Test: powerline-adapters

Door: Jeroen Boer | 19 mei 2011 15:24

Overige elektronica

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10

U hebt al eerder kunnen lezen over powerline. Dankzij deze techniek verandert u uw elektriciteitsnetwerk in een internetnetwerk. Zo hoeft u geen draden te trekken en kunt u bijvoorbeeld toch internetten op zolder. Wat is er gebeurd sinds onze laatste powerlinetest in 2009?

Dit artikel bestaat uit tien pagina's:

Pagina 1: Inleiding;

Pagina 2: D-Link Powerline AV 500 Starter Kit (DHP-501AV);

Pagina 3: NETGEAR powerline AV+ 500 Adapter Kit (XAVB5501);

Pagina 4: NETGEAR Internet Adapter for Home Theatre (XAVB5004);

Pagina 5: MSI ePower 1000HD;

Pagina 6: Sweex 3 Port Powerline 200 Adapter (LC206);

Pagina 7: WD Livewire Powerline AV Network Kit;

Pagina 8: Devolo dLAN 200 AV Wireless N Powerline Starter Kit;

Pagina 9: D-Link Powerline AV Wireless N Extender (DHP-W306AV);

Pagina 10: Conclusie.

Na de laatste keer dat we powerline-adapters hebben getest, is er lange tijd vrijwel niets veranderd in powerlineland. De HomePlug AV-standaard die een bandbreedte van 200 Mbit/s belooft (in de praktijk kwamen wij op 64 Mbit/s oftewel 8 MB/s) is nog steeds de dominante standaard en het concurrerende UPA is van de markt verdwenen. De gebruikte chipset in de HomePlug AV-oplossingen is de INT6400 van Atheros. Gelukkig zijn er wel wat ontwikkelingen, want een aantal fabrikanten zijn met powerline-oplossingen gekomen die snelheden van 500 Mbit/s of zelfs 1 Gbit/s beloven. In de test van oktober 2009 hadden we al een conceptversie van Belkins gigabitoplossing en bleek dat de snelheid in de praktijk op bijna 15 MB/s lag oftewel bijna 120 Mbit/s, bij lange na dus geen gigabit. Belkin was voor deze nieuwe test helaas niet in staat om wederom zijn gigabitoplossing te sturen, maar we hebben in totaal vier snelle setjes van NETGEAR, MSI en D-Link. NETGEAR en D-Link geven als snelheid van hun sets beide 500 Mbit/s op en maken dan ook gebruik van dezelfde Atheros AR7400-chipset, een doorontwikkeling van de INT6400-chipset die compatibel is met de HomePlug AV-standaard. MSI specificeert voor zijn setje een duizelingwekkende snelheid van 1000 Mbit/s en gebruikt als chipset de Gigle GGL541, die eveneens compatibel is met de HomePlug AV-standaard.

Naast deze ganbare setjes bekijken we een aantal 'bijzondere' HomePlug AV-sets die wat extra's bieden ten opzichte van normale sets bestaande uit twee adapters. Zo zien we ingebouwde switches en draadloze toegangspunten in de powerline-adapter. Al deze bijzondere producten voldoen aan de HomePlug AV-standaard die theoretisch maximaal 200 Mbit/s biedt. Normale HomePlug AV-setjes hebben we deze keer niet meegenomen in de test, als u op zoek bent naar een dergelijke set zouden wij vooral op prijs letten, aangezien de prestaties in de praktijk erg dicht bij elkaar liggen. In deze test spreken we van megabytes en megabits. 1 megabyte staat gelijk aan 8 megabit. Een snelheid van 500 Mbit/s staat dus gelijk aan 62,5 MB/s (MByte/s). Wij spreken liever van megabytes omdat dit meer tot de verbeelding spreekt.

Testprocedure

Om de resultaten van de test te kunnen vergelijken met testresultaten uit het verleden hebben we als snelheidstest wederom gebruikgemaakt van de netwerkbenchmark-plug-in van het programma AIDA32. Ook deze keer zijn de snelheden getest onder optimale en minder optimale omstandigheden, op verschillende stroomgroepen. Helaas kunnen we de exacte testomstandigheden van 2009 niet meer reproduceren, vandaar dat we een setje uit 2009 nogmaals ter referentie hebben getest in de nieuwe omstandigheden. Ten opzichte van 2009 zijn de resultaten van dit setje in de optimale omstandigheid nu sneller en in de minder optimale omstandigheid nu langzamer. Zoals altijd bij powerline-adapters zijn de testresultaten dan ook indicatief en bedoeld om de adapters in deze test met elkaar onder dezelfde omstandigheden te vergelijken. Bij u thuis kunnen de snelheden significant lager of hoger zijn, omdat ze afhankelijk zijn van de configuratie van uw elektriciteitsnetwerk in uw huis en eventueel storende apparatuur als bijvoorbeeld een magnetron of koelkast. Daarnaast kan het zo zijn dat u bij een hoge snelheid toch snelheidsdipjes ervaart, wat vooral bij het streamen van video vervelend is. Helaas geldt dat u enkel met proberen weet hoe powerline in uw huis presteert.

1 Reactie(s) op: Test: powerline-adapters

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 september 2014 19:41 Anoniem
  Helaas schijnt het niet mogelijk te zijn om verschillende merken samen te laten werken.
  Of is daar al een oplossing voor ? Bijv. devolo en netgear.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.