Tablet als televisie

Door: kees-krick | 30 mei 2012 00:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een tablet kan prima gebruikt worden tijdens het televisiekijken. De nieuwste ontwikkeling is om de tablet te gebruiken als een zogenaamd 'tweede scherm', waarop achtergrondinformatie getoond wordt of waar het commentaar op Twitter te volgen is. Een tablet kan ook gebruikt worden als echte televisie. Zo kunt u zonder extra televisietoestel toch overal in huis televisiekijken.

1. Tablet als aanvulling

Tablets zijn uitstekend geschikt om er lekker mee op de bank te ontspannen. Surfen, spelletjes spelen, rondzwerven op sociale netwerken of filmpjes bekijken. Dat wil niet zeggen dat de televisie 's avonds uit kan. Integendeel zelfs. De nieuwste ontwikkeling laat zien dat een tablet juist gebruikt wordt tijdens het televisiekijken. Het een komt niet in de plaats van het ander, we gebruiken het steeds vaker gelijktijdig. De tablet is hierbij niet alleen een plezierige afleiding tijdens de onoverkomelijke reclameblokken, ook tijdens programma's komen ze tegenwoordig prima van pas. Om bijvoorbeeld achtergrondinformatie op te zoeken over een onderwerp dat op televisie besproken wordt of om op Twitter en Facebook te kijken welke reacties er zoal op een programma zijn en om eventueel zelf mee te discussiëren.

2. Het tweede scherm

Een tablet die wordt gebruikt als aanvulling voor wat er op televisie te zien is, wordt ook wel het 'tweede scherm' genoemd. De tablet doet dan dienst als een soort tweede televisietoestel, maar wel eentje met een andere inhoud dan wat er op het echte televisiescherm te zien is. Het gebruiken van een tablet als tweede scherm wordt ons niet door de makers opgelegd. Het is in korte tijd vanuit het niets gegroeid. Kijkers zijn zelf begonnen om over allerlei programma's te twitteren. Zo zijn er allerlei hashtags ontstaan die nu vaak onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde programma's. Zoals #dwdd (De Wereld Draait Door), #tvoh (The Voice Of Holland) en #widm (Wie is De Mol). Oftewel, wij als kijkers hebben er zelf voor gekozen om de televisie (oude media) te vermengen met onze tablets (nieuwe media).

3. Remotely

Wilt u tijdens een actualiteitenprogramma of het journaal meer informatie over een onderwerp hebben, dan kunt u natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Veel gemakkelijker is het om met uw tablet een bezoekje aan de website Remotely.tv te brengen. Van een hele rits televisiezenders wordt hier volledig automatisch aanvullende informatie getoond die betrekking heeft op het programma dat momenteel wordt uitgezonden. Zoals de zenders Nederland 1, 2 en 3, de kanalen van RTL, SBS6, Veronica en Net5, maar ook MTV, Discovery Channel en National Geographic. Al deze kanalen worden tijdens de uitzending continu geanalyseerd. Van allerlei steekwoorden zoekt Remotely vervolgens extra informatie voor u op en toont deze op de website. Er wordt bijvoorbeeld op Wikipedia gekeken, maar ook tweets die over het programma gaan waarnaar u kijkt, ziet u hier voorbij komen. Overigens kan de website ook prima met een laptop of ander soort computer bezocht worden. Een smartphone is momenteel minder geschikt, omdat de lay-out daar nog niet geschikt voor is.

Via Remotely volgt u tweets en krijgt u achtergrond­informatie tijdens uw favoriete programma's.

4. Berichtenstroom

Op Remotely ziet u in de linkerkolom de programma's die momenteel op de diverse televisiekanalen worden uitgezonden. U kiest een zender, waarna in de kolom ernaast de onderwerpen verschijnen die met het programma te maken hebben. Deze berichten kunnen achtergrondinformatie bevatten, maar ook tweets zijn die de wereld ingestuurd worden. Overigens zitten er ook altijd wel wat regels in de berichtenstroom die echt niets met het televisieprogramma te maken hebben. Remotely doorzoekt bijvoorbeeld Twitter via steekwoorden, maar die hoeven niet altijd iets met het televisieprogramma te maken te hebben. Ook zijn sommige berichten wat simplistisch, zoals dat Europa een werelddeel ten noorden van Afrika is. Grote kans dat u dat ook wel weet. Remotely is nog vrij jong, dus de inhoud zal met de tijd nog wel verbeteren.

Soms is de uitleg van Remotely wel wat simplistisch.

5. Televisie-apps

Het gebeurt steeds vaker dat er voor populaire televisieprogramma's speciale apps ontwikkeld worden. Tijdens de uitzending kan er dan extra informatie getoond worden, zoals statistieken, foto's, filmpjes of achtergrondinformatie. Daarnaast kunt u er berichten mee op Twitter of Facebook plaatsen en zien wat anderen over het programma te melden hebben. U kunt ook stemmen op uw favoriete deelnemer in een quiz of talentenjacht. Wilt u ook tussen de wekelijkse uitzendingen door betrokken blijven, dan kunt u voorspellingen voor de komende live-uitzending doen. Zo leeft u samen met vele andere kijkers al dagenlang naar de nieuwe aflevering toe. Er kleeft wel een nadeel aan zulke specifieke apps, bedoeld voor één programma. Er kan een enorme wildgroei aan dergelijke apps ontstaan, omdat men voor elk programma een andere app kan bedenken. Al dit soort apps hebben vervolgens hun eigen specifieke en beperkte functionaliteit en vooral korte houdbaarheidsdatum: namelijk tot de serie is afgelopen.

Voor diverse televisieprogramma's bestaan gespecialiseerde apps (Wie is de Chef, So You Think You Can Dance, Topchef).

0 Reactie(s) op: Tablet als televisie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.