Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Test: Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013

Door: reinoud-schaatsbergen | 17 juli 2012 15:00

Apps & Software

Magic: The Gathering is een kaartspel waar velen mee zijn opgegroeid. Het spel kent talloze edities met een ontelbaar aantal kaarten en mogelijkheden. Maar vrees niet, ook al zegt een kaart als de Black Lotus u niets, met Duels of the Planeswalkers kunt u toch een graantje meepikken van de ervaring.

Duels of the Planeswalkers 2013 is het derde deel binnen de reeks pc- en consolegames van Magic: The Gathering. Voorafgaande aan deze serie is er een flink aantal andere Magic-games verschenen, maar geen van deze bracht de kaartspel-ervaring zo sterk naar voren als de Duels-serie. Diep van binnen is Magic: The Gathering een complex kaartspel, maar de basiselementen zijn gelukkig toegankelijk. Ervaren Magic-spelers kunnen de volgende alinea overslaan.

In het diepe gegooid

In Magic spelen twee spelers tegen elkaar. U begint met twintig levenspunten en u wint zodra u de punten van de vijand op nul hebt gekregen. Dit doet u door middel van uw kaartendek, dat in de game de 'library' heet. U begint het spel met zeven kaarten en krijgt elke beurt één nieuwe kaart. De meeste kaarten (wezens en spreuken) hebben een prijs. Deze prijs betaalt u met landkaarten, waarvan u er per beurt maar één kunt spelen. Wezens kenmerken zich door een kracht- en gezondheidsaantal, en spreuken kunnen allerlei effecten teweeg brengen.

Voor het echte kaartspel kunt u beginnerspakketten kopen met kaarten die niet al te moeilijke regels aan het spel toevoegen. Denk hierbij aan wezens die kunnen vliegen en spreuken die uw levenspunten genezen of schade toebrengen aan een speler. In Duels wordt u echter direct in het diepe geworpen met speltechnieken als exalted, cycling en lifelink. Middels een uitgebreide tutorial en hulppagina wordt u echter al vlug in de wereld van Magic ondergedompeld.

Pittig en diepgaand

In Magic speel je dus met twee spelers tegen elkaar, wat ook de voornaamste spelmodus is in Duels 2013. Verwacht overigens niet veel van deze campaign. De achterliggende verhalen van de werelden in Magic schemeren hier en daar door, maar deze kunt u eigenlijk allemaal negeren. Soms wordt er een fraaie animatie voorgeschoteld, maar ook deze zeggen bar weinig.

Het speelbord van de game is zeer overzichtelijk gehouden.

Een andere spelmodus is de zogeheten Two-headed Giant. Dit is niks anders dan een twee tegen twee-modus waarin u elkaars levenspunten deelt. Daarnaast kunt u een zogenoemde 'free for all' met maximaal vier spelers beginnen of een reeks uitdagingen aangaan. In deze pittige uitdagingen wordt u middenin een situatie geworpen waar u zich in één beurt uit moet redden. Zelfs ervaren Magic-spelers zullen hier hun handen vol aan hebben.

De nieuwste spelmodus ten opzichte van voorgaande Duels-edities, is Planechase. In deze modus spelen vier spelers op normale wijze tegen elkaar, met uitzondering van de Planechase-kaarten. Elke beurt is er kans dat een nieuwe Planechase-kaart in het spel komt, die doorgaans erg extreme effecten teweeg brengen. Denk hierbij aan het doden van alle wezens die momenteel op de tafel liggen, of het verdubbelen van uw landkaarten. Echter, omdat het nooit zeker is wanneer er een nieuwe Planechase verschijnt, zijn deze speelsessies erg chaotisch. Daarbij valt het tactische element dat Magic zo diepgaand maakt voor een groot deel weg.

Soepele gameplay

Duels of the Planeswalkers 2013 is dus het derde deel in de reeks en weet veel elementen beter uit te voeren dan zijn voorgangers. Waar we in de 2011 en 2012 edities nog last hadden van zeer lange laadtijden, vooral als de computer in zijn beurt keuzes moest maken, zijn deze vrijwel geheel verdwenen in 2013. Na het opstarten van het spel kunt u binnen tien seconden al met een speelsessie beginnen. Pas als er erg veel kaarten in het spel liggen, neemt de computer iets langer de tijd om zijn keuzes te berekenen.

De presentatie in Duels 2013 is erg mooi. De effecten van de spreuken brengen een levendige sfeer teweeg en het bord waar u op speelt is lekker simpel. Elke kaart die gespeeld wordt, kunt u gemakkelijk bekijken door er op in te zoomen en het spel geeft u voldoende tijd om keuzes te maken. Enkel in de online games hebt u te maken met een klok, die ietwat aan de korte kant lijkt. U slaat namelijk automatisch uw hele beurt over als de tijd op is, terwijl één beurt al het verschil tussen winnen en verliezen kan zijn in Magic.

Frustraties

Hoewel Duels 2013 dus redelijk toegankelijk is voor mensen die onbekend zijn met Magic, kan de moeilijkheidsgraad al snel toenemen. Zo speelt de eindbaas van de standaard spelmodus bijvoorbeeld met kaarten die in de meeste Magic-toernooien verboden zijn. Dit omdat ze vaak niet in verhouding staan tot andere kaarten van de huidige edities.

Er zijn vele spelmodi beschikbaar, de een echter toegankelijker dan de ander.

De spelmodus die u vrijspeelt na de eindbaas (genaamd Revenge) doet daar nog een schepje bovenop. Deze modus is exact hetzelfde als de normale één tegen één, behalve dat de vijanden beschikken over zeer sterke kaarten die u zelf niet kunt vrijspelen. Dit maakt veel speelsessies in Revenge frustrerend moeilijk. Deze modus is dan ook niet weggelegd voor de casual Magic-speler.

Conclusie

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013 is een solide game die voor weinig geld veel van het echte kaartenspel naar uw pc of console brengt. Het spel ziet er goed uit, loopt in de meeste gevallen erg soepel en biedt veel tactisch plezier, zowel voor beginners als ervaren Magic-spelers. De moeilijkheidsgraad neemt zo nu en dan sterk toe en sommige spelmodi kunnen vrij onoverzichtelijk zijn. Toch doet dit weinig af aan het plezier dat u met de game hebt. Wel ontbreekt het samenstellen van een eigen kaartendek nog altijd. Vermoedelijk voert de ontwikkelaar dit bewust niet in, om zodoende mensen naar het echte kaartenspel te lokken. Iets wat u zeker geneigd bent te doen na het spelen van Duels of the Planeswalkers.

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013

Prijs € 8,99

Taal Engels gesproken

Platform PlayStation 3, Xbox 360, iPad, pc

Ontwikkelaar Stainless Games

Uitgever Wizards of the Coast

PEGI 7+

Genre Kaartspel

Releasedatum 20 juni 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Magic: The Gathering zoals het hoort

Tactisch kaartspel met talloze variaties

Korte laadtijden

Toegankelijke gameplay

Minpunten

Sterk stijgende moeilijkheidsgraad

Lange speelsessies worden vaak onoverzichtelijk

0 Reacties op: Test: Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2013

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.