Test: 8 supersnelle routers

Door: Vincent Ossewaarde | 18 januari 2012 12:01

Overige elektronica

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

De tijd van trage modemverbindingen die we alleen actief maakten als we daadwerkelijk wilden internetten, ligt ver achter ons. Bijna iedereen heeft beschikking over breedbandinternet dat altijd beschikbaar is. Maar gewoon snel is soms niet meer genoeg. Met nieuwe technieken als VDSL, glasvezel en snelle kabelnetwerken worden snelheden behaald die tot voor kort onmogelijk leken. Om optimaal van zo'n supersnelle verbinding te genieten, moet u natuurlijk wel een snelle router in huis halen. Wij testen deze keer routers met juist deze insteek.

Snel internet komt tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Snelheden rond zo'n 20 Mbit/s zijn bij veel providers normaal en behoren tot de onderkant van de markt. Een beetje kabelverbinding kan tegenwoordig al 120 Mbit/s aan, en VDSL gaat momenteel tot zo'n 40 Mbit/s. Glasvezel zit momenteel op 100 Mbit/s, maar de plannen voor snelheden als 500 Mbit/s liggen al klaar. Bovendien wordt glasvezel afgemonteerd met een gigabit-netwerkaansluiting, dus zelfs gigabit zou mogelijk moeten zijn. De glasvezelverbindingen winnen aan populariteit voor thuisgebruik omdat steeds meer steden 'verglaasd' worden. Voorheen waren routers en internetmodems snel genoeg om de meeste internetverbindingen optimaal te gebruiken. Met de komst van de snelle internetverbindingen is het tijd geworden om uw draadloze router ook aan de internetkant eens kritisch te bekijken. De verschillende merken brengen telkens nieuwe producten uit en passen hun aanbod supersnel aan de nieuwe ontwikkelingen in de markt aan. We vinden dan ook bij bijna alle merken routers in het topsegment die met snelle chips moeten zorgen voor veel bandbreedte. We hebben regelmatig modellen van verschillende fabrikanten getest. Het valt daarom op als we opeens nieuwe features geïntroduceerd zien worden bij nieuwe typen routers. Eén van de nieuwste technieken is de zogenaamde three stream-techniek (ook wel 3x3 genoemd). Het is een nieuwigheidje om verbindingen op 5 GHz nóg sneller te maken, van 300 Mbit/s naar 450 Mbit/s. Deze nieuwe techniek werkt alleen voor apparaten die via 5 GHz-frequentie verbonden zijn en het gaat om een theoretisch maximum, dus dit zal in lang niet alle gevallen gehaald worden.

Onze test

De routers in onze test zijn allemaal voorzien van gigabit-ethernet voor snelle gegevensuitwisseling. Goedkopere modellen halen niet meer dan 100 Mbit/s, terwijl de routers in deze test het tienvoudige zouden moeten kunnen halen. Het tienvoudige is voor puur internetten niet noodzakelijk, maar de router moet wel flink sneller kunnen dan 100 Mbit/s. De snelste internetabonnementen zijn immers al 120 Mbit/s en bij toekomstig glasvezel met 500 Mbit/s willen we niet beperkt worden door onze router. We hebben bij de selectie van de routers vooral gekeken naar routers die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een (toekomstige) glasvezelverbinding. Dat wil niet zeggen dat iemand met een ADSL-aansluiting met veel minder bandbreedte automatisch kan doorbladeren naar de volgende pagina's: de routers zijn natuurlijk ook prima geschikt voor een 'bescheiden' internetaansluiting tussen de 8 en 25 Mbit/s, en zo bent u vast klaar voor een update.

U bent van ons gewend dat we routers grondig en onafhankelijk aan de tand voelen. Voor deze test hebben we ons vooral gericht op de snelheid van het WAN naar LAN. We hebben de situatie van snel internet nagebootst door een apparaat te koppelen aan de WAN-internetpoort met een gigabit-verbinding. Via een client met gigabit hebben we zo snel mogelijk data verzonden door de router. Voor de tests hebben we gebruikgemaakt van Iperf, een algemeen geaccepteerde tool om betrouwbaar bandbreedtes te testen. Iperf stuurt gedurende een vooraf opgegeven periode een stroom van data van het ene station naar het andere. Op beide zijden wordt gemeten hoe lang het duurt voordat de data aankomt. Om de tests zo betrouwbaar mogelijk te maken, zijn we de test gestart met een rechtstreekse koppeling tussen de server en de client. Hiermee hebben we gecontroleerd of alle kabels wel geschikt zijn voor gigabit-ethernet en of er mogelijk software in de weg zat om betrouwbaar te kunnen testen. Gedurende de tests hebben we de routers zo veel mogelijk 'factory default' gelaten. U gaat waarschijnlijk immers ook niet massaal de MTU-instellingen of fragment size aanpassen. We hebben een uitzondering gemaakt voor routers waar automatische bandbreedtedetectie was ingeschakeld: onze setup kan deze detectie verstoren en dat zou leiden tot oneerlijke testresultaten. Op elke router waar dit mogelijk was hebben we de firewall uitgeschakeld om te zien of dit significante verschillen opleverde in de gemeten snelheden.

Snelheid over wifi

In deze test hebben we ons vooral gericht op de snelheid van het verkeer van WAN naar LAN. We hebben de ingebouwde switch op de proef gesteld door zoveel mogelijk gegevens uit te wisselen in een vaste tijdspanne, ervan uitgaande dat u met een kabel verbonden bent met de router en zoveel mogelijk gegevens uitwisselt met het internet. In de praktijk werken de meeste gebruikers niet alleen bekabeld, maar vooral ook draadloos. Laptops worden soms zelfs niet eens meer uitgerust met een netwerkpoort, omdat draadloos werken de de facto standaard begint te worden. Als we kijken naar de resultaten van onze test, dan valt op dat sommige routers zelfs op het bekabelde deel van internet naar het interne netwerk, minder snel zijn dan hun theoretisch maximale doorvoersnelheid op het draadloze netwerk. De NETGEAR (WNDR4000) heeft een theoretische doorvoersnelheid van 450 megabit, maar haalt op het bekabelde netwerk slechts 250 Mbit/s verkeer richting internet. Dat wil niet zeggen dat u niets hebt aan een router met goede specificaties voor het draadloze netwerk, want u kunt natuurlijk ook lokaal bestanden naar een andere pc kopiëren. De routers die een hoge doorvoersnelheid aanbieden voor 802.11n zijn verder prima apparaten en nieuwe firmwareversies kunnen de doorvoersnelheid op een later moment verbeteren.

0 Reacties op: Test: 8 supersnelle routers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord