© PXimport

Test harde schijven van 2,5 inch

Geplaatst: 31 augustus 2011 - 09:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Net als hun desktopbroertjes worden ook 2,5inch-schijven steeds sneller. Kan dat echter zonder de eigenschappen waar ze om bekend staan te verliezen? Van oudsher zijn 2,5inch-schijven namelijk voor notebookgebruik bedoeld en zijn ze energiezuinig en lekker stil. Wij testen 14 exemplaren in capaciteiten van 640 GB tot 1 TB.

U vindt de veertien geteste schijven terug in de overzichtstabel (pdf).

In beginsel zijn 2,5inch-schijven voor gebruik in een notebook bedoeld. Toch zullen de meeste schijven van 1 TB niet in de meeste notebooks passen omdat ze een inbouwhoogte van 12,5 mm hebben, drie millimeter meer dan de gebruikelijke inbouwhoogte van 9,5 mm. Western Digital heeft al wel een 1TB-uitvoering van 9,5 mm hoog. Schaf dus niet blind een 1TB-schijf aan, maar controleer of er in uw notebook ruimte is voor de hogere inbouwmaat. Omdat 2,5inch-schijven energiezuiniger en stiller zijn dan de gebruikelijke 3,5inch-schijven, zijn ze ook geliefd voor huiskamer-pc's, compacte pc's en NAS-apparaten. In pc's en NAS'en is de inbouwhoogte in de regel geen probleem.

Testprocedure

Computer!Totaal heeft de doorvoersnelheid, het geluidsniveau, de warmteontwikkeling en het stroomverbruik van veertien recente 2,5inch-schijven vanaf 640 GB opslagcapaciteit bekeken. Voor de snelheidstest moet de harde schijf een dvd-film van 4,2 GB en 1000 mp3-bestanden (5 GB) lezen, schrijven en kopiëren. Daarnaast wordt met de benchmark PCMark Vantage de HDD-score berekend die gebaseerd is op bewerkingen in normale Windows-programma's en zo een goed beeld geeft van de prestaties in de praktijk. Tot slot hebben we met Tecbench de maximale doorvoersnelheden en de toegangstijden gemeten. Het energieverbruik is zowel in rust als tijdens gebruik gemeten met twee multimeters die de stroomsterkte en de spanning van de 5volt-lijn meten. Het geluidsniveau is vastgesteld op een afstand van dertig centimeter. Tot slot is de temperatuur gemeten met een sensor die aan de onderkant van de harde schijf is bevestigd. Er is gemeten nadat de schijf tien minuten stationair heeft gedraaid en na een stresstest van twee uur. Qua uitrusting is gekeken naar eventuele extra's in de vorm van software die door de fabrikant wordt aangeboden op de website.

Bijna net zo snel als 3,5 inch

De datadoorvoersnelheid van moderne 2,5inch-schijven heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vooral de varianten met een rotatiesnelheid van 7200 rpm bereiken in onze test snelheden die vergelijkbaar zijn met 3,5inch-schijven. Zo had de Samsung Spinpoint MP4 slechts 58 seconden nodig om duizend mp3-bestanden (bij elkaar 5 GB) te schrijven. Dat is slechts vier seconden meer dan een 3,5 inch Western Digital WD1002FAEX. Bij een gecombineerde test van lezen en schrijven van een dvd-film van 4,2 GB was de Samsung Spinpoint MP4 praktisch net zo snel als een snelle 3,5inch-schijf. Voor de snelheid van een harde schijf is doorvoersnelheid alleen niet bepalend, ook de toegangstijd speelt mee. Hoe korter deze toegangstijd is, hoe sneller de schijf informatie kan vinden. Ook wat betreft toegangstijd kan een moderne 2,5inch-schijf zich meten met zijn 3,5inch-broertjes. De gemiddelde toegangstijd van de geteste 2,5inch-schijven zit tussen de 5,2 en 9,4 milliseconden. Dat is geen groot verschil met moderne 3,5inch-schijven, die een gemiddelde toegangstijd tussen de 5,3 en 9,7 milliseconden hebben.

Installeren in de notebook

Over het algemeen is het erg eenvoudig om een harde schijf in een notebook om te ruilen voor een vers exemplaar. U hebt de handleiding van uw notebook en een passende kruiskopschroevendraaier nodig. Bij sommige notebooks hebt u een Torx-schroevendraaier nodig. In de handleiding vindt u terug welke toegangsklep u aan de onderkant van uw notebook moet openen om toegang tot de harde schijf te krijgen. De harde schijf zelf bevindt zich meestal in een metalen frame dat u los kunt maken door een paar schroefjes los te draaien. De schijf zelf kunt u vervolgens uit het frame schroeven, waarna u meestal de aansluitadapter van de schijf los moet maken. Deze bevestigt u op de nieuwe schijf, waarna u deze in het frame monteert en weer in de notebook inbouwt. Al met al hoeft u hier niet langer dan vijf minuten bezig mee te zijn.

© PXimport

De harde schijf zit in een notebook vaak in een frame dat u los moet schroeven.

Energieverbruik

Een harde schijf met een laag energieverbruik verhoogt de accuduur van uw notebook. Wanneer u een energiezuinige schijf in een pc of NAS gebruikt, dan ziet u dat uiteindelijk weer terug in uw energierekening. Op de op snelheid gerichte Seagate Constellation 2 na, is de energiezuinigheid duidelijk verbeterd ten opzichte van oudere modellen. Stationair verbruiken de overige schijven tussen de 0,4 en 1,1 watt. Bij belasting stijgt dat naar een verbruik tussen de 2,4 en 3,8 watt. Dat is vijftig tot honderd procent minder dan schijven van vorige generaties. De zuinigste schijf, met een verbruik tussen 0,4 en 2,7 watt, is de Western Digital WD7500BPVT. Helaas behoort deze Western Digital-schijf ook tot de langzaamste schijven in deze test. Een harde schijf moet verder niet te warm worden. Bij een hoge warmteontwikkeling moet de ventilator van een notebook harder werken, wat weer een negatieve invloed heeft op het geluidsniveau van de notebook. Warmte heeft daarnaast een kortere levensduur tot gevolg. Een temperatuur van 50 graden Celsius geldt als absolute bovengrens. In onze test blijven alle schijven na een twee uur durende belasting gelukkig ruimschoots onder deze bovengrens met gemeten temperaturen tussen de 31 en 39 graden Celcius.

Hoe sneller, hoe luider

Karakteristiek voor een 2,5inch-schijf is het nauwelijks hoorbare geluid. Helaas geldt dit minder voor de moderne 2,5inch-schijven. Slechts vier van de veertien geteste schijven zijn onder belasting te omschrijven als geluidsarm. De overige schijven produceren dan een hoorbaar tot storend achtergrondgeluid. Nog storender is een te hoog geluidsniveau bij een stationaire schijf. Slechts vijf schijven zijn met een geluidsniveau van 1 Sone of hoger te luidruchtig. Als u gevoelige oren hebt, dan komen deze schijven niet in aanmerking voor in uw notebook. Hetzelfde geldt voor een pc die u in uw huiskamer hebt staan. Eigenlijk zou het geluidsniveau van een stationaire schijf beperkt moeten zijn tot 0,5 Sone.

Encryptie nog niet standaard

De meeste fabrikanten bieden hun 2,5inch-modellen ook aan met automatische encryptie. Daarbij gaat het in de regel echter om speciale varianten voor fabrikanten van zakelijke notebooks. Wanneer vaak onderweg bent met uw notebook, dan is het raadzaam om de gegevens op de harde schijf te versleutelen. Omdat geen van de geteste schijven is voorzien van automatische encryptie, zult u uw toevlucht moeten nemen tot versleutelingssoftware. Wij raden u het gratis programma Truecrypt aan, waarover u op onze website meer kunt lezen. U kunt op de websites van de fabrikanten (met uitzondering van Toshiba) software downloaden waarmee u onder andere de schijf kunt partitioneren, kunt analyseren als u vermoedt dat hij kapot is en soms zelfs om back-ups kunt maken. Belangrijk om te weten is dat vrijwel alle geteste schijven gebruik maken van 'Advanced Format' (AF) waarbij de kleinste opslageenheid 4 in plaats van 0,5 KB groot is. Wanneer u een AF-schijf onder Windows XP gebruikt, dan leidt dit tot een sterk prestatieverlies. De meeste fabrikanten omzeilen dit probleem doordat de schijf zelf sectoren van 0,5 KB emuleert. Indien dit niet het geval is, zult u de schijf met een hulpprogramma moeten partitioneren voordat u hem onder Windows XP in gebruik neemt. Samsung en Western Digital bieden hiervoor de AF Utility aan, terwijl Hitachi de Align Tool op de website aanbiedt.

Alternatieven: hybride schijven en SSD

Een harde schijf blijft een mechanisch apparaat en echt meer snelheid zal dus met andere technologie bereikt moeten worden. Interessant is de hybride schijf, die een harde schijf combineert met flashgeheugen. Een voorbeeld hiervan is de Seagate Momentus XT die 4 GB flashgeheugen aan boord heeft. Deze schijf zet veelgebruikte data automatisch in het flashgeheugen, zodat de leessnelheid omhoog schiet. Voorbeelden van veelgebruikte data zijn startbestanden voor Windows. Het flashgeheugen heeft echter ook invloed op programma's die u vaak start. Zo zien we dat PCMark Vantage na een aantal runs beter presteert doordat de benodigde data naar het flashgeheugen verplaatst wordt. Het voordeel van een hybride schijf is dat de extra kosten beperkt zijn: ten opzichte van een normale 2,5inch-schijf verdubbelt de prijs per gigabyte naar zo'n 20 cent.

Sneller én duurder is, zoals u wellicht weet, een SSD. Een SSD als de OCZ Vertex 2 biedt significant snellere doorvoersnelheden gekoppeld aan een lager energieverbruik en absolute stilte. Het energieverbruik is ongeveer de helft van wat een normale harde schijf verlangt. Een SSD kan tot wel zeventig keer zo snel zijn als een normale harde schijf en zet in bijvoorbeeld PCMark Vantage een veel hogere score neer. Ook uw systeem zal sneller aanvoelen. De keerzijde van al dat moois? Een SSD is flink duurder, het is niet ongebruikelijk dat u 2 euro per gigabyte betaalt. Dat is twintig keer zo veel als voor een normale schijf.

© PXimport

Conclusie

De ideale 2,5inch-schijf combineert een goede doorvoersnelheid met een laag energieverbruik en geluidsniveau. Het is helemaal mooi als de prijs per gigabyte eveneens gunstig is. De Seagate Constellation 2 is weliswaar snel en rustig, maar deze schijf is duur en zijn hoge inbouwhoogte van 15 mm zorgt ervoor dat hij niet in notebooks past. De Samsung Spinpoint MP4 HM640JJ is qua prijs erg interessant, maar helaas zijn het energieverbruik en het geluidsniveau aan de hoge kant. De Hitachi Travelstar 5K750 doet zijn werk dan weer rustig en stil en is bovendien gunstig geprijsd. Het is echter bij lange niet de snelste schijf. U merkt het al: de perfecte 2,5inch-schijf bestaat (nog) niet. U zult dus moeten bepalen welke eigenschappen voor u belangrijk zijn en een keuze moeten maken tussen snel aan de ene kant en energiezuinig en stil aan de andere kant. Voor een 2,5inch-schijf zonder duidelijk gunstige eigenschappen zouden wij niet meer dan 10 tot 12 cent per gigabyte betalen. Een schijf als de Seagate Constellation 2 is bedoeld voor 24uurs-gebruik en heeft 5 jaar garantie, waardoor u daar flink meer voor betaalt.

U vindt de veertien geteste schijven terug in de overzichtstabel (pdf).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten