Televisie via de pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juni 2011 15:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Computerschermen zijn tegenwoordig uitstekend geschikt om televisieprogramma's weer te geven. Dankzij internet beschikt u hierbij over talloze online mogelijkheden, maar u sluit ook net zo gemakkelijk de traditionele kabel op uw systeemkast aan. Lees snel verder om te weten hoe u de leukste tv-fragmenten bekijkt op uw desktop-pc of notebook.

1. Uitzending Gemist

De gemakkelijkste manier om op uw computermonitor naar televisie-uitzendingen te kijken, is door gebruik te maken van een internetdienst. De website van Uitzending Gemist is hier een uitstekend voorbeeld van. U vindt er duizenden afleveringen van programma's die op de publieke netten zijn uitgezonden. Het gaat daarbij zowel om oud als om nieuw materiaal. Een pluspunt is dat uitzendingen die op televisie zijn verschenen, direct worden doorgeplaatst naar de website. Ga naar Uitzending Gemist en bestudeer de beginpagina. U ziet onder meer welke afleveringen populair zijn. Recent toegevoegde televisieprogramma's worden apart gemeld. Als u iets specifieks zoekt, gebruikt u de zoekfunctie rechtsboven in beeld. Verder zijn er mogelijkheden om te sorteren op zender, genre, omroep, dag en titel. Er wordt aan een nieuwe versie van Uitzending Gemist gewerkt. U kunt vast een kijkje nemen op Beta Uitzending Gemist. Het uiterlijk is iets moderner en de video's worden aangeboden in een betere kwaliteit. Daar staat tegenover dat het archief vooralsnog alleen uit programma's bestaat die na 1 juli 2010 zijn uitgezonden.

In de bètaversie van het vernieuwde Uitzending Gemist is de vormgeving gemoderniseerd.

2. Silverlight

Filmpjes op Uitzending Gemist kunt u afspelen met Flash of Silverlight. Met de laatstgenoemde mediaspeler ondervindt u de minste problemen en kunt u alle programma's soepel bekijken. Bezoek de website Silverlight en klik bovenaan op Get Started. Kies aan de rechterkant voor de blauwe knop INSTALL NOW en voer het exe-bestand uit. Klik vervolgens op Nu installeren en wacht tot het proces is voltooid. Op de nieuwe website van Uitzending Gemist klikt u eerst rechtsboven op Instellingen, waarna u de optie Silverlight selecteert. Bevestig met Opslaan en Sluiten.

Gebruik voor het afspelen van video's de mediaspeler Silverlight.

3. Afleveringen bekijken

Hebt u een interessante serie of documentaire gevonden? Klik dan op Bekijk of op de titel van het betreffende programma. Vervolgens wordt er direct een webvideo gestart, maar voordat het daadwerkelijke programma begint verschijnt meestal eerst nog een advertentiefilmpje in beeld. Ga met de muisaanwijzer op het beeld staan en geef een dubbelklik. U bekijkt de webvideo nu op volledige schermgrootte. Als u met de muis beweegt, krijgt u opties in beeld waarmee u het filmpje kunt pauzeren of door kunt spoelen. Verder regelt u het volume en schakelt u desgewenst de ondertiteling in. Hapert uw beeld? Mogelijk is uw internetverbinding niet snel genoeg of vindt er te veel dataverkeer plaats. Mogelijk helpt het als u de beeldkwaliteit wat lager zet. Ga met de muis in het kader van de webvideo staan en navigeer naar het vierkantje, rechtsonder in beeld. Kies in het uitrolmenu voor de optie Instellingen. Hier kunt u de videokwaliteit, die standaard op Hoog staat, aanpassen naar Normaal of Laag. Eventueel geeft u aan dat u de ondertiteling standaard wilt inschakelen, mits die voor de betreffende uitzending aanwezig is. Controleer of de haperingen zijn verholpen door opnieuw op het vierkantje te klikken. Kijkt u via de oude versie van Uitzending Gemist? Klik dan rechtsboven in het dialoogvenster op Instellingen. Geef vervolgens aan of u over een snelle of langzame internetverbinding beschikt en bevestig met Sla op.

U geeft zelf aan in welke kwaliteit u de video wilt bekijken.

4. Mobiel gebruik

Als u een smartphone hebt met een internetabonnement, kunt u ook onderweg gebruikmaken van Uitzending Gemist. Surf naar http://m.uitzendinggemist.nl en gebruik de pictogrammen bovenaan om leuk materiaal te vinden. U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op de zoekfunctie of het aanbod sorteren op alfabet. Klik op Bekijk uitzending om het gekozen programma te starten. Er is ook een iPhone-app van Uitzending Gemist, die u gratis kunt downloaden in de App Store van iTunes. De bediening werkt min of meer hetzelfde als die van de mobiele website. Onder Uitgelicht staan de programma's die extra aandacht verdienen. U ziet verder welk materiaal nieuw is en welke programma's het beste worden bekeken. Desgewenst deelt u de afleveringen met uw vrienden, via Twitter, Facebook, Hyves of e-mail.

Ook met een smartphone hebt u toegang tot het volledige online tv-archief.

5. RTL XL

Ook RTL biedt een dienst waarmee u programma's online terug kunt kijken. Helaas is niet het volledige aanbod gratis en dient u voor sommige uitzendingen te betalen. Bekende tv-programma's als GTST, RTL Nieuws, Het Zesde Zintuig, Voetbal International en All You Need Is Love bekijkt u echter zonder af te rekenen. U controleert gemakkelijk of uw computer geschikt is om de videodienst te gebruiken. Surf naar RTL en klik op Doe nu de Systeemcheck. Ziet u vier groene vinkjes? Dan hoeft u niets meer te doen. Als er iets ontbreekt, moet u de aanwijzingen op het scherm bestuderen. RTL Gemist gebruikt Silverlight om webvideo af te spelen. U bezoekt het videoarchief door naar RTL te surfen. Klik op Bekijk uitzending om een aflevering te starten. De bedieningsfuncties bereikt u door met de muisaanwijzer in het videokader te bewegen. U stelt zo onder meer het volume in en kiest desgewenst voor een weergave op een volledig scherm. Daarnaast is er de mogelijkheid om een lagere of hogere bandbreedte te selecteren, zodat u een betere verbinding krijgt. RTL is in mobiele browsers te bereiken op http://m.rtlxl.nl. Daarnaast is er een app voor de iPad beschikbaar. Een voordeel van het gebruik van deze tablet is dat u er razendsnel mee door het aanbod kunt bladeren.

Hoewel niet alles wat RTL aanbiedt gratis is, kunt u aardig wat programma's kosteloos terugkijken.

De app voor de iPad werkt erg prettig, zodat u op het tablet snel langs alle beschikbare programma's navigeert.

0 Reactie(s) op: Televisie via de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.