Synology DS214+ - De beste NAS met twee schijven

Door: Edmond Varwijk | 23 juli 2014 14:30

Review

Waar veel merken maar één model NAS met twee schijven aanbieden, heeft Synology er zes. Elk net even anders dan de anderen en elk met een eigen prijskaartje. Is deze duurste van de zes dan toch de juiste keuze?

Synology DS214+

Prijs: € 314,60

Website: www.synology.nl

Aantal schijfposities: 2

Processor: Marvell Armada XP (1,33 GHz dualcore)

Geheugen: 1 GB DDR3

Aansluitingen: 2 x 10/100/1000-netwerkaansluiting, 2x usb 3.0, 1x usb 2.0, 1x eSATA

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Processor
 • Geheugen
 • Twee LAN-poorten
 • iSCSI-support
 • Minpunten
 • Prijs

Een NAS met twee harde schijven is voor consumenten veelal de eerste keuze. Twee harde schijven biedt opties voor databeveiliging en snelheid die bij een NAS met maar één schijf ontbreken, terwijl meer dan twee schijven een NAS ook direct veel duurder maakt. Lees ook: Maak zelf een netwerkschijf met FreeNAS.

De harde schijven voor de DS214+ worden schroefloos in de twee plastic sledes geplaatst. Elke slede kan met een eenvoudig slotje worden vergrendeld, veel stelt het niet voor, maar het is de enige smetje op de verder onberispelijke, stevige metalen behuizing.

Topmodel

De DS214+ is het topmodel dualbay-NAS en bevat de krachtigste hardware. De processor is dezelfde als de DS214, maar draait op een hogere kloksnelheid. Ook beschikt de DS214+ over twee gigabit-netwerkpoorten. Deze twee poorten kun je of bundelen tot één snellere poort (speciale switch noodzakelijk) of apart configureren om zo verschillende toegangspaden tot de NAS te bieden voor verschillende functies. Dankzij de 1 GB intern geheugen kan de DS214+ ook echt veel verschillende functies aan voor meerdere gebruikers tegelijkertijd.

Met eenmaal usb 2.0, tweemaal usb 3.0 plus een eSATA-poort zijn er geen beperkingen om externe apparaten aan te sluiten. Het enige andere model dat in de buurt komt is de DS214play, maar daarvan vielen de netwerkprestaties ons wat tegen. Alleen bij het streamen van films heeft dat model dankzij de gebruikte Intel Atom-processor een streepje voor. De DS214+ bevat met DSM 5.0 een uitstekend besturingssysteem met veel uitbreidingsmogelijkheden en goede prestaties.

Conclusie

De Synology DS214+ is de beste keuze voor wie vanwege de kwaliteit en vele apps die ervoor beschikbaar zijn een Synology NAS wenst en weet dat hij die zwaar gaat belasten. De DS214+ is namelijk gemaakt voor intensief gebruik met veel apps, veel netwerkverkeer en veel gebruikers. Wie denkt de krachtige hardware van deze NAS niet volledig te benutten, doet er verstandig aan een goedkopere dualbay-NAS van Synology te nemen of voor hetzelfde geld te kiezen een minder krachtige Synology voor vier schijven.

1 Reactie(s) op: Synology DS214+ - De beste NAS met twee schijven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 juli 2014 15:20 Anoniem
  En wat zijn de netwerk snelheden dan met deze nas. Hoeveel MB/sec kan deze NAS aan ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.