Test: Ridge Racer Unbounded

Door: michael-brookhuis | 18 juni 2012 12:00

Apps & Software

Hebt u dat wel eens, dat u in de file staat en in gedachte alle andere auto's aan de kant beukt zodat u er makkelijk langs kunt? De makers van Ridge Racer Unbounded hebben het ook niet zo op restricties en laten de speler hele steden aan gort rijden.

Het verhaal in Ridge Racer Unbounded staat op een laag pitje. Het komt er simpelweg op neer dat u de jongste telg bent van een groepje straatracers. Deze racers proberen stukje bij beetje de stad te veroveren door absurde races en uitdagingen te plaatsen.

Dit verhaal is zo goed als niet aanwezig. Zo af en toe duikt de verhaallijn gewoon even op, maar nergens is deze echt nadrukkelijk aanwezig. Natuurlijk hoeft een race-game ook niet per se een verhaal te hebben, maar als men er dan toch een verhaal in plaatst, besteed er dan op zijn minst iets meer aandacht aan.

Pittig

Uiteindelijk gaat het om het racen. Gelukkig zit het daar wel goed mee in Ridge Racer Unbounded. Echter, in plaats van een geleidelijke leercurve is de moeilijkheidsgraad vanaf het begin al redelijk pittig. Het is dan ook jammer dat deze niet aan te passen is.

Er is een aantal verschillende standaard speltypes. Als enkele speler zal u de meeste tijd spenderen in de 'Dominate Shatter Bay'-modus. Hierin krijgt u verschillende districten van de fictieve stad te zien, welke u stuk voor stuk vrij moet spelen en moet domineren. Dit laatste is mogelijk door de wedstrijden in elk district te voltooien met één, twee of drie sterren.

De wedstrijden bestaan voornamelijk uit drie verschillende types. Natuurlijk is er de standaard race bestaande uit een aantal rondes, waarbij het de bedoeling is zo hoog mogelijk te eindigen. Tijdens de races is het mogelijk om snelheidsboosts te verdienen. Dit doet u door lange 'drifts' te maken, lang achter een tegenstander te hangen of op een hoge snelheid te racen.

Het parcours slopen

Door de boosts op het juiste moment te gebruiken, krijgt u niet alleen een snelheidsimpuls maar zijn soms ook hele stukken van een parcours te slopen. En dat niet alleen, want ook de tegenstanders zijn kapot te krijgen. Dit wordt in het spel een 'frag' genoemd. De toevoeging van dit soort kleine dingen zorgt ervoor dat Ridge Racer Unbounded een leuke arcade-racer is, met toch enige tactiek. Gebruikt u een boost om die ene binnendoorweg te nemen, of wilt u wraak nemen op de tegenstander die u net 'gefragged' heeft?

Door het inzetten van frags kunt u totale chaos aanrichten op het parcours.

Naast de standaard races zijn er nog races waarbij u zo veel mogelijk punten dient te verzamelen door zo lang mogelijke drifts te maken, of zo snel mogelijk de finish moet bereiken in een stunt-parcours. Maar één van de leukere modi is toch wel Frag Attack. Hierbij dient u zo veel mogelijk frags te maken binnen een bepaalde tijd. Ook hier is het behoorlijk lastig om binnen de tijd voldoende frags te krijgen, en zo drie sterren te verzamelen.

Intelligente tegenstanders

De kunstmatige intelligentie is behoorlijk goed, wat ervoor zorgt dat elke race een uitdaging is. Nooit zal het gebeuren dat u als speler een flinke voorsprong hebt op de rest en makkelijk als eerste eindigt.

Wat hier echter ook deels mee te maken heeft is de besturing. Doorgaans werkt deze aardig goed in het spel, maar op sommige momenten is deze helemaal de weg kwijt. Voornamelijk bij het driften door bochten kan de kleinste fout zorgen dat ineens de neus van de auto de verkeerde richting op staat.

Daarbij helpt het ook niet dat de besturing op het ene moment heel soepel werkt, en dat sturen op een ander moment juist compleet zinloos lijkt. Aangezien het haast onmogelijk is om veel voorsprong te krijgen, zijn dit soort momenten behoorlijk frustrerend. Ze resulteren dan ook meermaals in het herstarten van een race. Gelukkig zijn de laadtijden erg kort gehouden. Het opstarten van de game of het starten (en herstarten) van een race, alles draait lekker snel. Dit is zeker prettig in een hectische race-game als dit.

City Creator

Het grootste pareltje van deze game is misschien wel de City Creator. In deze editor is het mogelijk om zelf hele steden en parcoursen te maken met vrijgespeelde onderdelen. Niet alleen dat, maar door het toevoegen van bijvoorbeeld loopings of schansen wordt de uitdaging ook nog eens flink vergroot. Deze zelfgemaakte racebanen zijn vervolgens met anderen te delen en te gebruiken in de prima online multiplayer-modus.

Dit mag ook wel, want de standaard gameplay gaat helaas toch redelijk snel vervelen. De verschillende racebanen zijn bijna hetzelfde, met alleen een ander kleurtje of een bocht naar links in plaats van rechts. In iedere race kan ook vrijwel hetzelfde kapot, waarbij het snel eentonig wordt. Ditzelfde kan gezegd worden van de soundtrack. Er zijn maar een paar nummers, die enkel interessant zijn voor de dubsteb-liefhebber.

Met de editor maakt u eigen parcours en kunt u deze delen met de online community.

Grafisch ziet de game er goed uit. Spectaculair? Nee, dat zeker niet. De auto's zijn goed gemodelleerd en zodra er een gebouw of wagen wordt gesloopt wordt dit mooi in beeld gebracht. Helaas zien de tracks er, zoals eerder gemeld, niet heel bijzonder uit, op een paar bijzondere lichtinvallen en locaties na.

Conclusie

Ridge Racer Unbounded is een game met twee gezichten. Aan de ene kant heeft de game een enorme potentie met de uitgebreide editor, snelle laadtijden en energieke gameplay. Aan de andere kant gaat de gameplay helaas wel erg snel vervelen, gezien het de hele tijd hetzelfde is. De gebouwen die kapot kunnen zijn in bijna elke race hetzelfde en de hoge kunstmatige intelligentie straft elke kleine fout genadeloos af.

Ridge Racer Unbounded

Prijs € 59,99 (Xbox 360, PlayStation 3), € 49,99 (pc)

Taal Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Platform pc, Xbox 360, PlayStation 3

Ontwikkelaar Bugbear Entertainment

Uitgever Namco Bandai

PEGI 7+

Genre Racen

Releasedatum 30 maart 2011

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snelle laadtijden

Enorme mogelijkheden met de editor

Bijna alles kan kapot

Minpunten

Wordt snel eentonig

Hoge moeilijkheidsgraad

Soms zwabberende auto's vanuit het niets

0 Reactie(s) op: Test: Ridge Racer Unbounded

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.