Synology als beveiligingscentrum

Door: Robbin Ooijevaar | 26 september 2012 16:05

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

De NAS-netwerkschijven van Synology zijn geroemd vanwege het DSM-besturingssysteem, dat erg aantrekkelijk oogt. Met handige apps geeft u het apparaat nog meer functionaliteit. Zo is een Synology-NAS in te zetten als camerabeveiligingscentrum, compleet met bewegingsmelder. Dit systeem werkt met bijna elke netwerkcamera. In deze workshop laten we u zien hoe u dit beveiligingscentrum instelt.

1. Camerabewaking

Er zijn veel praktische toepassingen voor de inzet van camerabewaking te bedenken, bijvoorbeeld om een ruimte te bewaken of een (vakantie)huis in de gaten te houden. In dit artikel bouwen we dit systeem op uit twee elementen: een Synology-NAS en een netwerkcamera. Als camera gebruiken we een D-Link DCS-942L, maar in principe is bijna elke (al dan niet draadloze) netwerkcamera inzetbaar. We behandelen het complete stappenplan: van camera-installatie en het installeren van een Synology-NAS tot het opnemen en terugkijken van videobeelden.

2. Synology NAS DS112j

Synology gebruikt voor zijn NAS'en altijd hetzelfde besturingssysteem: DSM. Dit artikel is dus zowel geschikt voor gebruikers van een nieuwe Synology-NAS als voor wie een apparaat van dit merk in huis heeft van een paar jaar oud. We gebruiken voor dit artikel een Synology NAS DS112j als voorbeeld, omdat dit instapmodel het goedkoopst is en alle nodige functies biedt om een ruimte te bewaken en muziek en films te delen en te downloaden. De DS112j biedt ruimte aan één harde schijf.

3. Ondersteuning

Door een Synology-NAS te voorzien van de gratis app Surveillance Station, tovert u de netwerkschijf om in een camerabeveiliger. Kijk op de ondersteuningswebsite van Synology voor een overzicht van de ondersteunde camera's. Staat uw camera niet in de lijst? Dan is het waarschijnlijk toch mogelijk om de camera samen te laten werken met Surveillance Station. Gebruik Google en zoek op Surveillance Station, gevolgd door uw merk en type camera. Usb-webcams worden helaas niet ondersteund. U kunt wel een usb-camera gebruiken die is aangesloten op een pc of notebook, zie stap 17 voor meer informatie.

4. D-Link DCS-942L

Het verschil tussen een usb-webcam en netwerk(IP-)camera is dat u een IP-camera zonder computer kunt gebruiken. Hij wordt bedraad of draadloos verbonden met uw thuisnetwerk en werkt, eenmaal ingesteld, zelfstandig. De D-Link DCS-942L die we in dit artikel gebruiken kost zo'n 130 euro. U kunt ook een ander merk of model netwerkcamera gebruiken. Synology ondersteunt een ruim aanbod camera's: van betaalbare instapmodellen tot peperdure professionele camera's. We houden in dit artikel de speciale merkgebonden functies van de D-Link DCS-942L buiten beschouwing.

5. Surveillance Station

Voor Synology-NAS'en is de app Surveillance Station beschikbaar. Hiermee kunt u met een IP-camera opnamen maken of live meekijken. Dit kan met enige technische kennis ook via internet en via een app voor Android/iOS-apparaten. Surveillance Station is veel meer dan een harddiskrecorder, zo kunt u bewegingsgebieden instellen om een opname te starten of zendt u waarschuwingen via mail. De gratis versie van Surveillance Station biedt ondersteuning voor één netwerkcamera. Als u meerdere camera's wilt gebruiken, kunt u een licentie aanschaffen.

6. Aansluiten en installatie

De installatieprocedure van netwerkcamera's wijkt onderling dusdanig af dat we hier geen instructie kunnen geven. Het belangrijkste advies: niet zelf nadenken, maar de handleiding volgen! Meestal wordt u met de installatie-cd stap voor stap door het installatieproces geleid. Draadloze camera's sluit u vaak eerst bedraad aan, waarna u hem draadloos kunt instellen. Voor een draadloze netwerkcamera is een draadloos toegangspunt (access point of wireless router) met WPS prettig. Hiermee koppelt u de camera met één druk op de knop aan het draadloze thuisnetwerk.

3 Reactie(s) op: Synology als beveiligingscentrum

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2014 07:59 Anoniem
  Een NAS is natuurlijk ideaal om je ip camera's op aan te sluiten. Synology is toch hierin wel de beste. Op http://www.365cam.nl zie je camera's die allemaal op Synology kunnen worden aangesloten. Moet wel zeggen dat 4 ip camera's het maximale aantal nu is. Daarboven wordt de NAS stroperig. Je zou dan beter een pc kunnen nemen met recorder software,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2015 08:37 Anoniem
  Of je koopt een NAS met een hogere schrijf/lees snelheid en snellere processor.
  Kijk op de lijst van synology hoeveel camera's je NAS ondersteund.
  https://www.synology.com/nl-nl/support/nvr_selector
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2015 21:32 Anoniem
  Vergeet de stickers niet te plakken dat je opneemt, anders kun je in de problemen komen.
  http://www.vpngids.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.