© PXimport

Test: 8 supersnelle routers

Geplaatst: 18 januari 2012 - 10:01

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Vincent Ossewaarde

De tijd van trage modemverbindingen die we alleen actief maakten als we daadwerkelijk wilden internetten, ligt ver achter ons. Bijna iedereen heeft beschikking over breedbandinternet dat altijd beschikbaar is. Maar gewoon snel is soms niet meer genoeg. Met nieuwe technieken als VDSL, glasvezel en snelle kabelnetwerken worden snelheden behaald die tot voor kort onmogelijk leken. Om optimaal van zo'n supersnelle verbinding te genieten, moet u natuurlijk wel een snelle router in huis halen. Wij testen deze keer routers met juist deze insteek.

Snel internet komt tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Snelheden rond zo'n 20 Mbit/s zijn bij veel providers normaal en behoren tot de onderkant van de markt. Een beetje kabelverbinding kan tegenwoordig al 120 Mbit/s aan, en VDSL gaat momenteel tot zo'n 40 Mbit/s. Glasvezel zit momenteel op 100 Mbit/s, maar de plannen voor snelheden als 500 Mbit/s liggen al klaar. Bovendien wordt glasvezel afgemonteerd met een gigabit-netwerkaansluiting, dus zelfs gigabit zou mogelijk moeten zijn. De glasvezelverbindingen winnen aan populariteit voor thuisgebruik omdat steeds meer steden 'verglaasd' worden. Voorheen waren routers en internetmodems snel genoeg om de meeste internetverbindingen optimaal te gebruiken. Met de komst van de snelle internetverbindingen is het tijd geworden om uw draadloze router ook aan de internetkant eens kritisch te bekijken. De verschillende merken brengen telkens nieuwe producten uit en passen hun aanbod supersnel aan de nieuwe ontwikkelingen in de markt aan. We vinden dan ook bij bijna alle merken routers in het topsegment die met snelle chips moeten zorgen voor veel bandbreedte. We hebben regelmatig modellen van verschillende fabrikanten getest. Het valt daarom op als we opeens nieuwe features geïntroduceerd zien worden bij nieuwe typen routers. Eén van de nieuwste technieken is de zogenaamde three stream-techniek (ook wel 3x3 genoemd). Het is een nieuwigheidje om verbindingen op 5 GHz nóg sneller te maken, van 300 Mbit/s naar 450 Mbit/s. Deze nieuwe techniek werkt alleen voor apparaten die via 5 GHz-frequentie verbonden zijn en het gaat om een theoretisch maximum, dus dit zal in lang niet alle gevallen gehaald worden.

Onze test

De routers in onze test zijn allemaal voorzien van gigabit-ethernet voor snelle gegevensuitwisseling. Goedkopere modellen halen niet meer dan 100 Mbit/s, terwijl de routers in deze test het tienvoudige zouden moeten kunnen halen. Het tienvoudige is voor puur internetten niet noodzakelijk, maar de router moet wel flink sneller kunnen dan 100 Mbit/s. De snelste internetabonnementen zijn immers al 120 Mbit/s en bij toekomstig glasvezel met 500 Mbit/s willen we niet beperkt worden door onze router. We hebben bij de selectie van de routers vooral gekeken naar routers die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een (toekomstige) glasvezelverbinding. Dat wil niet zeggen dat iemand met een ADSL-aansluiting met veel minder bandbreedte automatisch kan doorbladeren naar de volgende pagina's: de routers zijn natuurlijk ook prima geschikt voor een 'bescheiden' internetaansluiting tussen de 8 en 25 Mbit/s, en zo bent u vast klaar voor een update.

U bent van ons gewend dat we routers grondig en onafhankelijk aan de tand voelen. Voor deze test hebben we ons vooral gericht op de snelheid van het WAN naar LAN. We hebben de situatie van snel internet nagebootst door een apparaat te koppelen aan de WAN-internetpoort met een gigabit-verbinding. Via een client met gigabit hebben we zo snel mogelijk data verzonden door de router. Voor de tests hebben we gebruikgemaakt van Iperf, een algemeen geaccepteerde tool om betrouwbaar bandbreedtes te testen. Iperf stuurt gedurende een vooraf opgegeven periode een stroom van data van het ene station naar het andere. Op beide zijden wordt gemeten hoe lang het duurt voordat de data aankomt. Om de tests zo betrouwbaar mogelijk te maken, zijn we de test gestart met een rechtstreekse koppeling tussen de server en de client. Hiermee hebben we gecontroleerd of alle kabels wel geschikt zijn voor gigabit-ethernet en of er mogelijk software in de weg zat om betrouwbaar te kunnen testen. Gedurende de tests hebben we de routers zo veel mogelijk 'factory default' gelaten. U gaat waarschijnlijk immers ook niet massaal de MTU-instellingen of fragment size aanpassen. We hebben een uitzondering gemaakt voor routers waar automatische bandbreedtedetectie was ingeschakeld: onze setup kan deze detectie verstoren en dat zou leiden tot oneerlijke testresultaten. Op elke router waar dit mogelijk was hebben we de firewall uitgeschakeld om te zien of dit significante verschillen opleverde in de gemeten snelheden.

Snelheid over wifi

In deze test hebben we ons vooral gericht op de snelheid van het verkeer van WAN naar LAN. We hebben de ingebouwde switch op de proef gesteld door zoveel mogelijk gegevens uit te wisselen in een vaste tijdspanne, ervan uitgaande dat u met een kabel verbonden bent met de router en zoveel mogelijk gegevens uitwisselt met het internet. In de praktijk werken de meeste gebruikers niet alleen bekabeld, maar vooral ook draadloos. Laptops worden soms zelfs niet eens meer uitgerust met een netwerkpoort, omdat draadloos werken de de facto standaard begint te worden. Als we kijken naar de resultaten van onze test, dan valt op dat sommige routers zelfs op het bekabelde deel van internet naar het interne netwerk, minder snel zijn dan hun theoretisch maximale doorvoersnelheid op het draadloze netwerk. De NETGEAR (WNDR4000) heeft een theoretische doorvoersnelheid van 450 megabit, maar haalt op het bekabelde netwerk slechts 250 Mbit/s verkeer richting internet. Dat wil niet zeggen dat u niets hebt aan een router met goede specificaties voor het draadloze netwerk, want u kunt natuurlijk ook lokaal bestanden naar een andere pc kopiëren. De routers die een hoge doorvoersnelheid aanbieden voor 802.11n zijn verder prima apparaten en nieuwe firmwareversies kunnen de doorvoersnelheid op een later moment verbeteren.

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

Linksys stuurde de Linksys E4200 in, het topmodel uit de serie consumentenrouters. Linksys, inmiddels een merknaam van netwerkgigant Cisco, heeft een uitgebreide reeks routers in de portfolio. Ze zijn onder te verdelen in de E-serie en de X-serie. De E-modellen zijn normale routers, de X-modellen zijn voorzien van een ingebouwd ADSL-modem. De E4200 is het topmodel van Linksys met de meeste functionaliteit aan boord. De router heeft vier gigabit-ethernetpoorten, één poort voor het aansluiten van een internetmodem en een usb-poort voor het delen van een harde schijf. De behuizing verschilt duidelijk van de voorgaande routerserie en is matzwart afgewerkt met een verlicht Cisco-logo.

© PXimport

Op draadloos gebied beschikt de E4200 over alle technieken die in een topmodel consumentenrouter thuishoren. De snelle three stream-standaard wordt ondersteund, waardoor ook deze router overweg kan met een snelheid van 450 megabit per seconde op de 5GHz-band. De Linksys heeft verder een simultaan dualbandsignaal en heeft een ingebouwde UPnP-mediaserver voor het streamen van muziek en video door het huis. De ingebouwde usb-poort kan met de meest recente firmware gebruikt worden voor printers en andere randapparatuur via een virtuele usb-poort, maar dit kan alleen ingesteld worden via de meegeleverde Cisco Connect-software. De webinterface van de E4200 komt vertrouwd over voor iedereen die wel eens met een Linksys-router gewerkt heeft. In de afgelopen jaren is de interface nooit ingrijpend veranderd, er zijn hooguit wat extra opties toegevoegd. In de interface van de E4200 vinden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om een gastennetwerk aan te maken. Ook de instellingen voor de firewall en andere beveiligingsinstellingen vinden we eenvoudig terug. De Linksys E4200 is een van de snelste routers in de test, maar we halen niet zonder meer een goed resultaat. Na het instellen van de router moeten we eerst de firewall uitschakelen voordat we vanuit het bekabelde deel naar de fictieve internetserver kunnen. Met een gemiddelde snelheid van 476 megabit per seconde doet de router zijn naam eer aan en laat hij de concurrentie achter zich.

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

Straatprijs € 135,-

Oordeel 10/10

Pluspunten

Vertrouwde interface

Mooi design

Minpunten

Virtuele usb alleen te configureren met Cisco Connect-software

Linksys E3200 High Performance Dual-Band N Router

Van Linksys ontvingen we naast de E4200 de E3200, een iets minder uitgebreide router dan het topmodel. Terwijl de twee geteste routers van ­NETGEAR uiterlijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, heeft de Linksys E3200 echt een ander uiterlijk dan de E4200. De behuizing is iets compacter en voelt iets goedkoper aan dan die van zijn grotere broer. Qua specificaties zien we dezelfde poorten als de E4200: vier gigabitpoorten, één internetaansluiting en een usb-poort voor het aansluiten van een harde schijf. Anders dan de E4200 beschikt de E3200 niet over ondersteuning voor de three stream-technologie, waardoor de draadloze snelheid maximaal 300 Mbit/s bedraagt. De 2,4- en de 5GHz-band kunnen wel tegelijkertijd gebruikt worden, de router is voorbereid op IPv6 en heeft ingebouwde ondersteuning voor SpeedBoost-technologie. Hiermee wordt het draadloze signaal versterkt, waardoor betere dekking ontstaat. Ook de mogelijkheid om apparaten via een virtueel usb-device aan te sluiten ontbreekt, alleen het koppelen van een harde schijf wordt ondersteund. In de webinterface vinden we de bekende functies allemaal terug in het vertrouwde ontwerp van Linksys. De belangrijkste opties zijn allemaal aanwezig, zoals het instellen van een gastennetwerk, uitgebreide mogelijkheden om een aangesloten usb-schijf te delen en veel opties voor de firewall. Qua snelheid doet de E3200 niet onder voor zijn grotere broer. De snelheid tussen het LAN en het WAN lijken vrijwel identiek, waarschijnlijk door het gebruik van identieke chipsets in de router zelf. Met snelheden rond de 444 Mbit/s komt de Linksys in de richting van de LevelOne WGR-6012 en de Linksys E4200.

© PXimport

Linksys E3200 High Performance Dual-Band N Router

Straatprijs € 121,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Even snel als duurdere E4200

Minpunten

Usb-poort ondersteunt alleen koppeling harde schijf

NETGEAR N750 Wireless Dual Band Gigabit Router (WNDR4000)

De WNDR4000 van NETGEAR ziet er vanaf de buitenkant bijna hetzelfde uit als de voorgaande modellen. NETGEAR gebruikt al een tijdje een zwarte behuizing met alle statuslampjes aan de voorzijde, een usb-poort, een aantal knopjes om de router of het draadloze netwerk aan en uit te zetten en een speciale knop voor WPS (wifi protected setup). Wat betreft de hardware heeft de NETGEAR vrijwel alles in huis dat een veeleisende gebruiker zoekt. Zo kan de router op beide frequentiebanden tegelijkertijd uitzenden (simultane dualband), kunnen films en muziek gedeeld worden via DLNA en kunnen printers gedeeld worden via de aanwezige usb-poort. Bovendien ondersteunt de router de three stream-techniek, waarmee een maximale draadloze snelheid van 450 Mbit/s per seconde te halen is. Zodra u de webinterface van de NETGEAR benadert, controleert de router eerst of er nieuwe firmware beschikbaar is. Dit is een handige extra, want op die manier is het wel heel eenvoudig om de router in goede conditie te houden door regelmatig nieuwe firmware te installeren. Eenmaal ingelogd is het configuratiescherm van de NETGEAR geen uitblinker in overzichtelijkheid, maar met een paar klikken is alle informatie terug te vinden.

© PXimport

NETGEAR heeft de voorziening voor een gastennetwerk ingebouwd, wat het eenvoudig maakt om bezoekers toegang te geven tot het internet zonder dat ze bijvoorbeeld aangesloten schijven kunnen zien. Een andere handige feature is de Traffic Meter: NETGEAR heeft een meter ingebouwd die alle up- en downloads in kaart brengt en inzichtelijk maakt wie de meeste data verbruikt op het netwerk. Dat is handig om uit te vinden wat er aan de hand is als uw internetverbinding verstopt raakt door apparaten die veel gegevens verbruiken. De usb-poort kan gebruikt worden om zowel een printer als een harde schijf te delen met het netwerk. Het delen van een harde schijf is een handige optie: zodra u een harde schijf of usb-stick in de router plaatst, wordt de schijf automatisch zichtbaar voor elke computer die het SMB-protocol kent, in feite elk modern besturingssysteem. De snelheid is niet te vergelijken met een échte NAS, maar voor het gemakkelijk kopiëren tussen computers is zo'n gedeelde harde schijf ideaal. Bovendien kan de schijf gebruikt worden om via DLNA media te streamen naar een tv, Xbox 360 of PlayStation 3. De performance van de router over het bekabelde netwerk valt wat tegen. Als we de snelheidstesten laten lopen eindigen we telkens rond de 250 Mbit/s. Dat ligt ver beneden de gigabit die je eigenlijk zou mogen verwachten van een snelle router.

NETGEAR N750 Wireless Dual Band Gigabit Router (WNDR4000)

Straatprijs € 117,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Traffic Meter voor meten bandbreedte

Three stream-antennetechnologie

Minpunten

Doorvoersnelheid WAN naar LAN beperkt

D-Link DIR-657 Wireless N HD Media Router

In het rijtje van bekende leveranciers mag D-Link niet ontbreken. D-Link was één van de eerste spelers in de markt van draadloze routers en stuurde voor deze test het topmodel toe. De DIR-657 komt in een zwarte behuizing met - opvallend - slechts één verlicht element: alleen een subtiel lampje verraadt dat de router aan staat. Dat betekent ook dat er geen statuslichtjes zijn voor de netwerkaansluitingen. De router beschikt over de standaard netwerkaansluitingen, een usb-poort en een SD-kaartslot. We hebben nog geen andere routers gezien met een SD-kaartslot, maar het nut is eenvoudig te raden: in combinatie met de ingebouwde ondersteuning voor streaming media is het een handige manier om foto's vanuit uw camera meteen op het thuisnetwerk beschikbaar te maken voor de televisie of spelcomputer. Op netwerkgebied ondersteunt de DIR-657 de belangrijkste protocollen en technieken voor draadloos en bekabeld werken. Anders dan de Linksys E4200 en de NETGEAR WNDR4000 is de maximale snelheid van het draadloze netwerk 300 Mbit/s omdat de antenneconfiguratie anders is.

© PXimport

Het menu van de DIR-657 is vergelijkbaar met de andere modellen van D-Link: de webinterface is overzichtelijk en eenvoudig te begrijpen, ook voor mensen die niet dagelijks inloggen in hun router. Een vervelende eigenschap is dat u lang moet wachten na het aanpassen van een optie in het configuratiescherm. Elke optie leidt automatisch tot een wachtscherm, waardoor u 70 seconden moet wachten voordat u een andere instelling kunt aanpassen. In het configuratiescherm vinden we een aantal opvallende instellingen terug. Zo is de DIR-657 een van de weinige routers met uitgebreide ondersteuning voor IPv6, zelfs een firewall voor IPv6 is in te stellen. Ook de opties van het draadloze netwerk zijn dik in orde: met de DIR-657 is een gastennetwerk in te stellen, kan een bestaand draadloos netwerk uitgebreid worden en is een uitgebreide firewallconfiguratie in te stellen. Om de router goed te kunnen testen moesten we eerst de zogenaamde StreamEngine uitschakelen. Deze ingebouwde module probeert automatisch de beschikbare bandbreedte te detecteren, maar in onze testopstelling werkte deze automatische detectie niet naar behoren. Qua snelheid blijft de D-Link achter bij de andere routers. Een maximale snelheid van 280 megabit per seconde plaatst de DIR-657 in de middenmoot qua doorvoersnelheid.

D-Link DIR-657 Wireless N HD Media Router

Straatprijs € 100,95

Oordeel 8/10

Pluspunten

SD-kaartslot voor delen van foto's

Uitgebreide firewall

Minpunten

Herstart van de router na elke configuratiewijziging

Geen statuslampjes voor netwerk

NETGEAR N600 Wireless Dual Band Gigabit Router - Premium Edition (WNDR3800)

In deze test hebben we twee modellen van ­NETGEAR. De WNDR4000 kan op 450 Mbit/s werken in de 5 GHz-band, terwijl de WNDR3800 begrensd is op 300 Mbit/s. Toch doet de WNDR3800 in bepaalde opzichten helemaal niet onder voor de WNDR4000, ook al doen de typenummers anders vermoeden. De straatprijs van beide routers is dan ook vrijwel gelijk. Het uiterlijk van de WNDR3800 is vrijwel identiek aan dat van de WNDR4000. Hij heeft een plastic behuizing met lampjes aan de voorzijde. Net als op de WNDR4000 is een usb-poort aanwezig voor het delen van printers en bestanden. De echte verschillen zitten in de software en de manier waarop het draadloze netwerk functioneert. Om met dat laatste te beginnen, de WNDR3800 maakt gebruik van een techniek die NETGEAR Clear Channel Selector noemt. Het komt erop neer dat de router automatisch probeert te detecteren welke draadloze kanalen het beste gebruikt kunnen worden. Zowel de 2,4- als de 5GHz-band zijn ingedeeld in verschillende kanalen om ervoor te zorgen dat apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van dezelfde frequenties. De Clear Channel-technologie detecteert ruis en andere draadloze apparatuur en kiest zo het beste kanaal uit. Wijzigt de omgeving, bijvoorbeeld omdat een nieuwe router in de buurt ingeschakeld wordt, dan schakelt de NETGEAR automatisch over naar een ander kanaal en gaan alle aangesloten draadloze apparaten automatisch mee.

© PXimport

Het configuratiescherm van de WNDR3800 ziet er anders uit dan dat van de WNDR4000. Via het eerste scherm is een aantal populaire functies met één muisklik te benaderen. Bovendien is in één scherm een overzicht van de belangrijkste instellingen te zien, inclusief de ingestelde netwerksleutel. De ingebouwde usb-poort kan gebruikt worden om bestanden te delen over het netwerk. Via de term ReadySHARE kent NETGEAR daarvoor een aantal mogelijkheden, waaronder een nieuwe: cloud sharing. Het idee is dat u zich via de router aanmeldt voor een speciale clouddienst, die uw aangesloten harde schijf via internet bereikbaar maakt. Via speciale Windows-software zijn de bestanden op een veilige manier te benaderen, handig als u buiten de deur bent en een bestand nodig hebt dat via het thuisnetwerk te benaderen is. De dienst is overigens alleen in het eerste jaar gratis, daarna moet u een abonnement afnemen voor de opslag van de data. De snelheid van de WNDR3800 van WAN naar LAN valt net als bij de WNDR4000 behoorlijk tegen. We persen er niet meer dan 251 Mbit/s door, een snelheid die te vergelijken is met de WNDR4000. Al met al best een fraaie router qua mogelijkheden, maar niet voorbereid op bijvoorbeeld de 500 Mbit/s glasvezelabonnementen van de toekomst.

NETGEAR N600 Wireless Dual Band Gigabit Router - Premium Edition (WNDR3800)

Straatprijs € 118,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Bestanden delen via internet (cloudsharing)

Clear Channel technologie

Minpunten

Doorvoersnelheid WAN naar LAN beperkt

LevelOne WGR-6012 300Mbps Wireless Gigabit Router

De markt voor draadloze netwerken wordt al tijden gedomineerd door een aantal grote namen, die ook in deze test weer prominent aanwezig zijn. LevelOne is wat minder bekend bij het grote publiek. Het is een product van het Duits/Taiwanese Digital Data Communications, dat zich met name richt op zakelijke netwerkoplossingen. Onlangs is het Nederlandse 2L Alliance, bekend van onder andere de merknaam Conceptronic, gefuseerd met Digital Data Alliance. Conceptronic blijft als merk bestaan, maar voor deze test stuurde 2L Alliance de LevelOne WGR-6012 in, mede omdat de Conceptronic C300BGRS4 binnenkort uit het assortiment verdwijnt. De router is in een behuizing geplaatst van zwart plastic met een opvallende oranje onderzijde. Twee afneembare antennes zorgen voor het draadloze signaal. Dat de antennes afneembaar zijn, betekent dat ze te vervangen zijn voor betere exemplaren of dat ze via een kabel te verlengen zijn voor een betere positionering. Dat voorkomt weer onnodige interferentie en gezeur met het juist plaatsen van de router. De router beschikt niet over een usb-poort voor het delen van bestanden of printers.

© PXimport

De hardware van de LevelOne valt tegen in vergelijking met de andere routers. Er is geen ondersteuning voor de 5GHz-band en er is dus ook geen draadloos netwerk met simultane dualband. Ook de mogelijkheid voor een gastennetwerk ontbreekt, evenals ondersteuning voor IPv6, StreamEngine of andere extra's. De webinterface is voorzien van een duidelijke wizard, die elke beginnende gebruiker door de belangrijkste configuratiestappen loodst. Eenmaal ingesteld kunnen wat geavanceerdere instellingen worden gewijzigd, maar door de beperkte hardware steekt de router schril af ten opzichte van de concurrenten in de test. Ondanks de beperkte hardware verraste de LevelOne ons in positieve zin op het gebied van de snelheid van WAN naar LAN. De router is de snelste in de test, met 486 Mbit/s werden alle bekende merken ingehaald.

LevelOne WGR-6012 300Mbps Wireless Gigabit Router

Straatprijs € 73,95

Oordeel 4/10

Pluspunten

Snelste WAN naar LAN

Afneembare antennes

Minpunten

Geen dualband

Geen usb-poort

ZyXEL NBG4615 Wireless N Gigabit NetUSB Router

ZyXEL leverde de NBG4615, een van de snelste routers uit zijn assortiment voor thuisgebruik. Twee afneembare antennes worden gebruikt voor het draadloze signaal. Aan de achterzijde beschikt de NBG4615 over vier switchpoorten en een internetpoort. Op de zijkant zijn twee usb-poorten geplaatst en daarmee is de ZyXEL de enige router uit onze test met meer dan één usb-poort. De usb-poorten kunnen aangesproken worden via speciale software, die meegeleverd wordt met de router. De software draait alleen op Windows-systemen en zorgt ervoor dat de usb-poorten als lokaal worden gezien op een computer, zodat elk usb-apparaat gekoppeld kan worden aan de router. ZyXEL noemt dat NetUSB en de techniek is te vergelijken met wat Linksys Virtual USB noemt. De ZyXEL kan het draadloze netwerk wel op twee frequenties (2,4 en 5 GHz) aanbieden, maar niet tegelijkertijd. De webinterface van de NBG4615 ziet er gelikt uit, met allerlei icoontjes en knoppen die bepaalde functionaliteit kunnen inschakelen. Er is zelfs een overzicht van het actuele weer. We vragen ons alleen af of u snel op uw router zult inloggen om de actuele weerstoestand te bekijken. Qua functionaliteit is de ZyXEL erg compleet, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om de router als accesspoint, repeater of netwerkbridge in te stellen. Bij de snelheidsmeting van WAN naar LAN steekt ZyXEL ver uit boven de concurrentie, met 480 Mbit/s. Alleen de LevelOne is sneller bij onze metingen, maar het verschil is minimaal.

© PXimport

ZyXEL NBG4615 Wireless N Gigabit NetUSB Router

Straatprijs € 79,50

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer snelle router

NetUSB om usb-poorten lokaal aan te sturen

Minpunten

Geen simultane dualband

Sitecom WL-350 Wireless Media Router 300N

Van Sitecom ontvingen we de Wireless Media Router 300N. De betekenis van de lampjes op de router is niet helemaal duidelijk, omdat een beschrijving of logo op de behuizing ontbreekt. Op de bovenkant is de WPS-knop geplaatst. Kort indrukken regelt de beveiliging voor 2,4 GHz, langer indrukken beveiligt de 5GHz-band. De usb-poort is te gebruiken voor het delen van bestanden, maar printers kunnen niet worden aangesloten. De webinterface oogt verfrissend en duidelijk en alle opties zijn snel terug te vinden. Net als de D-Link beschikt de Sitecom over StreamEngine, een techniek die bepaalde verkeersstromen voorrang kan geven. De resultaten van StreamEngine verschillen nogal, maar voor sommige toepassingen (zoals streaming video) kan de techniek wel degelijk een verschil maken. De router van Sitecom kan vier verschillende draadloze netwerken aanbieden (SSID's), met elk een ander type beveiliging. Per instantie kan aangegeven worden hoeveel prioriteit het verkeer krijgt, waardoor thuis eenvoudig een aantal netwerken te maken is voor bijvoorbeeld gasten, spelcomputers en mobiele telefoons. Qua snelheid doet de Sitecom niet onder voor andere routers in de test. Met een gemiddelde doorvoersnelheid van WAN naar LAN boven de 364 Mbit/s zit de Sitecom qua performance boven in de middencategorie.

© PXimport

Sitecom WL-350 Wireless Media Router 300N

Straatprijs € 108,50

Oordeel 6/10

Pluspunten

Verschillende draadloze netwerken mogelijk

Snelle router

Minpunten

Geen printers delen via de usb-poort

Onduidelijke statuslampjes

Conclusie

Snel internet vraagt om snelle routers. De routers in deze test worden allemaal gepromoot als de snelste in hun klasse en zijn vaak ook voorzien van een gelijkwaardig prijskaartje. Het is dan ook opvallend dat een van de goedkoopste routers tegelijkertijd de allersnelste uit onze test is. De router met de meest beperkte hardwarespecificaties, de WGR-6012 van LevelOne, is sneller dan veel bekende merken, terwijl de routers van gevestigde namen teleurstellen op het gebied van snelheid. Dat compenseren ze wél door betere hardwarespecificaties en meer configuratiemogelijkheden. De winnaar van de test is de Linksys E4200. Deze router heeft three stream-technologie, is een van de snelste routers uit de test en met de nieuwste firmware is zowel IPv6 als virtuele usb mogelijk gemaakt. Het keurmerk Redactie TIP gaat naar de ZyXEL NBG4615, een goede keuze als u een aantrekkelijk geprijsde, snelle router zoekt met iets minder functionaliteit dan de winnaar uit de test.

© PXimport

De resultaten verklaard

Als u naar de resultaten van de test kijkt, valt op dat bijna geen enkele router de volledige gigabitsnelheid haalt. Het is natuurlijk de vraag hoe dit precies mogelijk is, aangezien een aanzienlijke snelheid toch wel te verwachten mag zijn gezien het prijsverschil met de goedkopere versies. We kunnen meerdere verklaringen bedenken, het kan bijvoorbeeld het inschakelen van de statefull packet inspection-module zijn. Dit is software die nodig is om de firewall in de routers goed te laten functioneren, maar kan wel tot vertraging leiden.

We hebben voor onze test gebruik gemaakt van Iperf om de doorvoersnelheid te meten. Daarbij sturen we een maximale stroom gegevens door de routers, wat bij sommige routers tot een slechte score kan leiden. Routers hebben doorgaans optimalisatie-modules ingebouwd, maar die kunnen soms lastig resultaten behalen met een grote stroom gelijksoortig verkeer. Aan de andere kant: dit is een scenario dat representatief is voor thuisgebruikers, dus als het bij ons niet werkt, dan werkt het bij u ook niet.

Bij andere testpublicaties zien we vaak dezelfde routers terug met wisselende resultaten. Een belangrijke verklaring is de testmethode, maar ook het eventueel optimaliseren van de instellingen in de router kan bij sommige tests leiden tot een andere score. Daarnaast kan het uitmaken vanaf welke richting er getest wordt: metingen vanaf het WAN naar het LAN kunnen andere resultaten opleveren dan de snelheidsmeting van het LAN naar het WAN. Wij meten van LAN naar WAN.

IPv6

We hebben in onze test opnieuw rekening gehouden met ondersteuning voor IPv6. Een aantal leveranciers laten weten dit niet relevant te vinden voor onze lezers (u dus), omdat ze ervan uitgaan dat IPv6 voorlopig niet op grote schaal zal worden gebruikt. Toch hebben we het ook deze keer meegenomen, want u koopt een router voor de langere termijn en zult daar in de toekomst misschien wél behoefte aan hebben. Bovendien zijn de eerste providers al aan het experimenteren met IPv6 voor consumenten en is het niet aan de leverancier om te bepalen of u daaraan mee kunt doen of niet. Wij vinden dat ondersteuning voor IPv6 gewoon thuishoort in een router die in het hogere deel van de markt wordt gepositioneerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten