Teleurstellend Windows 8 kost Dell 80 procent van winst

Door: kristian-van-tuil | 17 mei 2013 09:23

Apps & Software

Dell heeft opnieuw teleurstellende kwartaalcijfers gepresenteerd. De winst van de overnamekandidaat kelderde liefst 79 procent.

Opnieuw heeft de Texaanse computerfabrikant Dell lagere winstcijfers bekendgemaakt. De winst over het afgelopen fiscale kwartaal kwam uit op 130 milljoen dollar, terwijl een kwartaal eerder nog 635 miljoen op de rekening werd bijgeschreven. De omzet daalde met twee procent tot 14,07 miljard dollar.

De pc-divisie krijgt de zwarte piet toegespeeld. De verkopen van Windows-machines zakte 9 procent in, terwijl het operationeel resultaat 65 procent daalde. Vooral laptops werden de voorbije maanden minder goed verkocht. Ook bij concurrenten HP en Acer zijn het met name de falende notebooks die fabrikanten in zwaar weer brengen.

Windows 8 geen recept voor succes

Financieel topman Brian Gladden van Dell wijst Windows 8 aan als hoofdschuldige voor de malaise in de pc-tak. “Windows 8 is, vanuit ons standpunt bezien, niet de katalysator voor groei geweest waarop we gehoopt hadden”, zei hij in een telefonische toelichting aan investeerders. Hij verwacht dat de vraag naar pc’s ook komende kwartalen verder zal afnemen.

Het getouwtrek rond de uitkoop van Dell, die het zwalkende bedrijf van de Amerikaanse beurs moeten halen, blijkt ook zijn weerslag op de resultaten te hebben. Dell moest afgelopen kwartaal 90 miljoen dollar extra afschrijven aan kosten die te maken hebben met de pogingen om een privaat bedrijf te worden.

De zakelijke divisie van Dell laat wisselende resultaten zien. Servers en netwerkapparatuur werden 14 procent meer verkocht, maar storageproducten vielen 10 procent terug. De dienstentak van Dell liet een groei van twee procent zien.

Dell vindt de zakelijke divisie en de bijbehorende services enorm belangrijk, omdat het op termijn de rol van melkkoe moet overnemen, een rol die nu nog bij de pc-tak ligt.

Michael Dell blijft pers mijden

Net als bij de vorige presentatie van kwartaalcijfers was CEO Michael Dell niet present. Aan andere aanwezige bestuurders konden gisteravond geen vragen worden gesteld over de aanstaande overname door Silver Lake Partners, een deal waarmee 24,4 miljard dollar gemoeid is en die Michael Dell in het zadel houdt als topman.

Mogelijke kaper op de kust is een miljardair Carl Icahn, die naar verluidt samen met hedgefonds en grootaandeelhouder Southeastern Asset Management een hoger bod op Dell voorbereidt. Mocht het bestuur een nieuw bod van Icahn accepteren en Silver Lake Partners de deur wijzen, dan zal oprichter Michael Dell afscheid nemen van het bedrijf.

Donkere wolken

Eén van de gevolgen van de naderende overname is dat lopende investeringen op een lager pitje komen te staan. Nieuwe risicovolle projecten, zoals de OpenStack publieke cloud waaraan Dell al jaren werkt, dreigen te worden geschrapt.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Teleurstellend Windows 8 kost Dell 80 procent van winst

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.