Test: Battleship: The Video Game

Door: reinoud-schaatsbergen | 27 juni 2012 14:00

Apps & Software

De meeste op film gebaseerde games hebben geen hoog slagingspercentage. Battleship heeft echter iets unieks. Het is een game die gebaseerd is op een film, die weer gebaseerd is op een bordspel: Zeeslag. Is dit unieke feit doorslaggevend, of hoort deze game thuis in de eerder genoemde groep flops?

In tegenstelling tot datgene wat de oorsprong van Zeeslag ons doet vermoeden, is deze game een first-person-shooter. De strategische speelstijl van het bordspel, waar velen van ons mee zijn opgegroeid, is derhalve ver te zoeken. Wel wordt de eerste persoons-speelstijl afgewisseld met een real-time strategy (RTS) minigame, waarin u uw schepen commandeert om vijandige vaartuigen aan te vallen. Dit is echter maar een zeer kleine toevoeging, waar we u verderop meer over vertellen.

Zo film, zo game

Battleship: The Video Game volgt in zekere mate de verhaallijn van de onlangs verschenen film Battleship. Aliens vallen de planeet aan en de Amerikaanse marine gooit alle trossen los om ze tegen te houden. In de game speelt u de explosievenspecialist Cole Mathis, een personage dat overigens geen rol in de film speelt. De archipel waar Mathis met een handjevol schepen aan het werk is, wordt aangevallen en al snel plaatsen de aliens een schild om Mathis heen waardoor u van de rest van de marine bent afgesloten.

Tot zover het flinterdunne verhaal. Voorgaande alinea speelt zich af in een tijdsbestek van slechts vijf minuten, waarna u als Mathis plots de taak krijgt om alle schepen die nog binnen het schild liggen te commanderen. Dit doet u via een handig apparaatje waarop u een Zeeslag-achtige kaart kunt raadplegen. Op deze kaart kunt u uw schepen verplaatsen om verdedigingspunten in te nemen en vijandelijke schepen aan te vallen. Dit doet u eens in de zoveel tijd, waarna u er eigenlijk niet meer naar om hoeft te kijken.

Het strategische element van het bordspel is in deze game ver te zoeken.

Ondertussen rent u als Mathis over de verschillende eilanden om persoonlijk met de aliens af te rekenen. Dit doet u helaas wel met een zeer gelimiteerd arsenaal: een pistool, machinegeweer of shotgun, een minigun en een snipergeweer. Geen van deze wapens voelt op enige manier bijzonder aan, waardoor u na een paar gevechten alles al wel hebt gezien. Ook is er geen enkel gevoel van vrijheid waar te nemen in de game. U loopt van A naar B, zonder iets anders te doen dan schieten. Als u toch besluit ergens anders heen te lopen, wordt u al snel door een onzichtbare muur tegengehouden.

Gelimiteerd plezier

Een leuke toevoeging aan het RTS-gedeelte van de game zijn de zogeheten 'wildcards'. Deze vindt u zo nu en dan wanneer u een alien neerschiet en zijn bedoeld om u meer controle te geven over uw schepen. Sommige wildcards maken uw schepen sterker, terwijl andere u daadwerkelijk in staat stellen een schip te besturen. Dit klinkt echter leuker dan het is. U kunt namelijk maar twee wapens gebruiken en zodra er één buitenaards schip vernield is, wordt de controle van het vaartuig u weer ontnomen.

Op het eerste gezicht is Battleship een fraai vormgegeven game, maar na de eerste paar minuten doen zich steeds meer mankementen voor. Wazige textures, houterige bewegingen en lelijk water. Vooral dit laatste is storend, aangezien het toch de grafische hoofdmoot van de game is. Uiteindelijk is de omgeving toch op zijn mooist wanneer u het van een afstand bekijkt.

Met hoofdpersoon Mathis begeeft u zich op verschillende eilanden.

De game kent jammer genoeg geen multiplayer-modi, dus de levensduur zit hem enkel in de singleplayer. Daar zult u pakweg zes uur mee bezig zijn, misschien zelfs minder op een lagere moeilijkheidsgraad. Er valt ook niks vrij te spelen, dus er is geen enkele reden om nogmaals de game in te duiken zodra u hier klaar mee bent.

Conclusie

Battleship: The Video Game is geen goed spel. De gameplay is aardig, en combineert op een unieke manier FPS met RTS-elementen, maar de gelimiteerde mogelijkheden zorgen ervoor dat het geheel al na een half uur spelen saai en vervelend wordt. En dan hebben we nog het verhaal, dat vrijwel non-existent is. Een verrassing is dit echter niet, aangezien de film niets meer leverde dan anderhalf uur aan ondermaatse actiescènes. Een dergelijke film omtoveren tot een game lijkt dan ook de moeite niet waard.

Battleship: The Video Game

Prijs € 59,99 voor Xbox 360 en PlayStation 3, € 39,99 voor Wii en 3DS

Platform PlayStation 3, Xbox 360, Wii, 3DS

Taal Engels gesproken, Engels ondertiteld

Ontwikkelaar Double Helix

Uitgever Activision

PEGI 16+

Genre FPS

Releasedatum 20 april 2012

Oordeel 4/10

Pluspunten

Unieke mix van FPS en RTS

Wildcards bieden een leuke maar korte afwisseling

Minpunten

Laadtijden duren erg lang

Grafisch onder de maat

Lineaire gameplay

Speelduur van amper zes uur

0 Reactie(s) op: Test: Battleship: The Video Game

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.