Storytel Reader – Alleen voor Storytel-abonnees

Door: Jeroen Boer | 26 juli 2021 15:45

Storytel Reader
Review

Storytel is een abonnementsdienst die vooral bekend is van luisterboeken. De dienst biedt echter ook normale e-books. Tot nu toe gebruikte je een smartphone om te luisteren of lezen. Met de Storytel Reader kun je nu ook lezen op een apparaat met E Ink-scherm. Hoe bevalt de Storytel Reader?

Storytel Reader

Prijs € 129,-
Schermgrootte 6 inch (758 x 1024 pixels)
Gewicht 192 gram
Afmetingen 17 x 11,7 x 0,9 cm
Opslagruimte 8 GB (5 GB daadwerkelijk beschikbaar)
Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth
Aansluitingen Usb-c, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
Accu 3000 mAh
Website www.storytel.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Verlichting met kleurtemperatuur
 • Bladerknoppen
 • Integratie e-book en luisterboek
 • Storytel zelf heeft breed aanbod
 • Minpunten
 • Zonder abonnement geen functionaliteit
 • Geen eigen boeken via pc
 • Af en toe traag
 • Zoekfunctie op Reader onhandig
 • Te weinig opslag voor luisterboeken

Het ontwerp van de Storytel Reader is niet heel bijzonder, al is de behuizing wit waar de meeste e-readers zwart zijn. Het apparaat is gemaakt van wit kunststof waarbij op zowel de voor- als achterkant het oranje Storytel-logo prominent afsteekt. Op de voorkant doet dit logo dienst als knop waarmee je tijdens het lezen de leesinstellingen opent. Het apparaat oogt wel een beetje ouderwets omdat het aanraakscherm verzonken is in de behuizing met een hogere schermrand daar omheen. Sommige e-readers zijn net als een smartphone voorzien van een geheel vlakke voorkant. Opvallend in positieve zin is de aanwezigheid van fysieke bladerknoppen. Om de reader te beschermen is er een sleeve verkrijgbaar, helaas is er geen openklapbaar hoesje te koop.

Storytel Reader
Storytel Reader

Specificaties

Qua specificaties biedt de Storytel geen heel opvallende mogelijkheden voor wat het apparaat kost. De reader is voorzien van een 6 inch E Ink Carta-aanraakscherm met een resolutie van 758 x 1024 pixels, ook wel uitgedrukt als een scherpte van 212 PPI. Dat is niet de nieuwste schermtechnologie die te koop is. Zowel Amazon als Kobo bieden met respectievelijk de Kindle Paperwhite 4 en de Kobo Clara HD voor een vergelijkbare prijs een resolutie van 1072 x 1448 pixels (300 PPI). Alle moderne e-readers zijn voorzien van verlichting. Storytel heeft wel gekozen voor achtergrondverlichting met een prettige instelbare kleurtemperatuur. Dat is iets dat Amazon niet biedt op de 6inch-apparaten, de eerder genoemde Kobo Clara HD is wel voorzien van een instelbare kleurtemperatuur. Kobo biedt voor 99 euro de Kobo Nia voorzien van hetzelfde E ink Carta-scherm als de Storytel Reader, maar dan voorzien van achtergrondverlichting in één kleur. Een andere opvallende eigenschap van de Storytel Reader is de mogelijkheid om audioboeken te luisteren. Kobo biedt geen ondersteuning voor audioboeken, op een Kindle Paperwhite 4 en de goedkopere normale Kindle (10e generatie) kun je via bluetooth een koptelefoon aansluiten voor audioboeken van de Audible-dienst. Alleen is Audible in Nederland niet beschikbaar. De mogelijkheid om audioboeken te gebruiken is kortom uniek.

Storytel Reader
De Storytel Reader heeft verlichting met een instelbare kleurtemperatuur.

Werkt alleen met abonnement

De hardware is dan ook in lijn met de prijs die gevraagd wordt. De meest opmerkelijke eigenschap is dan dat deze e-reader zonder abonnement op Storytel (vanaf 12,99 euro per maand) precies niks doet. Zonder actief abonnement kun je niet inloggen op het apparaat en de Storytel Reader wordt in tegenstelling tot iedere andere e-reader niet gedetecteerd door een computer. Je kunt via je computer dus geen eigen e-books toevoegen. Via de website van Storytel kun je wel onbeveiligde ePubs uploaden naar Storytels cloudservice waarna die boeken op de Reader te downloaden zijn. Boeken voorzien van drm kun je niet gebruiken. Heb je een geschikt ePub-boek, dan verschijnt een boek vlot op de Storytel Reader. Je gaat er bij het uploaden van boeken overigens wel mee akkoord dat je de benodigde rechten hebt om documenten te uploaden naar de Storytel-cloud en dat Storytel de documenten verder kan delen. Dat lijkt me ook bij boeken die je netjes zonder drm hebt gekocht niet ideaal, veel gekochte boeken boeken zonder drm zijn immers wel voorzien van 'social drm' die tot jou is terug te leiden. Een boekwinkel om titels te kopen die niet op Storytel staan, is er niet. Andere e-readers kun je ondanks dat sommige fabrikanten ook eigen boekwinkels of abonnementsdienst bieden zonder abonnement gebruiken om eigen (gekochte) boeken te lezen. Deze Reader is kortom echt een ‘walled garden’. 

Aanbod Storytel

Voor de 12,99 euro die Storytel per maand vraagt, is de dienst qua aanbod overigens prima waarbij er Nederlandstalige en Engelstalige titels worden aangeboden. Het is wel jammer dat niet alle titels als zowel e-book als luisterboek beschikbaar zijn. Zelf lees ik liever, maar een paar recente boeken die ik best zou willen lezen waren alleen als audioboek beschikbaar. Met de standaardinstellingen worden in het gedeelte waar je in het aanbod kunt zoeken zowel luisterboeken als e-books getoond. Het niet mogelijk om in deze zoekomgeving snel te filteren op alleen e-books of luisterboeken. Wat wel kan, is via de algemene instellingen van het apparaat de weergave van e-books of luisterboeken naar keuze in- of uitschakelen. Dat is alleen wel redelijk omslachtig en als je bijvoorbeeld alleen e-books selecteert verdwijnen je eerder gedownloade audioboeken uit het menu. Voor de smartphone-app geldt hetzelfde, maar die is wel handiger om titels mee te zoeken en bovendien een stuk vlotter. Via de app kun je boeken uitkiezen waarna ze ook op de Reader verschijnen. Uiteindelijk blijkt de webomgeving het handigst om boeken te zoeken. Hier kun je wel snel filteren op e-books of luisterboeken. Je kunt een boek vervolgens toevoegen aan je boekenplank waarna de titel ook op de Reader verschijnt.

Gebruik tijdens lezen

Een boek openen duurt in vergelijking met andere e-readers best lang. Met de knop op de voorkant open je tijdens het lezen de leesinstellingen. Die instellingen kun je net als op veel andere ereaders ook openen door in het midden van het scherm te tikken. Als je de knop langer ingedrukt houdt, dan schakel je de verlichting aan of uit. In de leesinstellingen biedt de Storytel Reader genoeg opties. Zo kun je kiezen uit zeven lettertypen, twaalf lettergroottes en drie niveaus van interlinie. De achtergrondverlichting kun je met twaalf stappen vrijwel traploos instellen waarbij je de lichtkleur naar keuze kunt instellen van koud naar warm in eveneens twaalf stappen.

Storytel Reader
Je kunt kiezen uit verschillende lettertypen en lettergroottes.

De Storytel Reader biedt fysieke bladerknoppen, iets dat ik persoonlijk wel handig vind. Het had alleen nog net wat handiger geweest als aan beide kanten een knop voor de volgende en de vorige pagina zat, dan kun je echt altijd met één hand een boek lezen. Nu zit de knop om een bladzijde om te slaan alleen aan de rechterkant. Je kunt de functionaliteit van de knoppen wel omdraaien en dat kan gelukkig tijdens het lezen zelf. Dan wordt ook de functionaliteit van het aanraakscherm omgedraaid. Er zijn verder geen instellingen om de aanraakzones van het scherm te veranderen.

De e-books zelf zijn overzichtelijk ingedeeld. Onder in beeld zie je hoeveel pagina’s je nog hebt te gaan in het huidige hoofdstuk en hoe je ver je in het totale boek bent. Via de leesinstellingen kun je altijd de inhoudsopgave oproepen. Opvallend is wel dat als je een hoofdstuk hebt uitgelezen, het vervolgens twee seconden duurt voordat het volgende hoofdstuk verschijnt. Ik had daardoor regelmatig de neiging om nog een keer op de bladerknop te drukken, er zijn immers e-books waar af en toe een lege pagina in zit. Die actie wordt vervolgens wel verwerkt, waardoor je weer een pagina moet terugbladeren.

Gebruik tijdens luisteren

Behalve lezen, kun je met de Storytel Reader ook naar boeken luisteren. Je kunt een hoofdtelefoon via de 3,5mm-aansluiting aansluiten of een hoofdtelefoon of speaker via bluetooth. In beeld wordt vervolgens mediabediening getoond waarmee je het boek kunt afspelen. Naar keuze kun je de afspeelsnelheid verhogen of verlagen. Wanneer er van het boek ook een e-book-versie is, dan kun je overschakelen naar het e-book en verder lezen waar het audiobook gebleven was en vice versa. Dat werkt ondanks een kleine vertraging opvallend goed en als je in sommige situaties liever leest of luistert is dit echt een handige functie. De smartphone-app kan dit overigens ook. Gebruik je naast de Reader ook de app, dan wordt er tussen je apparaten gesynchroniseerd waar je gebleven was. Soms duurt dit heel even, maar over het algemeen werkt dit goed.

Een probleem met luisterboeken is dat je ze moet downloaden en ze relatief groot zijn, zo'n 300 tot 800 MB per boek. Dat downloaden van audioboeken gaat langzaam, maar een lastiger probleem is dat het apparaat voor audio relatief weinig opslagruimte heeft. De reader heeft 8 gigabyte ingebouwd geheugen, maar er is slechts zo'n 5 gigabyte vrij. Voor e-books is dat geen probleem, die boeken zijn hooguit een paar megabyte per stuk waardoor je er duizenden kunt opslaan. Er passen bij wat serieuzere boeken misschien maximaal 10 audioboeken op, dat haalt toch al snel de lol uit het wisselen tussen e-book en audio als je een paar boeken door elkaar leest.

Storytel Reader
Als je een boek luistert, is er een simpele mediabediening in beeld.

Conclusie

De Storytel Reader is op zich een e-reader die doet wat hij moet doen. Wel valt op dat het apparaat af en toe wat langzaam is, zowel bij het laden van een boek als bij hoofdstukken tussendoor. De integratie tussen normale e-books en luisterboeken is goed voor elkaar en het is handig dat je kunt wisselen tussen beide varianten indien beschikbaar.  Het aanbod van Storytel is prima, al staan natuurlijk niet alle boeken er op en is het jammer dat niet het volledige aanbod als zowel e-book als luisterboek beschikbaar is. Het apparaat heeft als 'luisterboekbibliotheek' wat ons betreft wel te weinig opslagruimte. Luisterboeken nemen veel ruimte in en er kunnen er zo'n tien tegelijkertijd op het apparaat staan.

Het grootste probleem met de Storytel Reader is de noodzakelijkheid van een abonnement. Dat je zonder abonnement geen toegang hebt tot de boeken die Storytel aanbiedt, is logisch. Maar dat het apparaat helemaal niks doet zonder abonnement is toch wel een te forse beperking. Zeker omdat je deze beperking niet terugziet in de prijs, deze Storytel Reader kost met een prijs van 129 euro net zoveel als andere e-readers. Stop je het abonnement, dan heb je simpelweg een stuk e-waste. De Storytel Reader is kortom alleen interessant als je tevreden bent over de dienst en op zoek bent naar een e-reader om specifiek deze boeken te lezen en luisteren. Dit apparaat is de enige manier om het aanbod via E Ink te lezen en dat is toch echt comfortabeler dan op een smartphone.

Je krijgt tijdelijk twee maanden Storytel gratis bij de aanschaf van de Reader.

0 Reactie(s) op: Storytel Reader – Alleen voor Storytel-abonnees

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.