Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Test grote harde schijven

Door: Jeroen Boer Jeroen | 13 juli 2011 15:33

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Was een harde schijf van 20 MB ooit al heel wat, in het tijdperk van HD-films en digitale fotografie is ook een harde schijf van 1 TB vol voordat u er erg in hebt. Gelukkig worden harde schijven steeds groter en goedkoper, waardoor de opslagcapaciteit van uw systeem eenvoudig is uit te breiden. Wij hebben achttien harde schijven bekeken met een opslagcapaciteit van 1½, 2 of 3 TB.

Dit artikel bestaat uit drie pagina's

Pagina 1: Introductie; Enterprise-schijven;

Pagina 2: Testprocedure; Energie;

Pagina 3: Energiezuinige modellen; Snellere modellen; Conclusie.

 

De geteste harde schijven vindt u in de overzichtstabel (Excel).

We hebben voor deze test achttien harde schijven van 1,5 TB of hoger bekeken die grofweg zijn in te delen in twee gebruiksdoelen: energiezuinig en prestaties. Niet geheel toevallig is op basis van het toerental van de schijven deze schifting eigenlijk al grotendeels te maken. De enige uitzondering is de Western Digital AV-GP 2 TB die qua prestaties en energieverbruik toch echt in de energiezuinige categorie thuishoort, maar wel een toerental van 7200 rpm heeft. Schijven met een toerental van 5400 of 5900 rpm zijn energiezuiniger, maar een stuk langzamer dan schijven met een toerental van 7200 rpm. Wanneer u de schijf tevens wilt gebruiken als opstartschijf voor Windows, dan zouden we een van de snellere 7200 rpm-modellen aanraden. Hebt u al een snelle opstartschijf of SSD, en wilt u de schijf vooral gebruiken om uw alsmaar groeiende film- en muziekcollectie op te slaan, dan is de rauwe snelheid een stuk minder van belang. In plaats van snelheid worden wat ons betreft dan het energieverbruik en de geluidsproductie belangrijke selectiecriteria.

Zoals altijd rekenen fabrikanten van harde schijven met andere gigabytes dan Windows. U kunt niet simpelweg uitgaan van 1500, 2000 of 3000 GB. Van oplichting is strikt genomen geen sprake, maar het is handig om te weten om teleurstellingen te voorkomen. Een harde schijf met een capaciteit van 1½, 2 of 3 TB komt in Windows respectievelijk netto op 1397,26, 1863,02 of 2794,39 GB. De nettocapaciteit vindt u ook in de tabel terug. Daarnaast moeten we nog een opmerking maken over de schijven van 3 TB. Een harde schijf van 3 TB in gebruik nemen is helaas niet zo simpel als het klinkt. Eigenlijk gaat dit probleem al spelen bij schijven met een opslagcapaciteit van meer dan 2 TB (oftewel 2,199 TB volgens fabrikanten). Om gebruik te maken van een 3TB-schijf en hem als één partitie te formatteren, moet er gebruik worden gemaakt van Windows Vista of 7 en moet u de schijf formatteren met behulp van GPT. Wanneer u ook wilt opstarten van de partitie, dan moet u een 64bit-versie van Windows hebben en moet uw pc opstarten met het moderne EFI in plaats van het nog steeds gebruikelijke BIOS. Alleen de modernste moederborden maken gebruik van EFI, dus er is een grote kans dat opstarten van een 3TB-schijf op uw systeem onmogelijk is. Wij raden aan om alleen een harde schijf van 3 TB te kopen als opslag voor data, en alleen aan het gebruik als opstartschijf te denken als u een moderne machine hebt die aan de eerder genoemde eisen voldoet.

Enterprise-schijven

Als u de tabel snel bekijkt op basis van prijs, dan zal u opvallen dat vier van de geteste 2TB-schijven flink duurder zijn dan de rest. Het gaat om de Hitachi Ultrastar, de Seagate Constellation ES en beide Western Digital Caviar RE4-varianten. De reden is dat dit zogenaamde enterprise-schijven zijn, bedoeld voor bijvoorbeeld 24/7-gebruik in een server. Deze schijven zouden betrouwbaarder en schokbestendiger zijn dan hun desktopbroertjes. Verder hebben Enterprise-schijven optimalisaties voor RAID waarbij ze niet gelijk uit een RAID-setup gegooid worden als er iets mis gaat. Voor thuisgebruik in een desktop zijn ze waarschijnlijk te overdreven, iets waar ze mogelijk wel interessant voor zijn is een NAS of thuisserver die constant aanstaat. Wij kunnen moeilijk testen of deze schijven echt betrouwbaarder zijn dan normale desktopvarianten en hebben ze voor de volledigheid in de test opgenomen. Het is in ieder geval duidelijk dat door de hoge prijs ook de prijs per gigabyte niet erg aantrekkelijk is. We gaan in het artikel daarom niet te veel op deze vier schijven in en concentreren ons voornamelijk op de schijven tot 150 euro bij een capaciteit van 2 TB.

0 Reacties op: Test grote harde schijven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.