SpywareBlaster: In 3 stappen malwarevrij

Door: Robbin Ooijevaar | 18 december 2013 15:53

How To

Malware is een verzamelnaam voor ongewenste software. Spyware en ongewenste browseraanpassingen zijn voorbeelden van malware. We bespreken regelmatig oplossingen om malware te verwijderen, maar SpywareBlaster kiest een andere benadering en helpt om ongewenste gasten buiten je computer te houden.

Stap 1: SpywareBlaster

De meeste malware komt binnen via de browser. Deze wordt daardoor regelmatig misbruikt door malware. Je belandt per ongeluk op een dubieuze website of downloadt een handig hulpprogramma. Vervolgens is je startpagina veranderd, de zoekmachine gewijzigd, heeft de browser extra werkbalken en word je lastig gevallen met pop-ups en vreemde reclames.

SpywareBlaster kan deze ellende niet oplossen, maar wel voorkomen. Hiervoor gebruikt het programma een aantal effectieve manieren waarvan een momentopname het beste werkt. SpywareBlaster ondersteunt alle bekende browsers waaronder Internet Explorer, Firefox en Google Chrome.

Stap 2: Beveiliging inschakelen

Download en installeer de gratis versie van SpywareBlaster. SpywareBlaster heeft geen automatische update-functie, maar dit is eenvoudig handmatig uit te voeren. Klik hiervoor op Updates / Check for updates. Het programma haalt de meest recente versie op om ook de nieuwste kwetsbaarheden tegen te kunnen gaan.

Standaard is je systeem niet beschermd. Klik hiervoor op Protection status. Je krijgt per browser (als je er meer dan één geïnstalleerd hebt) de opties te zien om jezelf beter te beschermen. Ook kun je bekende malafide websites standaard laten blokkeren via Restricted sites / Restricted sites protection. Wil je controle over de geblokkeerde websites? Je kunt de lijst doornemen en websites (de)blokkeren. Bevestig met Protect against checked items. Wil je jezelf in één keer goed beschermen? Ga naar Protection status en activeer alle beveiligingsinstellingen met Enable all protection.

Stap 3: Tijdmachine

Een van de beste beveiligingstrucs van SpywareBlaster vind je bij System snapshot. Open dit onderdeel en maak met Create a new system snapshot een momentopname van belangrijke browserinstellingen, bijvoorbeeld die betrekking hebben op de zoekmachine, niet je persoonlijk instellingen of toevoegingen als favorieten en browseruitbreidingen.

Gaat er in de toekomst iets mis met je browser? Dan kun je via System snapshot / Restore system to saved snapshot point terugkeren naar een eerdere momentopname. Het is handig om regelmatig een snapshot te maken. Gevorderde gebruikers vinden achter de knop Tools meer instellingen om de beveiliging aan te scherpen.

System snapshot maakt een 'foto' van je browserinstellingen. Gaat het ooit mis? Dan kun je terugkeren naar de laatst gemaakte momentopname.

0 Reactie(s) op: SpywareBlaster: In 3 stappen malwarevrij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.