Synology DS710+ NAS met Atom-processor

Door: Edmond Varwijk | 02 maart 2010 15:03

Review

De DS710+ is de eerste NAS van Synology die is gebouwd rond een Intel Atom-processor. Leuk voor de productontwikkelaars bij Synology, maar wat heeft de consument eraan? Nou, die kan er de snelste NAS van dit moment mee in huis halen.

Gewoonlijk geeft het eerste cijfer in een modelnaam van Synology het maximale aantal schijven aan en zouden we in de DS710+ dus plaats verwachten voor zeven schijven. Ondanks het versienummer ‘in de 700’ biedt de nieuwe Synology slechts plaats voor twee harde schijven. Bij de DS710+ kiest Synology er nadrukkelijk voor te verwijzen naar de mogelijkheid de DS710+ uit te breiden met een DX510 schijvenkabinet (429 euro zonder schijven). Daarmee kan het aantal schijven wel tot zeven worden uitgebreid en wordt de maximale opslag vergroot van 4 TB naar 14 TB.

De DS710+ in de nieuwe behuizing van ijzer en plastic.

Intel Atom

Synology zet met de DS710+ hoog in. Dat bewijst ook het uiterlijk van geborsteld zwart metaal met glanzende plastic voor- en achterzijde. Aan de voorzijde zit behalve diverse LED’s die de status van schijven en netwerk tonen, ook een usb-poort. Deze kan gebruikt worden om bestanden van een usb-geheugenstick met een druk op de knop naar de NAS te kopiëren. Aan de achterzijde zijn er nog twee usb-poorten, een Gigabit-netwerkpoort, een eSATA-poort en een VGA-aansluiting.

De DS710+ is de eerste Synology-NAS met een VGA-poort.

De VGA-poort is nieuw voor Synology en kan gebruikt worden om een monitor aan te sluiten. Behalve een GRUB-bootmelding levert dat echter geen informatie op, ook niet wanneer bijvoorbeeld tegelijk via Telnet of SSH een verbinding met de NAS gemaakt wordt. Synology heeft momenteel ook geen plannen gebruik van de monitorpoort te gaan ondersteunen. Volgens Peggy Chen van Synology speelde de poort een rol in het plan om de XBMC-mediaserver naar de Synology te porten maar is dat project geannuleerd.

Toch bewijst de VGA-poort dat de DS710+ meer dan vorige Synology’s tegen de standaard pc-architectuur aanleunt. Dit door de overstap die Synology met de DS710+ maakt naar het Intel-platform. Het hart van de DS710+ is een single-core 1,67 GHz Intel Atom D410-processor in combinatie met 1 GB DDR2-800 geheugen. De belangrijkste redenen om voor de Atom te kiezen waren volgens marketing-manager Edward Lin van Synology: de verwachte betere netwerkprestaties en betere ondersteuning voor meer gelijktijdige gebruikers en meer gelijktijdige applicaties. Van het laatste moet Synology nu dan wel echt werk gaan maken, het aanbod aan extra toepassingen steekt nog altijd schril af tegenover het aanbod van bijvoorbeeld QNAP.

De rekenkracht van de Atom-processor blijkt duidelijk uit de lage processorbelasting.

Basisfuncties

Met twee schijven ondersteunt de DS710+ JBOD, RAID 0 en RAID 1. De NAS ondersteunt in combinatie met de laatste firmware ook harde schijven met 4K-sectorgrootte. Het blijft echter noodzakelijk om voor aanschaf van schijven even kennis nemen van de Synology compatibiliteitslijst, zeker omdat er ook schijven worden afgeraden.

De uitgebreide DNLA-compatibele mediaserver van Synology.

In het gebruik laat Synology weinig te wensen over. Alle van deze apparaten bekende functies zijn ook op de DS710+ aanwezig. Voor een overzicht verwijzen we naar de website van Synology en eerdere tests van Synology op onze site zoals van de DS409Slim en de DS408. De waarde van de Atom-processor en het geheugen laat zich duidelijk blijken, nooit kregen we de cpu-belasting boven de 40 procent.

Verbruik en prestaties

Wij testen de NAS in combinatie met twee WD20EADS Western-Digital Caviar Green schijven met elk 2.0TB. Het energieverbruik van de DS710+ topt bij 42 watt in vol gebruik en daalt in rust tot rond de 22. Gemiddelde waarden voor een NAS met twee schijven. De netwerkprestaties zijn echter niet gemiddeld, maar de beste die wij zover in ons lab tegenkwamen. In RAID1 geconfigureerd wordt onze 2 GB testdata in 46 seconden weggeschreven en in 49 gedownload. Net even sneller dan zijn voorganger de DS209 en de QNAP Ts-219.

Conclusie

De DS710+ is de snelste NAS die wij ooit in ons testlab hadden, maar tegelijkertijd ook een van de duurste met ruimte voor slechts twee schijven. De DS710+ scoort goede resultaten en dat is met twee schijven die zeker niet tot de snelste behoren. Bovendien verwacht Synology met een binnenkort te verschijnen nieuwe firmware de prestaties nog verder te verbeteren. Een aanrader dus voor wie de beste NAS voor twee schijven zoekt.

Specificaties

Synology DS710+

Prijs € 439,-

Taal Nederlands

Garantie 2 jaar

Leverancier Mobile-Harddisk

Oordeel 9/10

Pluspunten

Krachtige NAS

Snelheid

Veel functies

Uitbreidingsmogelijkheid

Stil

Minpunten

Prijs

Relatief weinig packages

0 Reactie(s) op: Synology DS710+ NAS met Atom-processor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.