Test 10 draadloze printers

Door: Jeroen Boer | 12 oktober 2011 13:43

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7

Hoe compact een printer ook is, het blijft een relatief groot apparaat. Zeker als het om een all-in-one-printer gaat. Het is daarom prettig als u het apparaat kunt neerzetten waar u wilt, zodat hij bijvoorbeeld uit het zicht staat of op een plek waar iedereen er ongestoord bij kan. Wij testen tien all-in-one-printers die u dankzij wifi kunt aansluiten op het netwerk, en overal in huis kunt neerzetten.

De top 3 beste all-in-one-printers van dit moment

Een printer neerzetten waar u wilt klinkt leuk, maar in de praktijk moet u de printer natuurlijk wel aansluiten op uw computer(s). Printers die alleen een usb-verbinding hebben zult u dicht bij een pc moeten zetten, of iedereen moet heel onhandig met zijn notebook naar de printer toegaan om te printen. Met een netwerkprinter bent u al een stuk flexibeler, al zult u wel een netwerkkabel naar de printer toe moeten krijgen. Een powerline-adapter kan wellicht een oplossing zijn als u al een prima printer hebt. De handigste oplossing als u een nieuwe printer wilt aanschaffen, is echter een exemplaar dat is voorzien van een wifi-module. U meldt de printer net zoals een notebook aan op uw draadloze netwerk, en de printer is vervolgens bruikbaar voor alle computers die met het netwerk verbonden zijn. Uiteraard kunt u de printer nu overal neerzetten waar uw draadloze netwerk bereik heeft.

Selectie

Wij hebben een selectie gemaakt van tien modellen. De overeenkomst is dat het allemaal all-in-one-printers zijn met een wifi-module. Toch zijn er belangrijke verschillen, want in het testveld bevinden zich zowel inkjet- als laserprinters. Eén model kan zelfs in A3 afdrukken. Zes modellen zijn voorzien van een sheetfeeder, zodat u een stapeltje papier automatisch kunt scannen of kopiëren. Omdat de geteste producten erg divers zijn, geldt dit ook voor de straatprijzen. De goedkoopste printer kost ongeveer 125 euro terwijl voor de duurste 452 euro betaald moet worden. Bij het uitdelen van de keurmerken hebben we dan ook weinig rekening gehouden met de aanschafprijs en vooral gelet op afdrukkwaliteit en opvallende mogelijkheden. De in het artikel vermelde straatprijzen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen van diverse winkels op het moment van schrijven van dit artikel. Naast de aanschafprijs zijn uiteraard ook de afdrukkosten van belang. We hebben voor iedere printer de kostprijs per pagina berekend op basis van de door de fabrikant opgegeven capaciteit van de toner- of inktcartridges bij vijf procent dekking. Bij het berekenen van de prijs voor een afdruk in kleur zijn we enkel uitgegaan van de basiskleuren cyaan, magenta en geel. Eventuele extra fotokleuren hebben we apart meegenomen in de kostprijsberekening. In de afdrukkosten hebben we verder de kosten van het papier zelf meegenomen en hier één cent per afdruk voor gerekend.

Testprocedure

De tien printers hebben dezelfde testprocedure ondergaan. We hebben de printers allemaal opgenomen in hetzelfde draadloze netwerk waarbij we niet tegen problemen aangelopen zijn. Het verbinden van een draadloze printer is dus geen probleem. Uiteraard hebben we gelet op het uiterlijk en het bedieningsgemak (zoals de indeling van de toetsen op het bedieningspaneel) van de printers. De printsnelheid hebben we voor zowel één pagina als voor een document dat bestaat uit tien pagina's gemeten. Ook hebben we gemeten hoeveel tijd het kost om een A4-foto af te drukken. Andere snelheden waarin we geïnteresseerd zijn, zijn de scansnelheden en kopieersnelheden. We gebruikten diverse documenten en afbeeldingen om de afdrukkwaliteit te beoordelen en hebben hierbij gelet op kleur, scherpte en tekstweergave. Tot slot hebben we het stroomverbruik gemeten tijdens gebruik en in rust.

Wat is WPS?

Voordat u kunt printen met een draadloze printer moet u hem eerst aan uw draadloze netwerk koppelen. Wie niet in de gelegenheid is om de configuratie eerst bedraad te voltooien, zal gelijk een koppeling moeten maken met het wifi-netwerk. Het ingeven van een lang (en veilig) wachtwoord is zelfs op een aanraakscherm niet altijd een pretje. Gelukkig is er WPS, dat op de meeste draadloze printers ondersteund wordt. WPS is een afkorting van Wi-Fi Protected Setup. Kort gesteld moeten alle apparaten die het WPS-logo dragen voldoen aan een aantal eisen om een draadloze verbinding eenvoudig te beveiligen met encryptie. Routers met WPS zijn hiervoor meestal uitgerust met een knop, die we ook op sommige printers terugvinden. Anders zult u in het menu naar WPS moeten zoeken. Door op zowel de router als de printer de knoppen in te drukken of WPS te activeren, wisselen de apparaten een encryptiesleutel uit en beveiligen ze zonder verdere tussenkomst de draadloze verbinding. Handig dus, alleen uw router moet wel WPS ondersteunen, en in de praktijk werkt WPS niet altijd even soepeltjes. Alle geteste printers kunnen met WPS omgaan.

1 Reactie(s) op: Test 10 draadloze printers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juni 2017 17:48 IvanKazakov
  Dus, Brother is niet echt iets voor ons!…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.