Tabaksvirus zorgt voor batterijdoorbraak

Batterijen in bijvoorbeeld laptops, tablets en smartphones hebben straks tien keer meer lading dan huidige exemplaren. Dit dankzij een virus dat zich tegoed doet aan tabaksplanten.

Het TMV-virus

Het virus is normaal gesproken funest voor onder andere tabaksplanten, tomatenplanten en peperplanten. De onderzoekers zagen echter kansen om het TMV-virus een hoger doel te laten dienen. Ze pasten de genetica een beetje aan zodat het virus gecoat kon worden met metaal, lieten het hechten op metalen platen en hebben die platen weer gecoat met geleidende metalen.

Door dit proces konden ze zeer efficiënte elektroden produceren. Het TMV-virus is ideaal omdat het zich erg snel voortplant en omdat het zich standaard al kan hechten aan metaal. Daardoor is er ook nog eens geen industriële toevoeging meer nodig om die eigenschap te creëren.

Meer energie opslaan

Volgens professor Chunseng Wang van de afdeling chemische en biomoleculaire techniek, zijn de 'nanorod structuren' die het virus mogelijk maakt “ideaal om de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan te verhogen. Ze zorgen voor een veel groter oppervlak, stabiliseren de bijeengebrachte materialen en verhogen de geleiding. Daardoor hebben ze tien keer zoveel capaciteit als de standaard lithium ion batterij.”

De nieuwe biotechnologie is bovendien ook nog eens erg schaalbaar. Het zou toegepast kunnen worden in laptops, tablets, smartphones, maar ook in sensoren en andere minuscule apparaatjes tot op nanoschaal. Het virus zelf wordt overigens gedood tijdens het coating proces, waardoor er geen risico is op verspreiding.

De vernikkelde TMV-virussen op een silicon-ondergrond, vastgelegd door een elektronenmicroscoop.

Tabaksvirus zorgt voor batterijdoorbraak-15082296

© CIDimport

Bron: Techworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten