Te weinig hdmi-poorten op je tv? Dit kan je doen...

Door: Elmar Rekers Elmar | 14 oktober 2013 09:10

How To

Tegenwoordig worden televisies standaard uitgerust met drie of meer hdmi-poorten. Voor de meeste mensen ruim voldoende om al hun apparatuur aan te sluiten. Maar wat nou als je, net als ik, aan drie hdmi-poorten niet genoeg hebt?

Er zijn twee gangbare opties waarvoor je kunt kiezen: 1 - een hdmi-schakelaar aansluiten, 2 - een draadloze hdmi-ontvanger aansluiten. Laten we eerst eens kijken naar de meest voor de hand liggende oplossing, een zogenoemde hdmi-hub.

Hdmi-schakelaar

Een hdmi-schakelaar is een kastje dat je aansluit op één van je hdmi-poorten. Zo'n hub heeft zelf meerdere hdmi-poorten (doorgaans drie tot vijf), waardoor je dus op één hdmi-aansluiting kunt schakelen tussen meerdere apparaten. Inderdaad, ongeveer hetzelfde dus als de scart-switch van vroeger.

In tegenstelling tot een scart-switch, kan je bij de aanschaf van een hdmi-schakelaar kiezen voor kastjes met stroomvoeding (actief), of systemen die zonder netstroom (passief) functioneren. Dat laatste klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar omdat hdmi complexe en tamelijk zware technologie is, raad ik je aan om toch voor een schakelaar met voeding te kiezen.

Hdmi-schakelaars zijn er vele soorten en maten.

Een hdmi-switch heeft doorgaans een knopje om van bron te wisselen of er wordt een afstandsbediening meegeleverd. Handig is een hdmi-schakelaar die automatisch van bron wisselt. De switch schakelt dan automatisch naar het apparaat dat je het laatste hebt aangezet. Mocht dat niet helemaal goed gaan, dan kun je natuurlijk alsnog zelf een bron kiezen. Een automatische hdmi-schakelaar is doorgaans niet duurder dan een handmatig model.

Draadloos hdmi

Wil je, om wat voor reden dan ook, geen hdmi-switch aan je tv hangen, dan is er nog een alternatief: whdi. Mijn voorkeur heeft het niet, maar praktisch is het wel. Een apparaat als bijvoorbeeld de Linkcast maakt gebruik van de zogenoemde whdi-technologie, die draadloos een hdmi-signaal kan versturen. Druk de draadloze verzender in de hdmi- en usb-poort van het bron-apparaat (Blu-ray-speler, gameconsole) en verbind de hoofdschakelaar aan een van de hdmi-poorten op je tv.

De Linkcast van Atlona is een draadloze hdmi-schakelaar.

De module van Linkcast kan tot vijf hdmi-apparaten verbinden. Handig dus wanneer je het aantal kabels wilt beperken. Wel moet je hierbij rekening houden met een licht kwaliteitsverlies (vooral bij het spelen van games) en ook is het signaal storingsgevoelig.