Test: BlackBerry Bold 9790

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 02 april 2012 15:57

Overige elektronica

Na de oerdegelijke Bold 9900 komt RIM met de BlackBerry Bold 9790. Kleiner en goedkoper dan het eerdergenoemde vlaggenschip. Weet de geplaagde fabrikant met deze smartphone indruk te maken op een markt die gedomineerd wordt door Android en iPhone?

Dat BlackBerry-maker Research In Motion (RIM) zich in moeilijk vaarwater bevindt, mag inmiddels bekend zijn. Steeds meer consumenten laten de zakelijke mobieltjes immers links liggen om over te stappen op hippe toestellen met iOS of Android. Later dit jaar verwacht RIM zich weer vol in de smartphonestrijd te kunnen gooien met een reeks nieuwe toestellen en het BlackBerry 10-besturingssysteem.

Tot die tijd stilzitten is uiteraard geen optie en dus schotelt de Canadese fabrikant ons nog netjes nieuwe Torch-, Bold- en Curve-apparaten voor. Deze nieuwe Bold 9790 is het goedkope broertje van RIMs vlaggenschip, de Bold 9900. Net als de 9900 is het een telefoon met een heerlijk toetsenbord, een uitstekende batterij en een goede bouwkwaliteit. Begrippen 'sexy' en 'blikvanger' zullen in deze review echter niet voorbij komen.

Zakelijk randje

De BlackBerry Bold 9790 is degelijk gebouwd en ligt mede daardoor heerlijk in de hand. Een telefoon die tegen een stootje kan, dat zien we tegenwoordig toch wel eens anders. Over de rand van het toestel loopt een zilverkleurige plastic rand. Hoewel dit er zakelijk uitziet, heeft het niet de klasse van het stevige aluminium dat hiervoor op de Bold 9900 is gebruikt.

Origineel kunnen we het design niet noemen, maar degelijk is het toestel zeker.

Naast alle bekende kenmerken van BlackBerry, zoals een kleuren-ledje, een prima trackpad en stevige functieknoppen, is het uiteraard het toetsenbord dat hier de show steelt. RIM blijft onverminderd heer en meester als het aankomt op het vervaardigen van mobiele qwerty-panelen. De Bold 9790 is een heerlijk mobieltje voor iedereen die dagelijks vele tientallen ping-berichten of e-mails moet versturen.

Klein scherm

Het 2,45inch-beeldscherm is aan de kleine kant, waardoor sommige mensen zeker moeite zullen hebben met het lezen van teksten op bijvoorbeeld websites. Daarbij is het kijken van YouTube-video's vrijwel niet te doen door de beperkte omvang van het display. Toch wordt alles nog relatief scherp weergegeven door de resolutie van 480 x 360 pixels (pixeldichtheid 246 ppi). Daarbij heeft het scherm ook nog een grote kijkhoek en een prachtige kleurenweergave.

Zoals bij meer recente BlackBerry's is het scherm van de Bold 9790 ook aanraakgevoelig. Applicaties die op het home-scherm staan, kunnen hierdoor eenvoudiger worden geopend, maar door het kleine scherm is het vrijwel onmogelijk om verder iets zinvols op het touchscreen te doen. Gelukkig doet het trackpad uitstekend dienst als navigatiehulpje.

De Bold 9790 draait op een 1GHz-processor en beschikt over 768 MB aan RAM. Deze hardware maakt het werken in het BlackBerry OS 7-besturingsysteem zeer soepel. Zo openen applicaties zonder enige hapering en verloopt ook multitasking zeer vloeiend.

Matige camera

Qua cameraprestaties heeft BlackBerry nooit op het hoogste niveau meegespeeld en dat is met de 9790 helaas niet anders. Hoewel er een 5megapixel-lens aanwezig is, zijn de foto's flets en zelfs op het kleine display niet erg mooi. Hetzelfde kan gezegd worden van de video's (640 x 480 pixels) die u hiermee kunt schieten.

De batterijduur van deze 9790 is ijzersterk. Waar we een iPhone (of een willekeurige Android-telefoon) vrijwel dagelijks aan de netstroom moeten hangen, houdt de Bold 9790 het moeiteloos enkele dagen uit bij een gemiddeld gebruikt. Een verademing wanneer u anders gewend bent.

Gebrek aan apps

Hoewel het op hardwaregebied wel goed zit met de Bold 9790, kan dat niet gezegd worden van de software. Zo is er een chronisch tekort aan apps in de BlackBerry App World, de menu-indeling onlogisch voor nieuwkomers bij het platform en het browsen op internet nog altijd een crime.

BBM (pingen) is ook op de Bold 9790 een van de prettigste functies.

Wel is het systeem prima voor mensen die hun telefoon puur zakelijk gebruiken. Het ontvangen en verwerken van e-mail verloopt namelijk zeer snel, en als we de fabrikant mogen geloven is het versleutelde dataverkeer nog altijd enorm veilig. Daarnaast is ook de integratie van Twitter en Facebook verbeterd, waarbij vooral de push-notificaties bijzonder sterk zijn.

Next-gen BlackBerry

Wat RIM voor ons in petto heeft met BlackBerry 10 en de 'next-gen'-toestellen is vooralsnog één groot mysterie. Wij hopen in ieder geval niet dat het bedrijf teveel naar zijn grootste concurrenten toe kruipt. Het gemis van smartphones met een qwerty-toetsenbord als op de 9790 en een batterij die dagenlang meegaat, zal namelijk enorm zijn. Softwarematig valt er daarentegen nog genoeg winst te behalen, iets waar BlackBerry 10 ons later dit jaar hopelijk in zal voorzien.

Conclusie

Voor de consument die zijn toestel puur zakelijk of voor sociale media gebruikt, is de Bold 9790 een regelrechte aanrader. Daarbij is ook de bouwkwaliteit van een zeer hoog niveau, het prijskaartje acceptabel en kunt u de smartphone dagenlang gebruiken zonder hem op te laden. Verlangt u echter meer van een toestel, zoals een degelijke camera, een volwaardige browser en een goed gevulde app store, dan kan BlackBerry absoluut niet opboksen tegen concurrerende mobieltjes.

BlackBerry Bold 9790

Adviesverkoopprijs € 399,-

Processor 1 GHz

Geheugen 768 MB RAM

Opslag 8 GB

Scherm 2,45 inch TFT (480 x 360 pixels)

Camera 5 megapixel

OS BlackBerry OS 7

Formaat 11 x 6 x 1,1 cm (h x b x d)

Gewicht 107 gram

Oordeel 7/10

Pluspunten

Uitstekende bouwkwaliteit

Qwerty-toetsenbord

Batterijduur

Minpunten

Matige camera

Achterhaald besturingssysteem

Gebrek aan apps

0 Reactie(s) op: Test: BlackBerry Bold 9790

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.