het zoeken en navigeren naar muziek zeer snel en eenvoudig is. Wat dit betreft valt de Spotify-app voor Squeezebox tegen. Het lukt wel, maar de manier waarop is spartaans. Regelmatig treedt een vertraging op van enkele seconden die vooral voor ongeduldige mensen hinderlijk is. Dit geldt ook voor het tonen van de albumhoesjes: vaak speelt de muziek al en duurt het nog even voordat het plaatje in beeld verschijnt. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de aansluiting. Voor de Squeezebox Radio is dit via de ingebouwde speakers vergelijkbaar met een goede wekkerradio of u bent aangewezen op de analoge koptelefoonaansluiting. De Squeezebox Touch (299 euro) kunt u ook digitaal aansluiten en geeft een betere geluidskwaliteit, maar daar moet u dan ook flink voor betalen.

Het navigeren en zoeken binnen Spotify-app op de Squeezebox werkt langzaam.

Afspeellijsten

De snelste manier om de juiste Spotify-muziek af te spelen op uw Squeezebox, is via afspeellijsten. Afspeellijsten maakt u het eenvoudigst met Spotify op de computer. Het synchroniseren van afspeellijsten gaat automatisch, de vertraging is verwaarloosbaar. De afspeellijsten zijn goed benaderbaar vanaf de Squeezebox. De Squeezebox-app herkent geen submappen (de zogenoemde Playlist folders) van afspeellijsten. Als u hiermee werkt voor meer overzicht, belanden uw afspeellijsten op de Squeezebox alsnog op een grote hoop.

Een (tweedehands) iPod Touch is een goed alternatief als u een Spotify-speler zoekt om aan te sluiten op de stereo.

Tot slot

Voor wie al een Squeezebox heeft, is de Spotify-app een must om te installeren, ook al werkt deze ‘stroever’ dan u gewend bent van Spotify op de pc. Gezien de hoge prijzen van zowel de Squeezebox Radio (179 euro) als de Squeezebox Touch (299 euro) is de Spotify-app geen reden om het apparaat hiervoor aan te schaffen, zeker als we kijken naar de alternatieven. De Spotify-app voor iPhone en iPod touch werkt beter, soepeler en sneller. Als u op zoek bent naar een goede Spotify-speler voor de stereo is een (tweedehands) iPod touch wat ons betreft, mits u zonder de digitale aansluiting kunt, een betere en goedkopere keuze.

Spotify voor Squeezebox Touch en Squeezebox Radio

Prijs Gratis (app zelf), daarnaast Spotify Premium nodig: € 9,99 per maand

Systeemeisen Logitech Squeezebox Touch/Radio, Squeezebox Server op bijvoorbeeld een pc voor de Squeezebox Radio.

Oordeel 6/10

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Afspelen Spotify-afspeellijsten

Onmisbare toepassing voor Squeezebox Radio/Touch bezitters

Ondersteuning meerdere Spotify-accounts

Minpunten

Werkt alleen met Spotify Premium

Trage navigatie en bediening

Muziek zoeken lastiger

Werkt minder goed dan vergelijkbare app voor iPhone en iPod touch

0 Reactie(s) op: Spotify voor Logitech Squeezebox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.