© PXimport

Tablet als televisie

Geplaatst: 30 mei 2012 - 12:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Kees Krick

Een tablet kan prima gebruikt worden tijdens het televisiekijken. De nieuwste ontwikkeling is om de tablet te gebruiken als een zogenaamd 'tweede scherm', waarop achtergrondinformatie getoond wordt of waar het commentaar op Twitter te volgen is. Een tablet kan ook gebruikt worden als echte televisie. Zo kunt u zonder extra televisietoestel toch overal in huis televisiekijken.

1. Tablet als aanvulling

Tablets zijn uitstekend geschikt om er lekker mee op de bank te ontspannen. Surfen, spelletjes spelen, rondzwerven op sociale netwerken of filmpjes bekijken. Dat wil niet zeggen dat de televisie 's avonds uit kan. Integendeel zelfs. De nieuwste ontwikkeling laat zien dat een tablet juist gebruikt wordt tijdens het televisiekijken. Het een komt niet in de plaats van het ander, we gebruiken het steeds vaker gelijktijdig. De tablet is hierbij niet alleen een plezierige afleiding tijdens de onoverkomelijke reclameblokken, ook tijdens programma's komen ze tegenwoordig prima van pas. Om bijvoorbeeld achtergrondinformatie op te zoeken over een onderwerp dat op televisie besproken wordt of om op Twitter en Facebook te kijken welke reacties er zoal op een programma zijn en om eventueel zelf mee te discussiëren.

2. Het tweede scherm

Een tablet die wordt gebruikt als aanvulling voor wat er op televisie te zien is, wordt ook wel het 'tweede scherm' genoemd. De tablet doet dan dienst als een soort tweede televisietoestel, maar wel eentje met een andere inhoud dan wat er op het echte televisiescherm te zien is. Het gebruiken van een tablet als tweede scherm wordt ons niet door de makers opgelegd. Het is in korte tijd vanuit het niets gegroeid. Kijkers zijn zelf begonnen om over allerlei programma's te twitteren. Zo zijn er allerlei hashtags ontstaan die nu vaak onlosmakelijk verbonden zijn met bepaalde programma's. Zoals #dwdd (De Wereld Draait Door), #tvoh (The Voice Of Holland) en #widm (Wie is De Mol). Oftewel, wij als kijkers hebben er zelf voor gekozen om de televisie (oude media) te vermengen met onze tablets (nieuwe media).

3. Remotely

Wilt u tijdens een actualiteitenprogramma of het journaal meer informatie over een onderwerp hebben, dan kunt u natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Veel gemakkelijker is het om met uw tablet een bezoekje aan de website Remotely.tv te brengen. Van een hele rits televisiezenders wordt hier volledig automatisch aanvullende informatie getoond die betrekking heeft op het programma dat momenteel wordt uitgezonden. Zoals de zenders Nederland 1, 2 en 3, de kanalen van RTL, SBS6, Veronica en Net5, maar ook MTV, Discovery Channel en National Geographic. Al deze kanalen worden tijdens de uitzending continu geanalyseerd. Van allerlei steekwoorden zoekt Remotely vervolgens extra informatie voor u op en toont deze op de website. Er wordt bijvoorbeeld op Wikipedia gekeken, maar ook tweets die over het programma gaan waarnaar u kijkt, ziet u hier voorbij komen. Overigens kan de website ook prima met een laptop of ander soort computer bezocht worden. Een smartphone is momenteel minder geschikt, omdat de lay-out daar nog niet geschikt voor is.

© PXimport

Via Remotely volgt u tweets en krijgt u achtergrond­informatie tijdens uw favoriete programma's.

4. Berichtenstroom

Op Remotely ziet u in de linkerkolom de programma's die momenteel op de diverse televisiekanalen worden uitgezonden. U kiest een zender, waarna in de kolom ernaast de onderwerpen verschijnen die met het programma te maken hebben. Deze berichten kunnen achtergrondinformatie bevatten, maar ook tweets zijn die de wereld ingestuurd worden. Overigens zitten er ook altijd wel wat regels in de berichtenstroom die echt niets met het televisieprogramma te maken hebben. Remotely doorzoekt bijvoorbeeld Twitter via steekwoorden, maar die hoeven niet altijd iets met het televisieprogramma te maken te hebben. Ook zijn sommige berichten wat simplistisch, zoals dat Europa een werelddeel ten noorden van Afrika is. Grote kans dat u dat ook wel weet. Remotely is nog vrij jong, dus de inhoud zal met de tijd nog wel verbeteren.

© PXimport

Soms is de uitleg van Remotely wel wat simplistisch.

5. Televisie-apps

Het gebeurt steeds vaker dat er voor populaire televisieprogramma's speciale apps ontwikkeld worden. Tijdens de uitzending kan er dan extra informatie getoond worden, zoals statistieken, foto's, filmpjes of achtergrondinformatie. Daarnaast kunt u er berichten mee op Twitter of Facebook plaatsen en zien wat anderen over het programma te melden hebben. U kunt ook stemmen op uw favoriete deelnemer in een quiz of talentenjacht. Wilt u ook tussen de wekelijkse uitzendingen door betrokken blijven, dan kunt u voorspellingen voor de komende live-uitzending doen. Zo leeft u samen met vele andere kijkers al dagenlang naar de nieuwe aflevering toe. Er kleeft wel een nadeel aan zulke specifieke apps, bedoeld voor één programma. Er kan een enorme wildgroei aan dergelijke apps ontstaan, omdat men voor elk programma een andere app kan bedenken. Al dit soort apps hebben vervolgens hun eigen specifieke en beperkte functionaliteit en vooral korte houdbaarheidsdatum: namelijk tot de serie is afgelopen.

© PXimport

Voor diverse televisieprogramma's bestaan gespecialiseerde apps (Wie is de Chef, So You Think You Can Dance, Topchef).

6. Deelnemen in de jury

Een speciale app of website zorgt voor een grotere betrokkenheid bij een programma en houdt kijkers extra aan de buis gekluisterd. Een goed voorbeeld is de app van de talentenjacht The Voice of Holland (TVOH). Met deze app kon iedereen thuis, voorafgaand aan een uitzending, voorspellen welke deelnemers er naar de volgende ronde door zouden gaan. Daarnaast was het mogelijk om tijdens de uitzending de zangprestaties van de diverse deelnemers vanuit de app te beoordelen. Voor het kijkerspubliek voelt het alsof ze echt in de jury zitten, zeker omdat de stemmers thuiscoaches genoemd worden. Omdat er met het stemmen ook nog eens punten te verdienen waren, was er een prima wedstrijdelement om nog meer mensen de app te laten gebruiken. De televisieserie is inmiddels al weer een tijdje afgelopen en de app heeft nog maar weinig nut. In het nieuwe seizoen zal deze vast nieuw leven ingeblazen worden.

© PXimport

Plaatsnemen in de jury met de app van The Voice of Holland.

7. Interactieve website

Soms is er geen speciale app, maar wel een website. Wat er op televisie gebeurt, kan namelijk volledig gesynchroniseerd worden met wat u op uw tablet ziet. Zo liggen de beide schermen pas echt in elkaars verlengde. In een talentenjacht als The Winner Is kunt u bijvoorbeeld al zien welke kandidaten er straks aan de beurt zijn en tijdens het optreden kunt u niet alleen zelf een stem uitbrengen, maar ook live zien hoe de rest van Nederland stemt. Om de beleving nog echter te maken, kunt u op een iPad links naast het adresvak tikken op het rechthoekje met een pijl erin. Kies dan de optie Zet in beginscherm. Nu is er een pictogram op het beginscherm verschenen. Start u dit op, dan wordt de website vaak volledig beeldvullend getoond.

© PXimport

Het is een website, maar de inhoud wordt realtime gesynchroniseerd met wat er op televisie gebeurt.

8. Tweede scherm zoeken

Hoe komt u er eigenlijk achter of er mooie app of een speciale website voor uw favoriete televisieprogramma bestaat? Allereerst zal er vrijwel zeker met grote regelmaat tijdens het betreffende programma de nodige aandacht aan besteed worden. Vooral als kijkers actief mee kunnen doen, bijvoorbeeld door een stem op kandidaten uit te brengen. Ook hoort en ziet u dan voor welke tablets de app geschikt is en of deze ook op smartphones te gebruiken is. Belangrijk om te weten is ook voor welke platformen de app bedoeld is: voor iOS, Android of Windows Phone. Het is slim om de sociale media goed in de gaten te houden. Het is aannemelijk dat er op Twitter en Facebook veel over gesproken zal worden.

9. Tweede scherm-websites

De NOS heeft een website, genaamd Tweedescherm.nl, waarop u tijdens grote sportevenementen terecht kunt. Door deze site in de browser van uw tablet te openen hebt u een tweede scherm. Doorgaans draait het op deze website om voetbal (eredivisie). Afgelopen jaar is de site ook tijdens de Tour de France zeer intensief gebruikt. De kans bestaat dat de NOS dat ook dit jaar weer doet. Als aanvulling op de live beelden op televisie, zijn op de website dan overzichten en statistieken te zien en kunt u er terecht voor allerlei achtergrondinformatie. Wie graag naar Eurosport kijkt, kan met de tablet op schoot terecht op NuOpEuroSport.nl. U kunt er over sport twitteren (er is wel een eigen Twitter-account vereist) en de tweets van anderen bekijken. Ook tweets, foto's en filmpjes van voetbalkenners en -commentatoren worden hier verzameld.

Veel websites die als tweede scherm dienst kunnen doen, zijn te herkennen aan de naam. Naast de twee websites die we hierboven al noemden, zijn andere voorbeelden Live.Veronicatv.nl, Live.BNN.nl en Live.Avro.nl. Afgaande op de naam, lijken deze websites niet aan één specifiek programma te zijn verbonden, maar juist aan de zender of omroep. We zouden daarom verwachten dat er telkens op de actuele uitzending wordt ingesprongen. In de praktijk blijkt dat helaas (nog) niet het geval. Op moment van schrijven ging het steeds om heel specifieke programma's. Zo kwamen wij bij de Avro uit op Wie is de Mol, dat eens per week werd uitgezonden. Op de overige dagen en uren waren er geen andere programma's live te volgen. Bij BNN was dit de Nationale IQ Test 2012, dat al meer dan een maand geleden is uitgezonden. Het is duidelijk een teken dat we met een nog erg jonge ontwikkeling te maken hebben, die zowel bij het publiek als bij de zenders nog moet inburgeren.

© PXimport

Weken na afloop was dit beeld nog steeds te zien bij BNN.

© PXimport

Tijdens en na de uitzending meespeuren op de website van Wie is de Mol.

10. Tablettelevisie

Een tablet als tweede scherm gebruiken zodat u extra informatie tijdens en na uitzendingen kunt bekijken, kan erg handig zijn. Nog leuker wordt het als u de tablet ook echt als een volwaardige televisie kunt inzetten. Nu steeds meer mensen overstappen op digitale televisie, maken kabelexploitanten het inderdaad mogelijk om ook op een tablet of smartphone mee te kijken. Zo kunt u in principe overal in huis televisiekijken en hoeft u niet per se extra televisietoestellen aan te schaffen. Er zijn wel enkele voorwaarden en ook nog wat beperkingen waar u rekening mee moet houden. Om een tablet als televisiescherm te gebruiken hebt u allereerst een abonnement op digitale televisie nodig. Maakt u nog gebruik van een analoog televisiesignaal, dan werkt het dus helaas niet. Bij digitale televisie hebt u doorgaans een zogeheten settopbox van de exploitant in bruikleen gekregen, of steekt u een CI+- of CAM-module in een kaartsleuf van de televisie. Daarnaast moet u bij dezelfde partij uw internetabonnement hebben afgesloten. U ontvangt het televisiesignaal op uw tablet namelijk via internet en niet via de settopbox of insteekmodule. Om erachter te komen welke mogelijkheden er vervolgens voor uw tweede scherm zijn, is het nodig om na te gaan bij wie u momenteel de diensten televisie en internet afneemt. Wij laten de grote exploitanten kort de revue passeren.

11. Ziggo

Hebt u een kabel- en internetabonnement afgesloten bij Ziggo, dan kunt u met uw iPhone of iPad op de belangrijkste televisiezenders afstemmen en ook nog films huren (video on demand). Een standaard televisie- en internetabonnement is al voldoende om ervan gebruik te maken. Op uw iOS-apparaat installeert u de app Ziggo TV. Televisiekijken met deze app kan alleen zolang u van uw vaste internetverbinding gebruikmaakt; via uw eigen netwerk werkt het in en om het huis. Bent u onderweg, dan kunt u dus niet via het mobiele telefoonnetwerk (3G) televisiekijken. Wel kan de app dan nog gebruikt worden om bijvoorbeeld de programmagids te raadplegen. Voor Android-tablets is momenteel alleen nog maar een app beschikbaar waarmee u de programmagids kunt raadplegen. U kunt er (nog) geen televisie mee kijken.

© PXimport

Bij Ziggo kunt u televisiekijken met een iPad of iPhone.

12. UPC

Is UPC uw kabelexploitant, dan is het nu helaas nog niet mogelijk om met uw tablet televisie te kijken. Wel hebben wij navraag voor u gedaan en UPC geeft aan dat deze dienst naar verwachting binnen enkele maanden aangeboden gaat worden. Welke mogelijkheden er precies komen en welke voorwaarden er gelden, kon men helaas niet vertellen. Dat u zowel televisie als internet bij UPC moet afnemen valt te verwachten. Of de dienst gratis of toch betaald is, blijft nog even afwachten.

13. KPN

Maakt u gebruik van KPN om digitale televisie te kijken en te internetten, dan kunt u met een tablet, maar ook via de browser op een gewone pc of laptop, televisiekijken via de dienst Interactieve TV online. Dit is gratis als u al gebruikmaakt van Interactieve TV van KPN. Zodoende kunt u overal in en om het huis televisiekijken, zonder dat u extra televisietoestellen nodig hebt. De twintig populairste zenders zijn te bekijken en uiteraard is ook de elektronische programmagids (EPG) van de partij. Televisiekijken kan ook nu alleen via uw eigen internetverbinding. Onderweg via het mobiele netwerk of via een (daadloos) netwerk van iemand anders lukt het dus niet.

Voor de iPhone, iPad en apparaten met Android stelt KPN de app KPN iTV Online beschikbaar. Ophalen kan via de betreffende app-winkel. Gebruikt u een tablet, dan kunt u televisieprogramma's bekijken, films huren en gemiste uitzendingen afspelen. Met een smartphone is dat op dit momenteel nog niet mogelijk. Wel blijven er dan nog een aantal andere handige mogelijkheden over in de app: het bekijken van de elektronische programmagids en via sociale media (Twitter en Facebook) vertellen naar welke programma's u kijkt of van plan bent te gaan kijken. Gebruikt u een laptop of pc, dan surft u naar iTVOnline.nl of KPNVandaag.nl.

© PXimport

Met KPN kunt u televisiekijken op de iPad, op een tablet met Android, of via de browser op uw computer.

14. XS4ALL

Momenteel experimenteert XS4ALL met WebTV, het streamen van live televisie via internet. Als internet- en televisieklant mag u er tijdelijk gratis gebruik van maken. Televisiekijken kan met een computer, tablet, of smartphone en u hebt er alleen een browser voor nodig, dus het hele gezin kan het waar dan ook in huis gebruiken. Ook ditmaal werkt het weer alleen zolang u in de huiselijke omgeving verkeert. Let wel: het is nog een experiment en daarom gratis. Dat houdt meteen ook in dat de werking niet gegarandeerd wordt door XS4ALL. Houd er ook rekening mee dat de dienst zomaar kan worden beëindigd of plotseling omgezet kan worden in een betaalde dienst. Overigens krijgt u uiteraard wel een melding als het niet meer gratis is en krijgt u niet direct een rekening gepresenteerd. Surf als klant van XS4ALL met uw browser naar WebTV XS4ALL om met uw tablet, smartphone of computer gratis televisie te kijken.

© PXimport

Zolang XS4ALL experimenteert, mag u als klant gratis televisiekijken via de browser.

15. Afstandsbediening

Een ander handigheidje waarvoor u een tablet of smartphone kunt gebruiken, is om deze om te toveren tot een echte afstandsbediening voor uw televisie. Sommige fabrikanten stellen hier een speciale app voor beschikbaar, zoals LG en Samsung. Omdat uw mobiele apparaat van een groot aanraakscherm is voorzien, kan het nagenoeg de letterlijke lay-out van de echte afstandsbediening overnemen. Hebt u een televisie die op internet is aangesloten, dan is het vaak ook nog mogelijk om via het virtuele (qwerty)toetsenbord van de tablet of smartphone, tekst of websiteadressen in te voeren. Dat gaat vele malen sneller en gemakkelijker dan met een gewone televisieafstandsbediening.

16. Smart TV

Samsung is een voorbeeld van een fabrikant die een app heeft gemaakt die zowel op een iPhone, iPad, als op een tablet of smartphone met Android draait. Controleer in de betreffende app-winkel wel even of uw televisietoestel ondersteund wordt. Het werkt namelijk niet met alle modellen. Contact tussen de apparaten wordt gelegd via uw thuisnetwerk. Het is daarom belangrijk dat zowel de televisie als het mobiele apparaat op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. De televisie kan draadloos op uw netwerk zitten, maar het mag ook met een netwerkkabel rechtstreeks op de router aangesloten zijn. Recente modellen televisies van Samsung zijn voorzien van Smart TV, met speciaal voor uw televisie gemaakte apps. Het overzicht van zowel beschikbare als geïnstalleerde apps kan behalve op het grote televisiescherm, nu ook op uw tablet of smartphone bekeken worden. Verder kunt u op alleen de topmodellen ook nog eens het live televisiebeeld naar het mobiele apparaat streamen.

© PXimport

Uw tablet of smartphone als afstandsbediening bij de televisie gebruiken.

17. SlingBox

Er is nog een andere manier om op een willekeurig apparaat televisie te kijken. Dat is door gebruik te maken van een kastje dat u tussen de antennekabel en de televisie plaatst. Deze SlingBox zet het televisiesignaal om in een videostream, die vervolgens op uw eigen thuisnetwerk wordt uitgezonden. Er zitten diverse aansluitmogelijkheden op een SlingBox en behalve een televisie kunt u vaak ook nog andere apparaten aansluiten, zoals een harddiskrecorder. Het is ook mogelijk om televisie te kijken vanaf welke plek ter wereld dan ook, zolang u maar over een internetverbinding beschikt en u uw eigen thuisnetwerk kunt bereiken. Met een SlingBox hoeft u dus niet meer thuis te zijn om televisie te kunnen kijken.

© PXimport

Met een SlingBox zet u het televisiesignaal om in een videostream op uw eigen netwerk.

18. SlingPlayer Mobile

Voor smartphones en tablets is de app SlingPlayer Mobile beschikbaar. Daarmee kunt u zowel via een draadloos netwerk als via mobiel internet (3G) van uw eigen televisiestream genieten. Of dat nu live is of opgenomen programma's zijn. Een groot nadeel is dat de app niet erg goedkoop is, namelijk bijna 23 euro. Daar komt nog eens de prijs van de SlingBox bovenop; tweehonderd tot driehonderd euro, afhankelijk van het model. Het is niet voldoende om alleen de app te kopen, u hebt ook de SlingBox nodig om de stream te kunnen bekijken. De app is beschikbaar voor Android, Apple, Windows Phone en nog diverse andere mobiele platformen.

© PXimport

Met de app SlingPlayer Mobile kijkt u waar dan ook ter wereld televisie via uw eigen abonnement.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten