Test: 14 slimme producten van de Action

Door: Lorenzo Jepma | 07 september 2020 12:29

Action schap
Review

Nadat partijen als Philips, Ikea en Trust al een duit in het zakje deden wat betreft het ‘slim’ maken van je huis, kwam discounter Action eind 2019 ook met een eigen lijn smarthome-producten op de markt. Met het LSC Smart Connect-assortiment tracht de van oorsprong Nederlandse winkelketen goedkope opties te bieden voor je slimme huis. Tijd om te kijken hoe je deze producten installeert en hoe ze zich verhouden ten opzichte van andere producten op de markt.

De discounter Action heeft een vrij breed smart assortiment slimme producten op de markt gebracht, onder de naam LSC Smart Connect. De keten komt met een vrij groot aantal slimme lampen. Het introduceert niet alleen een simpel slim ledlampje maar heeft gelijk vijf verschillende soorten slimme filament-ledlampen (dat zijn lampen die op ouderwetse gloeilampen lijken) in het assortiment. Daarnaast zijn er twee soorten multicolor-ledlampen beschikbaar en een multicolor-spotlamp met GU10-fitting. Verder zijn er een plafonniere en een slimme ledstrip te verkrijgen.

Naast het lampen-assortiment zijn er ook een sirene, een bewegingsmelder, een deursensor, een afstandsbediening en een slimme stekker opgenomen in deze reeks. Je kunt dus niet alleen je huis slim verlichten, er zijn ook andere mogelijkheden om je huis slimmer te maken. Dit maakt de verzameling smart-producten van Action een vrij compleet pakket.

Al deze producten zijn aan te sturen via een app op je smartphone of tablet. Je vindt het complete assortiment op www.lsc-smartconnect.com.

Testprocedure

We hebben veertien van de in totaal vijftien LSC Smart Connect producten aangeschaft en thuis getest. Verschillende combinaties van producten zijn geprobeerd. De lampen en sensoren zijn in totaal twee kamers geplaatst. Dit is gedaan om te kijken hoe de producten samenwerken in dezelfde, maar ook in twee verschillende ruimtes. Alle producten zijn toegevoegd aan de bijbehorende app en waar mogelijk ook aan de afstandsbediening. Ook is waar mogelijk elk scenario, thema en schema geprobeerd om alle functionaliteiten in kaart te brengen.

Installatieprocedure en app

De installatie van de producten is vrij eenvoudig. De instructies beginnen allemaal op dezelfde manier. Allereerst dien je de app te installeren via de Play Store, App Store of de bijgeleverde QR-code. Maak eerst een account aan. Vervolgens moet je elk product toevoegen. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar de app geeft ook nog een duidelijke instructie. Daarna zet je de apparaten aan. De lampen zullen knipperen en zijn daarna klaar voor gebruik. De andere apparaten, zoals de deursensor en sirene, zul je eerst moeten resetten via een knop op het apparaat.

Vervolgens kun je de apparaten bedienen in de app. Je zult waarschijnlijk per lamp en sensor een kleine firmware-update moeten doen. Deze update duurt zo'n tien seconden.

Om de lampen aan de afstandsbediening te linken moet je de lampen een keer aan- en uitzetten. Vervolgens gaan de apparaten gedurende twintig seconden in ‘learning mode’. Houd vervolgens de aan-knop op de afstandsbediening ingedrukt, die zal drie keer knipperen wanneer de paring geslaagd is. Nu heb je de mogelijkheid om de lampen in en uit te schakelen, groepen te maken of de helderheid en kleur aan te passen.

Automatisering

Via de applicatie LSC Smart Connect zijn er verscheidene mogelijkheden voor automatisering. Je kunt per lamp of per groep bepaalde instellingen maken. Via de app maak je groepen aan tussen de lampen. Hier kun je onderscheid maken in de ruimte waarin je de lampen geplaatst hebt, zoals de woonkamer, slaapkamer etc. Zo kun je de lampen op verschillende momenten automatisch aan en uit laten gaan. Dit kun je bijvoorbeeld laten afhangen van het tijdstip of het weer.

In de app heb je ook de mogelijkheid om scenario’s in te stellen. Met zo’n scenario kun je bepaalde acties aan elkaar koppelen. Wanneer je zowel de sirene als de deursensor in de app hebt staan, kun je hiermee een scenario maken dat als volgt werkt: is de deur open, dan gaat de sirene af. Ideaal voor als je op vakantie gaat!

App
Door scenario’s toe te voegen, kun je acties automatiseren.

Spraakbediening

De smarthome-producten zijn ook met je stem te besturen. De apparaten hebben ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa. Log in op je Google Home- of Alexa-account en link de LSC-producten aan je dienst naar keuze. Via Smart Life kun je inloggen met het account dat je hebt aangemaakt om de LSC Smart Connect-app te gebruiken. De smarthome-producten zijn nu aan te sturen met je stem. Je kunt bijvoorbeeld de lampen dimmen, aanzetten of van kleur laten veranderen.

IFTTT

De scenario’s en schema’s kunnen ook worden ingesteld via IFTTT (If This Then That). Dit platform maakt het mogelijk om verschillende smarthome-apparaten met elkaar te verbinden. Zo kun je je producten van LSC ook verbinden met producten van andere merken, bijvoorbeeld de Philips Hue-producten. In de app IFTTT zijn al verschillende voorgeprogrammeerde ‘applets’ aanwezig waarmee je leuke dingen kunt instellen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld al je lampen uitschakelen zodra je het huis verlaat of een lamp laten knipperen als je een e-mail ontvangt. Je kunt dit soort scenario’s en voorwaarden zelf bepalen en instellen.

Afstandsbediening

Zoals eerder beschreven wordt het lampen-assortiment aangevuld met vijf andere producten, namelijk accessoires en sensoren. Het eerste product is de afstandsbediening. Dit is een vrij simpel model met een aan/uitknop en twee knoppen voor het instellen van de helderheid. Hij werkt binnen tot op twintig meter en wordt aangeleverd met twee AAA-batterijen. De afstandsbediening werkt overigens alleen met de lampen, of lampen die via de slimme stekker zijn aangesloten. Je kunt de helderheid van de lampen die je met de slimme stekker hebt aangesloten niet aanpassen: deze lampen kun je alleen aan- en uitzetten. Helaas zijn de sensoren helemaal niet met de afstandsbediening te besturen. Het linken van de lampen aan de afstandsbediening werkt soms overigens een beetje moeizaam: de afstandsbediening detecteert de lampen niet altijd. Dit is op te lossen door de lamp in kwestie driemaal aan en uit te zetten.

Deursensor

De deursensor bestaat uit twee elementen die makkelijk met een plakstrip op de deur te bevestigen zijn. In eerste instantie lijkt dit een vrij nutteloze toevoeging. De sensor registreert alleen wanneer de deur open en dicht gaat en laat dit via de app weten. Je zult de sensor meer betekenis moeten geven door middel van de scenario’s en het linken aan andere apparaten. Je lampen aan laten gaan zodra je de deur opent is wel erg handig! De sensor is dus alleen een aanvulling het assortiment.

Sirene

De sirene in het LSC-assortiment is er een van 110 decibel, in te stellen op drie standen. Met die standen bepaal je de hoogte van het geluid. Je kunt via de app instellen of het alarm geluid, licht of beide geeft. Onze ervaring is dat het geluid niet heel luid is. Je hoeft niet in dezelfde ruimte te zijn wanneer die afgaat, maar we denken dat de buren het alarm ook niet zomaar horen.

Bewegingssensor

Zowel de sirene als de deursensor zijn te koppelen aan de bewegingssensor. Die bewegingssensor kwam verreweg als slechtste uit onze test. Tijdens het testen is de sensor in een hoek van de kamer geplaatst, naast de deur. De sensor registreerde echter geen bewegingen. Die beweging werd alleen geregistreerd wanneer de sensor in de hand werd omgedraaid. De sensor zou via de app aangeven of er weinig of veel beweging is gedetecteerd, dit was hierdoor helaas niet te testen.

Update: Action heeft ter kennis gebracht dat er een nieuwe versie van de bewegingsmelder aankomt. Deze zou ergens in mei of juni van dit jaar in de winkel moeten liggen. Deze versie van de bewegingssensor zal over een oplaadbare batterij beschikken die rechtstreeks via micro-usb op te laden is. Daarnaast wordt de detectiehoek uitgebreid naar 150 graden. Wanneer we de nieuwe versie in handen hebben gehad, komen we hier uiteraard op terug.

Update 2: Wij zijn hier tot op heden nog niet over ingelicht. Het coronavirus zou een rol kunnen spelen in deze vertraging

Slimme stekker

De slimme stekker is wel nog een welkome toevoeging. Met deze stekker zorg je producten die normaal niet met een app te bedienen zijn, via de Smart Connect-app bediend kunnen worden. Je kunt op deze manier een oude bureaulamp of je koffiezetapparaat op afstand in- en uitschakelen.

LSC Smart Connect deursensor

Prijs
€ 9,95
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Detecteert uitstekend
 • Minpunten
 • Alleen te koppelen via scenario’s of IFTTT
Deursensor

LSC Smart Connect bewegingsmelder

Prijs
€ 9,95
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Minpunten
 • Detecteert niet goed
Beweginsmelder

LSC Smart Connect afstandsbediening

Prijs
€ 9,95
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Simpel design
 • Mogelijkheid om lampen te dimmen
 • Minpunten
 • Alleen te koppelen aan de lampen

LSC Smart Connect slimme stekker

Prijs
€ 8,49
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig te installeren
 • Integreert oudere apparaten
 • Minpunten
 • Kan alleen aan of uitschakelen
Slimme stekker

LSC Smart Connect slimme sirene

Prijs € 8,49
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Te koppelen aan andere sensoren
 • Keuze uit geluid en licht
 • Minpunten
 • Relatief zacht geluid
Slimme sirene

Filamentlampen

LSC levert verschillende slimme lampen. Er zijn vijf soorten slimme filamentlampen. Dit zijn allemaal goudkleurige ledlampen, waarvan je de helderheid en kleurtemperatuur kunt aanpassen via de app. Een lamp heeft een E14-fitting, de rest een E27-fitting. Het uiterlijk verschil: de een is rond en de ander is spitser qua vorm. De lampen hebben een erg mooie warme gloed, vooral wanneer je de kleurtemperatuur aanpast. Sommige lampen lijken niet of minder mee te veranderen dan andere lampen in dezelfde groep. Wanneer je een groep hebt aangemaakt en de helderheid aanpast, gaan in sommige gevallen niet alle lampen op hetzelfde niveau mee.

Je hebt veel opties wat betreft scenario’s. Zo kun je de lampen op bepaalde tijdstippen laten aangaan of uitschakelen. Helaas kun je via de app niet instellen dat de lampen in de ochtend bijvoorbeeld langzaam aangaan, waarbij de helderheid langzaam wordt opgebouwd. Dit geldt overigens voor alle lampen uit het assortiment.

Multicolor-ledlamp

Naast de filamentlampen zijn er drie multicolor-ledlampen. Deze zijn er in een E14, E27 en GU10-uitvoering. De GU10-versie hebben we helaas niet kunnen testen. Opvallend is dat deze RGB-lampen eigenlijk een best groot kleurbereik hebben. Net als bij de andere lampen kun je scenario’s en schema’s instellen. Bij deze lampen kun je ook thema’s instellen waarbij de kleur na enkele seconden verandert. De app heeft zelf al een rits aan thema’s, maar je kunt er ook voor kiezen om het kleurverloop zelf te bepalen en je eigen thema te maken.

Multicolor-ledstrip

Het instellen van een kleurverloop kan ook bij de multicolor-ledstrip. De lage prijs van nog geen twee tientjes maakt dit echt een hele goede deal. Alternatieve multicolor-ledstrips met 1500 lumen kosten meestal ongeveer het dubbele. De lengte van vijf meter is genoeg led-strip om achter je televisie te plaatsen voor een mooi licht-effect, of om bijvoorbeeld op een kast, plank of wand mooi uit te lichten. De strip kan mooi warm wit licht en allerlei andere kleuren weergeven.

Plafondlamp

De laatste toevoeging is er in de vorm van de plafonnière. Deze plafondlamp van 1400 lumen geeft mooi warm en wit licht. Ook een voordeel is dat de lamp instellingen onthoudt. Wanneer jij de helderheid of de kleurtemperatuur aanpast, zal de lamp deze instellingen behouden wanneer je het apparaat uitzet. Een kleine kanttekening is dat de lamp niet de juiste gaatjes heeft voor directe montage op een centraaldoos.

LSC Smart Connect slimme filament-ledlamp

Prijs
€ 7,95, € 8,95 en € 9,95
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Mooie warme kleur
 • Groot assortiment
 • Zuinig
 • Minpunten
 • Niet iedere lamp verandert mee
filament-lamp

LSC Smart Connect slimme multicolor ledlamp

Prijs
€ 7,95
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Kleurbereik
 • Instellen van thema’s
 • Minpunten
 • Geen

LSC Smart Connect slimme multicolor ledstrip

Prijs
€ 19,95
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Lengte
 • Thema’s en scenario’s
 • Minpunten
 • Geen
ledstrip

Plafondlamp

Prijs
€ 16,95
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Slaat instellingen op
 • Warme kleurtemperatuur
 • Minpunten
 • Gaatjes passen niet
Plafondlamp

Tuya-platform

Veel smart-producten die we kennen, zeker verlichting, werken door middel van een bridge of een hub. Via deze bridge koppel je de slimme producten aan jouw thuisnetwerk en internetverbinding. De geteste Action-producten werken direct op een wifi-verbinding (2,4 GHz). Dit heeft echter wel invloed op de betrouwbaarheid van de producten. Een bridge is namelijk in staat om instellingen zoals tijdschema’s lokaal op te slaan. Wanneer de internetverbinding uitvalt of even stoort, zal de bridge alle regels die jij hebt ingesteld nog steeds onthouden. Heb je bijvoorbeeld ingesteld dat je elke avond rond 18:00 de lampen in de woonkamer aan wilt hebben? Dan zal dit blijven gebeuren, ondanks dat de verbinding is verbroken. Aangezien de Action producten op wifi in combinatie met relatief eenvoudige chips werken, zullen bij uitvallen van de verbinding, jouw vooringestelde regels ook verdwijnen.

De bijbehorende app en de (software op de) wifi-microcontroller in de slimme producten is ontwikkeld door Tuya. Dit is een Chinees cloudplatform voor smarthome-producten. Ook andere fabrikanten maken gebruik van Tuya-technologie. Zo kun je bijvoorbeeld de apps HiHome Smart of Woox home gebruiken voor de bediening. Al deze apps hebben een andere naam en een ander logo, maar zijn gemaakt op dezelfde architectuur en werken hetzelfde. Tuya gebruikt na een firmware-upgrade encryptie voor al het verkeer tussen apparaten, app en de achterliggende clouddienst.

Conclusie

Een ding is zeker: er had makkelijk bij elk product de prijs als pluspunt vermeld kunnen worden. Action biedt uiterst goedkope opties en een vrij compleet pakket. De deursensor, sirene en afstandsbediening werken leuk samen met de lampen. De bewegingssensor laat wel erg te wensen over. De lampen presteren erg goed en de led-strip is qua prijs-kwaliteitverhouding absoluut aan te raden. Daarnaast is het mogelijk om deze goedkopere producten via IFTTT te integreren met andere slimme apparaten die je al in huis hebt. Ze zijn ook nog eens te besturen met je stem via Google Assistent of Amazon Alexa.

De app biedt voldoende opties om kleur, helderheid en andere instellingen te veranderen. Voor een perfecte afstelling zul je echter wel zelf scenario’s moeten creëren of extra functionaliteit moeten zoeken in apps als IFTTT.

Hoe dan ook is LSC Smart Connect dankzij de lage prijs een uitstekende set om eens te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met een slim huis. Al schaf je maar een lampje aan, je kunt je er wat dat betreft niet echt een buil aan vallen. De LSC Smart Connect-producten van Action kunnen in ieder geval niet afgedaan worden als prullaria.

Action tabel
Klik op de tabel voor een grotere versie.

2 Reactie(s) op: Test: 14 slimme producten van de Action

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2020 20:13 Ruud Arnold
  Het enige dat echt vervelend is, is dat niet alles te verkrijgen is in de Action winkels. De slimme stekkers zijn niet te vinden, deze zoek ik nl sinds enkele maanden en in verschillende winkels. Jammer, want het is een goed product.
  Als de verkrijgbaarheid verbetert, dan is het een aanrader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2020 16:52 Buur
  Ah weer een reeks nutteloze artikelen die na 3 maanden in de prullenbak verdwijnen. Het moet en zal ons toch een keer lukken om die Aarde onleefbaar te maken! We zijn er bijna! Bedankt Action!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.