Spraakdiensten komen naar al je apparaten

Door: Justin Doornekamp | 26 januari 2019 13:34

Blog

Op techbeurs CES is wel duidelijk geworden dat spraakdiensten als Google Assistant en Amazon Alexa een grote rol gaan spelen in de nabije toekomst. Veel elektronicafabrikanten bekijken de mogelijkheden om spraakdiensten in vrijwel al hun apparaten te stoppen, waardoor niemand er meer omheen kan. De ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie gaan snel.

De ogen waren vooral gericht op Amazon en Google, die momenteel de grootste stappen zetten in het ontwikkelen van spraaktechnologie. En beide partijen waren goed vertegenwoordigd op techbeurs CES in een poging aan te tonen dat hun digitale butlers straks in alle apparaten te vinden zijn.

Google Assistent en Amazon Alexa vonden als eerst hun weg naar slimme speakers, maar komen nu pas echt tot leven in andere consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten en zelfs in auto's.

Tijdens CES kondigde Google diverse verbeteringen aan in de spraakassistent, waaronder een nieuwe vertaalfunctie. Binnenkort moet het mogelijk worden om gesprekken in 27 verschillende talen te vertalen, waaronder het Nederlands. De functie zal eerst beschikbaar zijn op de Google Home Hub en vervolgens op andere Google Home-apparaten en slimme displays van bedrijven als LG en Lenovo te vinden zijn.

Nog een stapje verder

Maar Google gaat verder, onder meer via een integratie met Google Maps. Niet langer hoef je je reisbestemming met de hand in te voeren, maar kun je je digitale assistent vertellen waar je heen wilt. Vervolgens kan Maps zelf de beste route uitstippelen. Het is zelfs mogelijk om langs deze route bijvoorbeeld een restaurant uit te zoeken waar je wilt eten.

Niemand kan op termijn meer om de spraakassistent heen. Google kondigde namelijk ook Google Assistant Connect aan, waarmee het voor fabrikanten nóg gemakkelijker moet worden om spraakdiensten van de internetgigant in apparaten te verwerken. En binnenkort kun je ook wakker worden met de assistent van Google. In samenwerking met Lenovo komt er een slimme digitale klok, die volledig te bedienen is met je stem. Zo speel je in een handomdraai muziek af, vraag je het weerbericht op en zet je je wekker.

De Lenovo Smart Clock heeft een ingebouwde Google Assistent en kan je vlak voor het slapen gaan nog helpen met handige acties.

De afvallers

Ook Amazon zit niet stil. Op CES zagen we onder meer speciale lichtschakelaars voor in huis, waarmee je lampen door middel van stembediening aan en uit kunt zetten, en een slim toilet. Bovendien komt er een spiegel met een Alexa-integratie en werkt Amazon zelf ook aan een dienst waarmee je live-vertalingen kunt uitvoeren.

Het is nog te vroeg om te stellen welke partij de strijd om jouw huiskamer zal winnen. Het is zelfs niet uitgesloten dat Alexa en Google Assistant elkaar juist zullen aanvullen en dat je in huis dus niet één spraakassistent hebt, maar twee. Het wordt echter wel steeds duidelijker dat Siri, Cortana en Bixy het hoge tempo niet meer kunnen bijbenen.

0 Reactie(s) op: Spraakdiensten komen naar al je apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.