Synology DS1010+

Door: Edmond Varwijk | 10 mei 2010 14:47

Overige elektronica

De nieuwe DS1010+ is momenteel de grootste NAS van Synology. Wanneer u op zoek bent naar een krachtige NAS om alle data op te zetten en toch heel snel te kunnen aanspreken, dan is de DS1010+ een niet te missen optie. Helaas voor alle thuisgebruikers is de prijsstelling van de DS1010+ niet mals. Wij testen of de DS1010+ zijn geld waard is.

De DS1010+ is de grootste NAS van Synology. De nieuw vormgegeven behuizing biedt plek aan maximaal vijf harde schijven. Iedere disk zit in een plastic tray die anders dan bij concurrent QNAP helaas niet echt vergrendeld kunnen worden. Bij een NAS van deze prijsklasse zou een slot met sleutel niet misstaan. De NAS is voorzien van twee grote ventilatoren, die stil genoeg zijn om de NAS in de nabijheid van een werkplek te zetten.

De nieuw vormgegeven Synology DS1010+.

De firmware van de DS1010+ ondersteunt alle gangbare schijven, wat op dit moment een maximale opslag van 10 TB oplevert. Wie daaraan niet voldoende heeft, zal moeten wachten op grotere schijven of een optionele DX510 aansluiten. Dit is een kabinet voor opnieuw vijf schijven in dezelfde behuizing als de DS1010+. De DX510 wordt met de DS1010+ verbonden, om dan samen als één grote NAS te gebruiken. De eSATA-kabel tussen beide behuizingen kan met twee schroeven worden vastgezet, waardoor het niet meer mogelijk is deze zomaar los te maken. Loskoppelen zou immers de hele configuratie van de NAS onderuithalen.

De achterkant van de Synology DS1010+ met twee grote fans, twee netwerkpoorten en de eSATA voor koppeling van extra opslag.

Hardware

Behalve de genoemde eSATA-poort beschikt de DS1010+ over twee gigabit-ethernetpoorten en vier usb 2.0-poorten. Deze laatste zitten allemaal aan de achterzijde van het apparaat. Eén voor het kopiëren van bestanden handige usb-poort aan de voorzijde, ontbreekt. Net als de eerder door ons geteste DS710+ is de DS1010+ opgebouwd rond een Intel D510 Atom-processor op 1,66 GHz en 1 GB DDR2-geheugen. Op het moederbord is nog een geheugenslot vrij en Synology levert eigen 1- en 2GB-geheugenmodules om het geheugen van de NAS uit te breiden. Geheugen van een ander merk gebruiken kan ook, maar schendt de garantieregeling. Geheugenuitbreiding lijkt vooral relevant wanneer heel veel gebruikers tegelijk de NAS aanspreken en wanneer er echt meerdere extra functies en applicaties op de NAS geïnstalleerd worden.

De functies van de DS1010+ passen al lang niet meer in één scherm.

Functionaliteit

Zoals van de grootste Synology verwacht mag worden kan de DS1010+ moeiteloos alle functionaliteit aan die in de DSM-firmware aanwezig is. Bestanden delen met pc, Mac of via de browser, een mailserver, Squeezebox-server, centrale opslag van back-ups en het gebruik als beveiligingsstation voor het bekijken en bewaren van beelden van netwerk-bewakingscamera’s: de DS1010+ is er krachtig genoeg voor. De ingebouwde DLNA/UPnP-mediaserver kan foto’s, muziek en video afspelen op compatibele apparaten en indien die niet krachtig genoeg zijn, het decoderen van verschillende mediabestanden (flac, ape, aac, ogg en aiff) daarvan overnemen.

Wie nog meer applicaties op de NAS wil installeren, heeft een ruime keuze, maar moet anders dan bij QNAP wel nadrukkelijker zelf aan de slag. Anders dan de grote concurrent heeft Synology namelijk veel minder applicaties van derde partijen kant-en-klaar ingepakt voor installatie gereed staan.

De snelheid van de DS1010+ blijkt ook bij het indexeren en maken van miniaturen binnen het Synology fotoalbum Photo Station.

Snel

Wij testen de DS1010+ met de allernieuwste firmware, DiskManager 2.3 (live demo) en voorzien van vijf groene 1,5 TB Western Digital Western Digital WD15EARS schijven. De DS1010+ blijkt zelfs weer iets sneller als de eerder geteste DS710+, met 41 seconden voor het wegschrijven van onze 2 GB testdata en downloaden in 40 seconden. De DS1010+ heeft hiermee het snelheidsrecord in handen. Met vijf schijven is de DS1010+ natuurlijk niet de zuinigste. Het verbruik ligt tussen de 70 watt bij vol verbruik en 30 watt in ruststand.

De DS1010+ hier nog gevuld met vijf Western Digital WD2002FYPS RE4-GP schijven, samen goed voor ruim 7 TB aan opslagruimte.

Conclusie

De Synology DS1010+ is een beest van een NAS. Veel rekenkracht, hoge netwerksnelheid en maar liefst vijf schijven die zelfs zijn uit te breiden tot tien stuks met de optionele externe behuizing. Dat dit model niet goedkoop is mag duidelijk zijn, maar dat uw euro’s hier een heleboel NAS opleveren ook. Duidelijk een NAS voor wie alles al heeft of alles wil.

Synology DS1010+

Prijs € 779,-

Garantie 2 jaar

Leverancier Mobile-Harddisk

Taal Nederlands

Maker Synology

Oordeel 8/10

 

Pluspunten

Erg krachtige NAS

Snelheid

Veel functies

Uitbreidingsmogelijkheid

Minpunten

Energieverbruik

Extra applicaties niet beschikbaar als ‘packages’

1 Reactie(s) op: Synology DS1010+

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 juli 2014 13:50 Anoniem
    griseofulvin psoriasis fbefdgagbdgfdeee
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.