Supersnelle SSD’s voor Windows 7

Door: raymond-koning | 07 april 2010 11:33

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Is een snelle Windows 7-pc, voorzien van de nieuwste processor en supersnel werkgeheugen, in een handomdraai nog sneller te maken? Natuurlijk kan dat! Geef uw pc een snelheidsboost door uw reguliere harde schijf te vervangen door een SSD. Het begrip snel krijgt een heel nieuwe betekenis…

 

Dit artikel bestaat uit vijf pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Introductie test

Pagina 2

- Testprocedure en benchmarkresultaten

Pagina 3

- A-DATA S592 128 GB

- Transcend TS120GSSD25D-M

Pagina 4

- Corsair P128

- Kingston SSDNow V+ 128 GB

Pagina 5

- OCZ Vertex 2 Pro

- Conclusie

De flessenhals van iedere pc, of die nu voorzien is van de nieuwste processor of niet, is het beschikbaar stellen van gegevens voor verwerking. Daarom werkt een pc vanuit het systeemgeheugen ook veel sneller dan wanneer het gegevens van de harde schijf moet halen. Het uitbreiden van systeemgeheugen naar bijvoorbeeld 4 GB zorgt er in de meeste gevallen dan ook voor dat uw een pc sneller wordt. Een SSD is gebaseerd op de techniek die ook voor het werkgeheugen wordt gebruikt en is daarom kostbaar per gigabyte. Zet een SSD dan ook slim in om optimaal gebruik te kunnen maken van de snelheid en de beschikbare capaciteit.

Optimaal met Windows 7

Een SSD blinkt vooral uit in het teruglezen van opgeslagen gegevens. Wanneer de gegevens her en der opgeslagen staan, is een SSD tot wel zestig keer sneller dan een reguliere harde schijf. Een SSD wordt namelijk niet geremd door de langzame leeskoppen van een klassieke harde schijf. Ondanks de geweldige prestaties die een SSD biedt, gelden er wel diverse beperkingen. Om te beginnen is SSD niet goedkoop en het is aan te raden een SSD-schijf alleen te gebruiken voor Windows en uw overige applicaties. Een andere beperking is de terugval van prestaties wanneer u niet het juiste besturingssysteem gebruikt. Voor optimaal gebruik neemt u afscheid van Windows XP of Vista en stapt u over naar Windows 7. Het magische woord hierbij is TRIM-ondersteuning. Overigens ondersteunen ook Windows Server 2008 R2 en enkele Linux distributies TRIM. Dit in tegenstelling tot Apple Mac OS X Snow Leopard. Behalve het besturingssysteem moeten ook de driver van de harde schijf-controller en de firmware van de SSD met TRIM overweg kunnen.

Met CrystalDiskInfo controleert u eenvoudig of uw SSD TRIM-functionaliteit ondersteunt.

Waarom TRIM?

Wanneer u een bestand verwijdert, laat Windows een bestand normaal gesproken staan totdat de ruimte nodig is voor nieuwe gegevens. Met andere woorden: de locatie krijgt het label ‘vrij’ toegekend.

In tegenstelling tot een normale harde schijf kan een SSD een locatie die al beschreven is, helaas niet in één keer overschrijven. Wanneer een locatie op een SSD moet worden overschreven, wordt de locatie eerst ingelezen en naar het cachegeheugen van de SSD verplaatst. Alleen in het cachegeheugen kan een locatie vervolgens worden gewist, waarna de betreffende locatie leeg wordt teruggezet op de SSD. Hierna kan een locatie opnieuw beschreven worden met gegevens. Vanaf het moment dat alle locaties van een SSD een keer zijn beschreven, nemen de prestaties af. Er moeten dan immers altijd eerst locaties worden leeggemaakt voordat er gegevens naar de SSD zijn te schrijven. De oplossing is TRIM. Dit commando van Windows 7 laat de SSD ‘weten’ dat het locaties van de verwijderde bestanden daadwerkelijk leeg mag gaan maken. TRIM wordt door Windows 7 uitgevoerd op bestanden die niet meer beschikbaar zijn via de Prullenbak. Dit proces vindt op de achtergrond plaats als de SSD niet in gebruik is. TRIM wordt dus niet uitgevoerd op het moment dat een bestand wordt verwijderd zoals vaak wordt beweerd. Mogelijk hebt u al gemerkt dat er een tekortkoming zit aan TRIM. Wat nu als u een bestand opnieuw opslaat na enkele aanpassingen? In dat geval helpt TRIM niet en moet de SSD de locatie eerst leegmaken voordat het bijgewerkte bestand kan worden opgeslagen. Lees meer informatie en een verhelderende uitleg over de werking van TRIM in een aanvullend artikel.

0 Reactie(s) op: Supersnelle SSD’s voor Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.