Test harde schijven van 2,5 inch

Door: michael-schmelzie | 31 augustus 2011 13:25

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Net als hun desktopbroertjes worden ook 2,5inch-schijven steeds sneller. Kan dat echter zonder de eigenschappen waar ze om bekend staan te verliezen? Van oudsher zijn 2,5inch-schijven namelijk voor notebookgebruik bedoeld en zijn ze energiezuinig en lekker stil. Wij testen 14 exemplaren in capaciteiten van 640 GB tot 1 TB.

U vindt de veertien geteste schijven terug in de overzichtstabel (pdf).

In beginsel zijn 2,5inch-schijven voor gebruik in een notebook bedoeld. Toch zullen de meeste schijven van 1 TB niet in de meeste notebooks passen omdat ze een inbouwhoogte van 12,5 mm hebben, drie millimeter meer dan de gebruikelijke inbouwhoogte van 9,5 mm. Western Digital heeft al wel een 1TB-uitvoering van 9,5 mm hoog. Schaf dus niet blind een 1TB-schijf aan, maar controleer of er in uw notebook ruimte is voor de hogere inbouwmaat. Omdat 2,5inch-schijven energiezuiniger en stiller zijn dan de gebruikelijke 3,5inch-schijven, zijn ze ook geliefd voor huiskamer-pc's, compacte pc's en NAS-apparaten. In pc's en NAS'en is de inbouwhoogte in de regel geen probleem.

Testprocedure

Computer!Totaal heeft de doorvoersnelheid, het geluidsniveau, de warmteontwikkeling en het stroomverbruik van veertien recente 2,5inch-schijven vanaf 640 GB opslagcapaciteit bekeken. Voor de snelheidstest moet de harde schijf een dvd-film van 4,2 GB en 1000 mp3-bestanden (5 GB) lezen, schrijven en kopiëren. Daarnaast wordt met de benchmark PCMark Vantage de HDD-score berekend die gebaseerd is op bewerkingen in normale Windows-programma's en zo een goed beeld geeft van de prestaties in de praktijk. Tot slot hebben we met Tecbench de maximale doorvoersnelheden en de toegangstijden gemeten. Het energieverbruik is zowel in rust als tijdens gebruik gemeten met twee multimeters die de stroomsterkte en de spanning van de 5volt-lijn meten. Het geluidsniveau is vastgesteld op een afstand van dertig centimeter. Tot slot is de temperatuur gemeten met een sensor die aan de onderkant van de harde schijf is bevestigd. Er is gemeten nadat de schijf tien minuten stationair heeft gedraaid en na een stresstest van twee uur. Qua uitrusting is gekeken naar eventuele extra's in de vorm van software die door de fabrikant wordt aangeboden op de website.

Bijna net zo snel als 3,5 inch

De datadoorvoersnelheid van moderne 2,5inch-schijven heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vooral de varianten met een rotatiesnelheid van 7200 rpm bereiken in onze test snelheden die vergelijkbaar zijn met 3,5inch-schijven. Zo had de Samsung Spinpoint MP4 slechts 58 seconden nodig om duizend mp3-bestanden (bij elkaar 5 GB) te schrijven. Dat is slechts vier seconden meer dan een 3,5 inch Western Digital WD1002FAEX. Bij een gecombineerde test van lezen en schrijven van een dvd-film van 4,2 GB was de Samsung Spinpoint MP4 praktisch net zo snel als een snelle 3,5inch-schijf. Voor de snelheid van een harde schijf is doorvoersnelheid alleen niet bepalend, ook de toegangstijd speelt mee. Hoe korter deze toegangstijd is, hoe sneller de schijf informatie kan vinden. Ook wat betreft toegangstijd kan een moderne 2,5inch-schijf zich meten met zijn 3,5inch-broertjes. De gemiddelde toegangstijd van de geteste 2,5inch-schijven zit tussen de 5,2 en 9,4 milliseconden. Dat is geen groot verschil met moderne 3,5inch-schijven, die een gemiddelde toegangstijd tussen de 5,3 en 9,7 milliseconden hebben.

Installeren in de notebook

Over het algemeen is het erg eenvoudig om een harde schijf in een notebook om te ruilen voor een vers exemplaar. U hebt de handleiding van uw notebook en een passende kruiskopschroevendraaier nodig. Bij sommige notebooks hebt u een Torx-schroevendraaier nodig. In de handleiding vindt u terug welke toegangsklep u aan de onderkant van uw notebook moet openen om toegang tot de harde schijf te krijgen. De harde schijf zelf bevindt zich meestal in een metalen frame dat u los kunt maken door een paar schroefjes los te draaien. De schijf zelf kunt u vervolgens uit het frame schroeven, waarna u meestal de aansluitadapter van de schijf los moet maken. Deze bevestigt u op de nieuwe schijf, waarna u deze in het frame monteert en weer in de notebook inbouwt. Al met al hoeft u hier niet langer dan vijf minuten bezig mee te zijn.

De harde schijf zit in een notebook vaak in een frame dat u los moet schroeven.

0 Reactie(s) op: Test harde schijven van 2,5 inch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.