Supersnel: 13 SSD's getest

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 16 november 2011 15:43

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Processors, geheugen en grafische kaarten worden steeds sneller, de prestaties van een moderne pc worden nu geremd door de mechanische schijf. Een SSD is daarom voor veel mensen de ideale upgrade. Uw systeem voelt een stuk sneller aan en applicaties starten sneller op. Wij testen dertien moderne SSD's en kijken of er verschillen zijn.

Bij onze vorige vergelijkende SSD-test van ongeveer een jaar geleden was de controller van SandForce in opkomst en dit leek een heel populaire controller te worden. Dit beeld is uitgekomen, want acht van de dertien geteste SSD's zijn voorzien van de SF-2281-controller van SandForce. Dit is de opvolger van de SF-1200, met ondersteuning voor SATA 6 Gbit/s (ook SATA 3.0 of SATA 600 genoemd). Een andere populaire controller is de Marvel 88SS9174, die we terugvinden in drie SSD's van Intel en Plextor. Er zijn ook nog andere SSD's met deze controller te koop zoals de Crucial M4. Het is niet zo gek dat we juist deze twee controllers in nieuwe SSD's tegenkomen, want dit zijn de enige controllers die ondersteuning bieden voor SATA 6 Gbit/s. Twee SSD's zijn voorzien van Intels eigen PC29AS21BA0, een controller die maximaal SATA 3 Gbit/s ondersteunt.

Slechtere geheugenchips?

Een groot verschil tussen de huidige generatie SSD's en de vorige generatie is het fabricageprocedé van de gebruikte geheugenchips. Bij de vorige generatie SSD's werden de chips geproduceerd met een 34nm-procedé terwijl bij de huidige generatie is overgeschakeld naar een 25nm-procedé. Het grote voordeel is hiervan is dat de chips goedkoper te produceren zijn, omdat er meer transistors op dezelfde oppervlakte te plaatsen zijn. Er is echter een belangrijk nadeel. Bij de 34nm-geheugenchips werd gesproken over 5000 keer schrijven voordat een chip stuk gaat, bij de nieuwe generatie chips is dat nog maar 3000 keer. De conclusie lijkt simpel: een SSD gaat eerder stuk. Toch zal dat wel meevallen. De controllers zijn slim en beschrijven steeds een ander gedeelte van de geheugenchips. Verder heeft iedere SSD meer geheugencapaciteit aan boord dan voor de gebruiker beschikbaar is. Deze ruimte wordt gebruikt door de controller, maar ook om defecten in chips op te vangen. Al met al is de levensduur van een moderne SSD vermoedelijk nog steeds veel langer dan de nuttige levensduur van het product. Fabrikant Mach Xtreme Technology spreekt zelfs over een levensduur van meer dan vijf jaar op zijn website, al geeft het wel maar drie jaar garantie. Een SSD is sowieso geen wondermiddel, ondanks het gebrek aan bewegende delen kunnen ze uiteraard nog steeds stuk, en blijven back-ups erg belangrijk.

Testprocedure

Het gebruikte testsysteem bestaat uit een Intel Core i5-2500K-processor, een Intel DH67BL-moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. We sluiten de geteste SSD's als secundaire schijf aan en draaien alle benchmarks onder Windows 7, 64 bit. Voor deze test zijn vier benchmarks gebruikt. Met HD Tune vergelijken we rauwe cijfers en kunnen we zien wat bijvoorbeeld de gemiddelde doorvoersnelheden en de prestaties bij random lezen en schrijven zijn, bij datablokken van verschillende groottes. De tweede benchmark, ATTO Disk Benchmark, gebruiken we voor een vergelijkbare test. Rauwe cijfers zijn leuk, maar het gaat er natuurlijk om hoe die combinatie van diverse lees- en schrijfprestaties zich vertalen naar prestaties in echte programma's. Om hier een idee van te krijgen, gebruiken we de HDD-test van PCMark Vantage en de Storage-test van opvolger PCMark 7. Deze benchmarks genereren een score op basis van resultaten in normale Windows-programma's. Omdat PCMark 7 nog niet heel lang geleden is uitgebracht, zijn niet alle SSD's in PCMark 7 gebenchmarkt. De door PCMark Vantage gegenereerde score is in deze test daarom het belangrijkste selectiecriterium voor prestaties. We gebruiken de scores van PCMark 7 wel ter aanvulling en duiding van de in PCMark Vantage neergezette scores. Voor het bepalen van de beste producten hebben we de SSD's ingedeeld in twee groepen: SSD's tot en met 120 GB en SSD's groter dan 120 GB. SSD's met meer geheugencapaciteit zijn in de praktijk door een andere verdeling van geheugenchips namelijk sowieso sneller. Er zijn zes SSD's tot en met 120 GB en zeven SSD's die groter zijn dan 120 GB. De prijs per megabyte is berekend op basis van de daadwerkelijk beschikbare capaciteit in Windows.

Welke SATA-poort?

Moderne moederborden hebben veel SATA-poorten, soms wel acht of tien stuks. Bij het installeren van een SSD kunt u in onze ervaring het beste een poortje van de SATA-controller van de chipset van uw moederbord zelf gebruiken, zelfs als dit theoretisch niet de snelste SATA-poort is. Sommige moederborden met chipsets van Intel of AMD die geen SATA 6 Gbit/s ondersteunen, bieden deze snellere standaard in de vorm van een extra chipje van bijvoorbeeld Marvell. Deze extra chipjes blijken in de praktijk echter langzamer te zijn dan de SATA 3 Gbit/s-aansluitingen van de chipset zelf. Hetzelfde geldt voor de vele PCI-E-insteekkaartjes met de Marvell 9128-controller: de eigen SATA 3 Gbit/s-controller van het moederbord is bij een SSD in de praktijk sneller. Een SATA 6 Gbit/s-SSD is kortom alleen écht nuttig als u een moderne chipset van AMD of Intel hebt die native SATA 6 Gbit/s ondersteunt.

0 Reactie(s) op: Supersnel: 13 SSD's getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.